• 瀏覽: 10,235
  • 回覆: 164
  • 追帖: 1
+10
引用:
原帖由 123people 於 2019-1-15 10:15 PM 發表

如果建制有生殺大權,回歸後還會給泛民在立法會玩足廿年嗎?

基本野都搞錯,講乜吖,清醒下啦喂!
生殺大權一向都有,但之前果d立法會主席(例如范太同曾生)都唔敢做得太過份,所以泛民都仲有一定既話語權,但而家呢個大口狗立法會主席一d都唔中立,只會亂咁黎,而且又可以立亂DQ議員,而家連分組表決既否決權都無埋,如果咁都唔叫有生殺大權,我真係唔知點先叫有生殺大權,一係下次索性玩到DQ晒所有泛民陣營既議員囉

至有DQ起入得閘已經唔係泛民,只係一條忠誠反派,替民賤聠抆屎的—條狗

可惜香港浪費左太多時間資源係呢班咩事都要反一餐既人身上。

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-1-15 11:28 AM 發表
泛民在人氣和風頭最高漲的時候, 勝利沖昏了頭腦, 沒有好好栽培優質的政治人才去做接班人, 反而被激進份子牽著鼻子走, 跟風去栽培激烈反政, 凡事抺黑對手的小人出來, 五年來交不出任何利民舒社困的政績, 拖慢社會發展, 拖跨醫改和房屋供應...........

以致在任何選舉工程上, 他們都沒能力提供任何政績, 只能在競選口號中, 繼續抺黑政府和對手, 作為吸選票的籌碼, 嚴如廢了武功的小丑俱 ...
有DQ就無泛民

要反抗,唔建兵,有可能成功嗎?

香港回歸20年,香港人把口咁痛恨中共,但就從來冇人反抗過。

最叻個次只係去軍營示威,起碼都殺一個解放軍丫。

永遠得把口

自作孽, 剩係贏揾D弱智支持無計

引用:
原帖由 直線國國王 於 2019-1-15 03:56 PM 發表
我認為香港的政治體制幾乎已注定反對派的困局了。香港的反對派永遠不會執政,所以他們主要爭取選票的方法不是彰顯他們能建設甚麼,而是指出政府施政失誤是甚麼,所以愈駡得凶愈吸睛了。 ...
泛民又如縱火狂徒,喺香港社會到處縱火燒鳩香港人,你反而指責救火既香港政府防火不力,叫交出政權俾縱火既泛民黃巾賊?  要慨嘆出賣香港人利益既泛民無法執政?

香港社會困局源於90萬單雙非盲流移民湧港,引發一系列土地住屋擠迫問題,更帶動通漲與治安延伸問題,咁究竟係邊班pk 搞出嚟棟鳩香港人? 泛民政黨幫外人棟鳩香港人利益,俾泛民執政,香港人仆街都唔掂!

list out:
(1) 2001年用莊豐源䅁搞出單雙非居港權 (公民黨律師團);
(2) 2012年用菲傭䅁,幚28萬菲印女傭搶奪居港權 (公民政黨律師團);
(3) 2013年幫新移民告香港福利署,奪得新入境既享全額現金綜援及公屋福利 (民主黨及街工所為);
(4) 2009年幫菜園村無土地業權既非原居民,跟有業權既原居民平權,即是香港40萬原居民丁權問題,俾泛民煲大到近60萬 (有20萬無業權既非原居民),邊個埋單賠俾非原居民? 唔係由原居民出錢,而係無辜既香港納稅人找數,香港可建多層大廈住宅既土地更加缺乏! (全部泛民政黨都有份棟香港人);
(5) 立會日夜拉布去拖跨香港, 特別係開地建屋既事,公民黨及民主黨用單雙非居港權及即享福利去引入了90萬大陸新移民到香港,卻跟手阻止開地建屋建新市鎮去容納人口暴漲,就係想以推爆樓價租金及輪爆公屋去製造民怨. (全部泛民都有份);
(6) 發動佔中堵路去折磨香港人 (全部泛民都有份);
(7) 用難民聲請去引南亞及非洲盲流入侵香港食福利,以賺取法援律師費,即使整死香港也不惜 (公民黨律師團)
(8)2016 年,係立法會拉布拖死醫療改革法案,阻止開放香港醫療專業,延續本土醫生群體壟斷市場. (公民黨醫生)

而以上列舉泛民禍港噤多次,單單對香港傷筋動骨,鑊鑊甘! 單單都發生係你身邊係你眼前.

引用:
原帖由 q5756667877 於 2019-1-16 12:00 AM 發表

有DQ就無泛民
唔會冇晒泛民, 始終泛民有著反面教材的功能

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-16 09:20 AM 發表

泛民又如縱火狂徒,喺香港社會到處縱火燒鳩香港人,你反而指責救火既香港政府防火不力,叫交出政權俾縱火既泛民黃巾賊?  要慨嘆出賣香港人利益既泛民無法執政?

香港社會困局源於90萬單雙非盲流移民湧港,引發一系列土地住屋擠迫問題,更帶動通漲與治安延伸問題,咁究竟係邊班pk 搞出嚟棟鳩香港人? 泛民政黨幫外人棟鳩香港人利益,俾泛民執政,香港人仆街都唔掂!

list out:
(1) 2001年用 ...
X2

引用:
原帖由 wanmh 於 2019-1-15 05:08 PM 發表

釘信機係泛民幾隻壞腦元老+林卓廷諗出黎嘅屎橋,想用呢單嘢去粗暴拉停一地兩檢。無耐劇本寫得吾好之外。主角演技差。結果未激起民憤,先笑死市民。變相幫一地兩檢打氣。成件事吾關當今民主黨事。主席當時都無企出黎就知乜事。 家下衰左,大大佬martin梗係吾會再企出黎,林卓廷同其他在任議員會割蓆就梗架啦,咪最後要推個AV仁出黎支援最差男主角啦。AV 仁都吾想架,不過大佬martin 開到聲要佢出黎啃左佢 ...
反正AV仁睇AV睇上腦, 都唔識分是非黑白

引用:
原帖由 wanmh 於 2019-1-15 05:38 PM 發表

當時要反CY係正常,泛民反當時特首係佢地嘅天職。但係CY都落左台,就選拖死左cy, 對香港 對現時立法會係無改變,同埋無作為,只係浪費間資源。點解仲會有某D人死咬CY 吾放。好簡單,因為呢D 人吾反CY, 就真係乜都吾識做。 咪要硬著頭皮反cy 反埋落去。
其實泛民當時都知,無左CY 好大鑊。因為當時泛民9 成9 嘅精力係放係反CY 身上。無左CY 佢地同失去工作能力 無乜分必。所以林鄭上台 ...

分析得好好!

引用:
原帖由 郭郭 於 2019-1-15 06:00 PM 發表

你鐘意啦,而家都唔夠你地玩架啦,分組點票都無埋啦,結果呢次將老人福利提升到65歲,建制派班人賴無到賴,咪同林鄭互賴囉,既然唔怕被DQ既議員可以選翻入去,何不大大方方俾佢地再選,民主選擇,輸左都無話可說,如果真係民意係建制果邊既,2020就繼續俾劉小麗,朱凱迪繼續選,睇下入唔入到囉,而家未選就DQ,就咁係選唔到啦 ...
二○一七年十一月十三日,該政策提上立法會福利事務委員會上討論,民建聯議員柯創盛發言反對提高長者申領綜援的年齡由六十歲提升至六十五歲。在投票時,建制派議員柯創盛、勞聯的潘兆平和工聯會的郭偉強都投了反對票,結果委員會否定政府實施這個政策。所以政府不可以說建制派同意了這個政策,建制派是明顯表態反對的。

橋妙之處在於這個政策其實並不需要立法會通過,皆因是政府需要增加開支,才需要在立法會通過,而提高長者申領綜援年齡屬縮減開支,涉及的金額亦不多,大約只有一、兩千萬元,技術上根本不需要立法會通過。嚴格而言,這不屬於《預算案》的項目,只是一個增加透明度措施,旨在告訴大家會實行這個政策而已,可以說政府打了一個規則容許的「茅波」。政府雖然經常強調很重視與立法會的關係,但在有爭議性的政策上,只要不需經立法會通過的就照做不誤。

民建聯今次是食死貓

引用:
原帖由 郭郭 於 2019-1-15 08:57 PM 發表

你班建制派唔驚就唔使DQ佢啦,如果唔驚既,點解唔俾佢同陳凱欣直接對決,連直接對決既勇氣都無,仲講乜春者
係唔想俾小麗老千入立會搞港獨, 唔係唔俾佢同陳凱欣直接對決, 即使俾佢同陳凱欣直接對決, 小麗老千都會一定輸硬

引用:
原帖由 郭郭 於 2019-1-15 09:48 PM 發表

選舉主任咪即係建制派既人,咪扮野啦,不過是旦啦,你班友連呢次將福利提升到65歲既野都可以賴落泛民度,仲有乜做唔出丫
冇人賴落泛民度喎, 而係建制係有投反對票, 而家係毒媒想要建制食死貓。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]