• 瀏覽: 10,255
  • 回覆: 164
  • 追帖: 1
+10
引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-1-15 05:20 PM 發表
港被殖民一個多世紀,英國有比民主我地嗎?點解港英時代港督由英國任命,唔俾我地公民提名民主自決普選港督?香港回歸 21年直至目前為止每一位做特首既....董建華、曾蔭權、梁振英都一樣總是比犯民政黨班人叫下台,點解呢?犯民政黨班人生存既方式.......就係搵理由反對,無論政府做何事,任何立場,一定要日日鬧爆政府,製造社會矛盾!乜咁耐以黎有見過佢地班犯民政黨有建設過咩? ...
泛民嘅人 骨幹就係當年效忠當年無民主嘅臨立會議員。當97過後再無英國佬撐,當然係要用爭取民主黎做賣點啦。當年彭定康好毒,回歸前 推高地價政策。公務員福利比到盡。再提出香港要民主。將呢幾個問題 留翻比回歸後嘅政府去面對。

引用:
原帖由 煙如織 於 2019-1-15 05:26 PM 發表

CY係泛民死對頭,係眼中釘,一定要除之而後快,CY執政5年,泛民除咗日日叫CY下台,對政府所有推行政策反對外,其他事全沒興趣做,最後CY真係下台,泛民政績就空白一片,冇做過一件對香港有益嘅事,叫選民點選佢哋。泛民依家仲要不斷攪CY ugl 事件,明知無結果都要做,佢哋一日唔放下CY,唔做正經事,一日條路都難行。 ...
當時要反CY係正常,泛民反當時特首係佢地嘅天職。但係CY都落左台,就選拖死左cy, 對香港 對現時立法會係無改變,同埋無作為,只係浪費間資源。點解仲會有某D人死咬CY 吾放。好簡單,因為呢D 人吾反CY, 就真係乜都吾識做。 咪要硬著頭皮反cy 反埋落去。
其實泛民當時都知,無左CY 好大鑊。因為當時泛民9 成9 嘅精力係放係反CY 身上。無左CY 佢地同失去工作能力 無乜分必。所以林鄭上台,佢地就急住套CY 2.0 係林鄭身上。希望呢條橋可以玩落去。避免左無野玩,真係要實干,無料嘅泛民議員 要佢地實干,佢地真係會怕怕。

引用:
原帖由 清晨含情的馬 於 2019-1-15 02:03 PM 發表

即是白痴選民。
何來咁多低B弱智人仕、

引用:
原帖由 直線國國王 於 2019-1-15 03:56 PM 發表
我認為香港的政治體制幾乎已注定反對派的困局了。香港的反對派永遠不會執政,所以他們主要爭取選票的方法不是彰顯他們能建設甚麼,而是指出政府施政失誤是甚麼,所以愈駡得凶愈吸睛了。 ...
所以你要香港好,泛民一定吾可以係大多數。無錯,係要有反對派去監察政府,但反對派一定吾可以係大多數,否則香港只會被拖死。

你草燒不盡春風吹又生

引用:
原帖由 wanmh 於 2019-1-15 05:23 PM 發表

港珠澳大橋,高鐵,泛民之前講到係多x餘,係萬惡。拉布拖慢工程,成本上漲超支。 家下兩樣都開通左。市民開心使用中。泛民個個都收晒口。 同樣道理,填海工程佢地家下反,但到時真係填左海,填海得黎嘅土地發展得好好時,佢地又會收聲架啦。反填海我真係有理由相信泛民可能收左各大家地產商嘅黑金。填海嘅決定。令到好多收埋收埋好多農地棕地嘅地產商,無得再逼政府比佢地改土地用途 或者政府收地時坐地起價。 ...
填海先火滾。明先無地不理民生為反。

只講填海成本,填反來的地送比人架?買地有錢收架。

新界佬惡唔見佢哋斬丁屋。

引用:
原帖由 wanmh 於 2019-1-15 05:46 PM 發表

所以你要香港好,泛民一定吾可以係大多數。無錯,係要有反對派去監察政府,但反對派一定吾可以係大多數,否則香港只會被拖死。
你鐘意啦,而家都唔夠你地玩架啦,分組點票都無埋啦,結果呢次將老人福利提升到65歲,建制派班人賴無到賴,咪同林鄭互賴囉,既然唔怕被DQ既議員可以選翻入去,何不大大方方俾佢地再選,民主選擇,輸左都無話可說,如果真係民意係建制果邊既,2020就繼續俾劉小麗,朱凱迪繼續選,睇下入唔入到囉,而家未選就DQ,就咁係選唔到啦

引用:
原帖由 wanmh 於 2019-1-15 05:23 PM 發表

港珠澳大橋,高鐵,泛民之前講到係多x餘,係萬惡。拉布拖慢工程,成本上漲超支。 家下兩樣都開通左。市民開心使用中。泛民個個都收晒口。 同樣道理,填海工程佢地家下反,但到時真係填左海,填海得黎嘅土地發展得好好時,佢地又會收聲架啦。反填海我真係有理由相信泛民可能收左各大家地產商嘅黑金。填海嘅決定。令到好多收埋收埋好多農地棕地嘅地產商,無得再逼政府比佢地改土地用途 或者政府收地時坐地起價。 ...
填海造地就可以以人工島為中介一次過改善大嶼山連接市區交通,等於增加在大嶼大量建屋及填海造地可行性。
新加坡,世界上填海造陸比例最高的國家之一,多達22%的國土透過填海而成,只係填海造地不是一朝一夕的事......講大量土地政府應該一早做研究開發埋郊野公園。太多山地方浪費。
香港的郊野地都在養蚊、養蒼蠅,有多少香港人有時間去郊野公園旅遊?而香港有近7成的綠化地,香港有大量生態價值不高的郊野公園邊陲地、荒地和其他用地應該可供開發。
地產商收購了大量棕地梗係真係有理由要堅決反對填海,收埋好多農地棕地嘅地產商梗係想天價棕地賣比政府啦,一國兩制只保到2047年...到期後係續租土地使用權五十年?誰說必自動續租,但政府有法理權力在土地到期後收回,土地到期要補回地價其實合情合法合理....銀行提供的按揭貸款年期最多為30年,作為銀行,但所造的按揭都不跨越2047年,所以銀行界暫並不擔心。

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-1-15 11:28 AM 發表
泛民在人氣和風頭最高漲的時候, 勝利沖昏了頭腦, 沒有好好栽培優質的政治人才去做接班人, 反而被激進份子牽著鼻子走, 跟風去栽培激烈反政, 凡事抺黑對手的小人出來, 五年來交不出任何利民舒社困的政績, 拖慢社會發展, 拖跨醫改和房屋供應...........

以致在任何選舉工程上, 他們都沒能力提供任何政績, 只能在競選口號中, 繼續抺黑政府和對手, 作為吸選票的籌碼, 嚴如廢了武功的小丑俱 ...
泛民實事做得太少,傾向嘩眾取寵。

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-1-15 11:47 AM 發表
朱凱廸等6人參加鄉郊選舉全軍覆沒, 敲響小丑喪鐘
司馬文呢隻港奸鬼
捧咗好耐都輸

引用:
原帖由 ricolau88 於 2019-1-15 02:53 PM 發表
眯於現實,喺香港政治環境,必須顧及北京嘅想法,一味背道而馳,做唔倒野又離地,好易被離棄
泛民思想基本誤區:駛乜同你中共妥協?反正你過多幾年就會倒台
到時由我揸莊
而家我只需表現我幾咁反共就得

氓主黨的三白眼,許智瘋,揾少件,擴盡乳之流
在議會學人扮激進,正事不做,醜態畢露!
與當年華叔,楊森差九班!

引用:
原帖由 wanmh 於 2019-1-15 05:38 PM 發表

當時要反CY係正常,泛民反當時特首係佢地嘅天職。但係CY都落左台,就選拖死左cy, 對香港 對現時立法會係無改變,同埋無作為,只係浪費間資源。點解仲會有某D人死咬CY 吾放。好簡單,因為呢D 人吾反CY, 就真係乜都吾識做。 咪要硬著頭皮反cy 反埋落去。
其實泛民當時都知,無左CY 好大鑊。因為當時泛民9 成9 嘅精力係放係反CY 身上。無左CY 佢地同失去工作能力 無乜分必。所以林鄭上台 ...
講得好!

此圖片已有過時感,低B蟲,三白眼等,搏盡想上位果幾個都未浦頭.

引用:
原帖由 郭郭 於 2019-1-15 06:00 PM 發表

你鐘意啦,而家都唔夠你地玩架啦,分組點票都無埋啦,結果呢次將老人福利提升到65歲,建制派班人賴無到賴,咪同林鄭互賴囉,既然唔怕被DQ既議員可以選翻入去,何不大大方方俾佢地再選,民主選擇,輸左都無話可說,如果真係民意係建制果邊既,2020就繼續俾劉小麗,朱凱迪繼續選,睇下入唔入到囉,而家未選就DQ,就咁係選唔到啦 ...
劉小麗,算吧啦。係立法會期間,笑話連篇,講多錯多。未睇清楚就反定先。淨係識得講同小販爭取生存空間,附近居民嘅意見佢有無問過先?
老人福利變65歲未必係壞事,香港人口老化會黎黎緊嘅問題。
吾諗後果同無計劃,只係派錢派福利,令市民當下開心嘅好多人都識做。當然係講緊泛民。
但係要有擔當,明知一般市民不一定讚同,但係為了香港整體。夠膽去開聲嘅,泛民無呢D人囉。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]