• 瀏覽: 5,158
  • 回覆: 92
+3
引用:
原帖由 sohotabc 於 2019-1-15 08:18 PM 發表

咁佢平時生活就係咁過咪平淡囉對我d草根就話皇帝級享受啫
胡子曾搵30萬個月叫自己中產, 班公務員都係離地架啦!信埋D打手講咩公屋戶好有錢, 有車有大陸樓, 以為人地唔洗開支咁

終於坐完喇

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2019-1-15 12:03 PM 發表
阿彌陀佛,善哉,善哉!!
貪曾好似係天主教徒

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-1-15 07:31 PM 發表

出來就去深水灣上流球會嘆茶, 要皇帝級享受, 絕非他所說愛平淡生活
官商勾結在香港已成為一個主流現象。

我希望特首林鄭進行一次革命性
公務員大整風
道德大重整

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2019-1-16 11:23 AM 發表
我希望特首林鄭進行一次革命性
公務員大整風
道德大重整
港英餘孽,港英殖民地政府培育出來的高級傀儡官員。 最善長係官商勾結,政府高級官員徇私瀆職,在制訂或推行政策時,向個別企業集團輸送利益,由於沒有表面金錢交易,因此不能直接指控貪污,但政府高級官員將公權偏幫某些商人或財團,政治制度向利益集團傾斜,不惜犧牲市民的民生需要。利用官僚心態,企業集團亦可能透過各方式僱用這些退休高級官員到該大財團工作。

引用:
原帖由 fanla22fanla 於 2019-1-15 02:54 PM 發表
唸經?耶蘇都保你唔住?
人地都冇話係性經,可能係三字經

引用:
原帖由 東方新希望 於 2019-1-16 11:28 AM 發表

港英餘孽,港英殖民地政府培育出來的高級傀儡官員。 最善長係官商勾結,政府高級官員徇私瀆職,在制訂或推行政策時,向個別企業集團輸送利益,由於沒有表面金錢交易,因此不能直接指控貪污,但政府高級官員將公權偏幫某些商人或財團,政治制度向利益集團傾斜,不惜犧牲市民的民生需要。利用官僚心態,企業集團亦可能透過各方式僱用這些退休高級官員到該大財團工作。 ...
公務員回歸後比英治時更有黃帝心態, 要市民捱加價捱貴樓受苦去供養佢地一家人享樂費用, 遲早有文化大革命出現!

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-1-22 10:24 PM 發表

公務員回歸後比英治時更有黃帝心態, 要市民捱加價捱貴樓受苦去供養佢地一家人享樂費用, 遲早有文化大革命出現!
朱門酒肉臭,路有凍死骨。
榮枯咫尺異,惆悵難再述。

引用:
原帖由 東方新希望 於 2019-1-23 02:37 PM 發表

朱門酒肉臭,路有凍死骨。
榮枯咫尺異,惆悵難再述。
最懷的年代也是最好的年代, 話唔定好快人民醒來反抗班藍血人, 學老共逼佢地落田勞動或掃街!

引用:
原帖由 awongyuk 於 2019-1-15 12:12 PM 發表
妓者果條問題都好傻,香港司法獨立,前特首又唔管到律政司,嬲咩?嬲都嬲前律政司啦
傻的過d 文盲?

引用:
原帖由 icircle 於 2019-1-15 12:40 PM 發表
死貪心監躉,望你早日落地獄
同你一齊?

貪咁少都要坐 !

嬲爆 !

曾生其實都係好官

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]