• 瀏覽: 12,281
  • 回覆: 167
+5
引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2019-1-16 12:22 PM 發表

偷?
高鐵、磁浮、5G、核電、核彈、航天,全部都係我國人民努力的成果,用錢買,唔係偷啦。
你講果d,無一樣係大陸人發明,全部係偷

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2019-1-16 02:23 PM 發表

華為5G專利業界稱冠,只係識笑識咀炮係無用。

世界環環相扣,老美禁用華為,5G咪又企係400Mbit/s 度。

創科局係扶持香港初創企業和大學研究,有無創意係港人質素,唔扶持更加落後於世界。

乜都唔做係唔會進步的,一步都唔會,唔好阻頭阻勢已經幫大忙。 ...
稱冠?咪又係靠平價賤價搶客,連你中共外交部都用提高成平做論點去應對禁制呀

真係咁好,做乜要靠平?你見iphone 同你鬥平嗎?

大陸高鐵之前都吹時速400公里,依家呢?

奇怪,點解老美無創科局都咁有創意呢?

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-16 04:41 PM 發表

乜又唔係「世界第二大經濟體」咩?依家又「發展中國家」嗱,龍同任搬

中共如果真係有出境自由,起碼八億人走咗啦 ...
世界第二大經濟體係因為得益於十三億人口的經濟總和,每人向你擲1元都擲死你。
發展中國家係因為整個國家平均發展度仍然未及上已發展國家水平。

無出境自由就唔會有中國遊客啦,老作你噏乜都得啦,2016/17皆過億外遊旅客,從未聽過好似台灣班越南客全數逃走。

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-16 04:42 PM 發表

你講果d,無一樣係大陸人發明,全部係偷
偷?又老作?
用錢買技術,雙贏。

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-16 04:51 PM 發表

稱冠?咪又係靠平價賤價搶客,連你中共外交部都用提高成平做論點去應對禁制呀

真係咁好,做乜要靠平?你見iphone 同你鬥平嗎?

大陸高鐵之前都吹時速400公里,依家呢?

奇怪,點解老美無創科局都咁有創意呢?:sm ...
平都唔啱?要學歐美企業謀取暴利才對?
又平又好係發展中國家的人口紅利,因為人工平,歐美高薪厚祿。
大陸高鐵又快又定,你唔睇下老美歐洲時速幾多!?
老美有企業、富翁用Angel fund去投資,中國已經有四個汐谷點,企業也越來越有錢去投資,香港沒有太多企業創投基金,創科係政府扶持香港新一代的一個出路,唔通真係叫青年人耕田、賣魚蛋、賣雞蛋仔咩。

差點兒勃起了

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2019-1-16 05:08 PM 發表

平都唔啱?要學歐美企業謀取暴利才對?
又平又好係發展中國家的人口紅利,因為人工平,歐美高薪厚祿。
大陸高鐵又快又定,你唔睇下老美歐洲時速幾多!?
老美有企業、富翁用Angel fund去投資,中國已經有四個汐谷點,企業也越來越有錢去投資,香港沒有太多企業創投基金,創科係政府扶持香港新一代的一個出路,唔通真係叫青年人耕田、賣魚蛋、賣雞蛋仔咩。 ...
好野點解要平呀!咪就係大陸d野唔夠好先要鬥賤價

大陸高鐵又快又定?不過成日誤點啫,重有有乜依郁,掩蓋事實重快呀!

iPhone 咪就係係大陸造,享受大陸人既賤價,咪一樣賣得咁貴。

你d貨夠正夠好,大把人爭著買啦,重使鬥賤價咩

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2019-1-16 05:00 PM 發表

偷?又老作?
用錢買技術,雙贏。
老作?大陸假野多同翻版多全世界都知啦!笑死

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2019-1-16 04:57 PM 發表

世界第二大經濟體係因為得益於十三億人口的經濟總和,每人向你擲1元都擲死你。
發展中國家係因為整個國家平均發展度仍然未及上已發展國家水平。

無出境自由就唔會有中國遊客啦,老作你噏乜都得啦,2016/17皆過億外遊旅客,從未聽過好似台灣班越南客全數逃走。 ...
咁你要教育一下系呢度既「愛國人士」啦,大陸gdp 佢地重來唔睇平均架

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-16 07:05 PM 發表

好野點解要平呀!咪就係大陸d野唔夠好先要鬥賤價

大陸高鐵又快又定?不過成日誤點啫,重有有乜依郁,掩蓋事實重快呀!

iPhone 咪就係係大陸造,享受大陸人既賤價,咪一樣賣得咁貴。

你d貨夠正夠好,大把人爭著買啦,重使鬥賤價咩 ...
中國貨又平又好,老美商家佬都對侵侵話中國生產線暫時無可替代。

老美 iPhone 品牌持有人食水之深可想而知,現在中國自己擁有品牌,大眾化價錢。

高鐵誤點?班次間中掉動,你好趕時間咩?!

中國價廉物美係各國認許的國際聲譽。

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-16 07:06 PM 發表

老作?大陸假野多同翻版多全世界都知啦!笑死
所謂小型民企抄襲商標,只怪美企無端端打入中國市場又唔Q註冊,商標法係全世界都係咁玩,先到先得。所謂大企業偷取技術,更是誣蔑,正如聯想真金白銀買入IBM、Motorola,磁浮列車係中德共同合作成果,中興手機真金白銀向美企買零部件。

有錢有自信,但單靠錢建立信,唔會有品味

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-16 07:08 PM 發表

咁你要教育一下系呢度既「愛國人士」啦,大陸gdp 佢地重來唔睇平均架
你混淆第二大經濟體和發展中國家概念,我都無資格教育你,但會勸你睇多啲書思考多啲。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]