• 瀏覽: 12,239
  • 回覆: 167
+5
病態共産語言

引用:
原帖由 funguy0815 於 2019-1-15 09:33 PM 發表

其實好簡單,咩係唔買arr? 你可唔可以解釋比我知?
中國大豆採購迅速轉向巴西 11月自美國“零進口

11月唔買係事實,係其中一個片面事實,唔買好多商業原因,也有政治不明朗原因,都係商業決定,中國絕非禁止美國大豆進口,也容許企業申請戰略性庫存暫時豁免稅項。現在暫時買番,只是國企其下企業,是談判結果。

引用:
原帖由 funguy0815 於 2019-1-15 08:45 PM 發表

氹咁係唔係叫買咗arr? 你睇清楚先好答la...係唔係買咗arr?

見老美咁L慘,買少少豆當可憐下佢,比非洲佬都吾止呢個價😁😁

引用:
原帖由 dondonTrump 於 2019-1-15 08:52 AM 發表
但願唔好咁多天朝子民攞外國護照
多啲好,
有一個半個億過去老尾度……已經可以完全接收你老尾個地盆。

引用:
原帖由 funguy0815 於 2019-1-15 10:12 AM 發表

咁係唔係買先?
唔買又買……吹咩!
玩吓你唔得?
買咗又可以話唔買,
你想笑人?
咁你知道實情有冇買啫?

引用:
原帖由 funguy0815 於 2019-1-15 09:30 PM 發表

無..you win okay...我輸..你贏曬...中國好勁..得未?
一直都係你係度講尾蟈好勁噃。

其實我都認同佢地嘅CIA戰機航母好勁,幾十年嚟打遍天下無敵手,搞到無數國家被顛覆,數以千萬人國破家亡,血流成河,難怪得到咁多智商低嘅on9仔崇拜

引用:
原帖由 2017TTTT2017 於 2019-1-15 01:48 PM 發表
中共國有底氣就唔會比美國佬罸中興十億喇,
換轉共慘黨有無本事罸美國佬一億?

D左膠得閒無事就打飛機,真系得淡笑.
中國咪又令高通損失20億訂金加300億回購股份重大鑊

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-1-15 08:23 AM 發表
好多野中國已經唔點理
好多都係Trump夾埋堆漢奸霉體話中國點輸點輸

由全年購3300億大豆
變到變番幾十億
只買番少少大豆又話中國輸

蘋果日報呢d,
直頭以為自己攞錯咗份大紀元

中國成架AIR CHINA載金仔去見Trump
都可以寫成中國輸

實情係金仔一年內四度訪華
自己生日都要响大陸過 ...
香討戈班漢奸不嬲笑死人話中國唔買大豆會餓死

引用:
原帖由 mllmllmll 於 2019-1-15 12:10 PM 發表

甘你重吾番你的國定居???
你留香港托七咩???

利申:我係本土香港人,過去,現在,將來,從耒無在北方帝國生活過!!

引用:
原帖由 kwanhung 於 2019-1-15 09:52 PM 發表
病態共産語言
程子謂:『論性不論氣,不備;論氣不論性,不明;二之則不是。』《朱子語類》《人物之性氣質之性

底氣解釋應該是濁氣之最,氣越高者越清,越底者越濁,平時不覺,當有霧霾出現便知曉。

引用:
原帖由 火腿美人 於 2019-1-15 11:23 發表

清關果個俾..........

例如中國A公司賣貨俾美國B公司, B公司負責向美國清關, B公司就要俾稅.........
例如中國A公司賣貨俾美國B公司, A公司負責向美國清關, A公司就要俾稅.........

其實邊個俾, 美國B 公司收到件貨之後, 關稅點都會計埋落成本度......... ...
咁即係美國人自己比

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2019-1-15 06:38 PM 發表

利潤歸誰 和 大陸制造 毫無關係,小心無端端笑死都唔知因為乜事。
係囉,你知咪好囉,你同d「愛國人士」講啦!笑死

係「中國製造」但錢就西人賺哂,而班「愛國人士」重係度沾沾自喜咁吹「世界工廠」笑死

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-16 09:15 AM 發表

係囉,你知咪好囉,你同d「愛國人士」講啦!笑死

係「中國製造」但錢就西人賺哂,而班「愛國人士」重係度沾沾自喜咁吹「世界工廠」笑死 ...
世界工廠 有利有弊,

可善用中國充裕廉價勞力,解決就業問題;
有利借鑑國外技術,提升本土製造業;
有利國際分工,提升經濟實力和國際影響力。

世界工廠為產業鍵下游,優化和創新力有限;
被外資壓價,限制經濟實力提升;
環境污染。

但因為中國是很具規模和基礎設施遠勝其他發展中國家,所以經濟實力得以高速成長,成為第二大經濟體。當年美企Motorola嘗試把生產線搬回美國,最後都要賣盤,賣俾Google,再被Google 拆賣手機業務俾聯想。

引用:
原帖由 tak97 於 2019-1-16 02:51 AM 發表

程子謂:『論性不論氣,不備;論氣不論性,不明;二之則不是。』《朱子語類》《人物之性氣質之性》

底氣解釋應該是濁氣之最,氣越高者越清,越底者越濁,平時不覺,當有霧霾出現便知曉。 ...
底氣是一個漢語詞彙,指的是人基本的信心和力量。 底氣來自自信,可以互信的自信。 只要心中有底,不論你表現得多么謙卑多么客氣,別人都能感受到你的自信。 這種表現就是一種底氣,財富、學識、家庭背景、專項技能這些通通都能成為你的底,並產生底氣。

底氣_互動百科

「底氣」屬現代用語……八古不合。

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-1-15 08:23 AM 發表
好多野中國已經唔點理
好多都係Trump夾埋堆漢奸霉體話中國點輸點輸

由全年購3300億大豆
變到變番幾十億
只買番少少大豆又話中國輸

蘋果日報呢d,
直頭以為自己攞錯咗份大紀元

中國成架AIR CHINA載金仔去見Trump
都可以寫成中國輸

實情係金仔一年內四度訪華
自己生日都要响大陸過 ...
你out啦而家無漢奸或者人人都係漢奸咁濟。有幾多人不理國仇去日本,美國,英國旅遊,出國讀書。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]