• 瀏覽: 14,608
  • 回覆: 288
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 absdorfhq 於 2019-1-14 11:34 AM 發表

同意,立場唔同唔緊要,但資料要準確,唔好誤導人,不過當佢唔係故意嘅,係閱讀理解能力出左問題.
佢兩者皆是,亦唔見得佢特別醒目

哇 語言藝術啊 處罰冇上限 任佢講?

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2019-1-14 11:34 AM 發表

同意,立場唔同唔緊要,但資料要準確,唔好誤導人,不過當佢唔係故意嘅,係閱讀理解能力出左問題.
反駁佢嗰啲叫做離題,真係仆佢個街

仲有搞笑嘅係將尊重國歌理解為愛戴國歌,即尊重 = 愛戴,咁嘅理解能力,仲好意思話自己以前係做過乜乜乜,唉,論壇有此寶貝,人氣都升唔少.

引用:
原帖由 ononkaycourt 於 2019-1-14 11:38 AM 發表

佢兩者皆是,亦唔見得佢特別醒目
咁咪人品同能力都唔惦.

法律是幫助人民, 不是用來限制人民的。

引用:
原帖由 EHH03 於 2019-1-14 11:48 AM 發表
真係有咁大理由去反對國歌法
就唔洗老作"嚴峻73倍"啦
呢鋪真係有排笑

希望大家注意。
立國歌法本身是誤導。
共黨殺千萬中國人,剝奪中國人民主、自由、人權。
噓共黨國歌,是表達反對共黨惡行,實為愛國。
共黨禁中國人噓共黨國歌,是想誤導人以為愛國行為是「不尊重國歌」。
要人從心底「尊重國歌」,共黨更應做的,是停止惡行,還中國人民主、自由、人權。

咁條數應該點計?

引用:
原帖由 EHH03 於 2019-1-14 11:48 AM 發表
你講得啱呀
法律用來限制罪犯架

引用:
原帖由 kim_12346 於 2019-1-14 11:11 AM 發表
既然有人不讓我在帖內反駁
那麼我只好公開發帖反駁
避免有人受到誤導

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27967199&page=12#pid493394367

有人提出香港的國歌法是苛法
論點是"罰則比中國大陸的國歌法的罰則,嚴峻73倍"
這完全是一個大謊言
企圖誤導他人

香港的草案是"可處五萬元罰款及監禁三 ...
侮辱國歌與叫雞同罪。

引用:
原帖由 liberale 於 2019-1-14 11:51 AM 發表
希望大家注意。
立國歌法本身是誤導。
共黨殺千萬中國人,剝奪中國人民主、自由、人權。
噓共黨國歌,是表達反對共黨惡行,實為愛國。
共黨禁中國人噓共黨國歌,是想誤導人以為愛國行為是「不尊重國歌」。
要人從心底「尊重國歌」,共黨更應做的,是停止惡行,還中國人民主、自由、人權。 ...
噓國歌就可以推翻共產黨 ?
天上的烏蠅
都給你射死了

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-1-14 12:00 PM 發表
侮辱國歌與叫雞同罪。
你又知嘅 ?

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-1-14 12:02 PM 發表

你又知嘅 ?
都係15日

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]