• 瀏覽: 4,589
  • 回覆: 78
引用:
原帖由 ononkaycourt 於 2019-1-16 12:15 AM 發表

其實你唔唱係無犯法
這個是如果要唱...

真係無乜機會要唱,我都無諗住學

引用:
原帖由 ononkaycourt 於 2019-1-16 12:20 AM 發表
真係無乜機會要唱,我都無諗住學
唱不唱得出國歌不是問題,重點放在尊重,不單對自己國家,對其他國家的國歌,甚至一間學校的校歌,演唱時都應尊重,這是基本的禮儀。

引用:
原帖由 40342 於 2019-1-16 01:03 AM 發表

唱不唱得出國歌不是問題,重點放在尊重,不單對自己國家,對其他國家的國歌,甚至一間學校的校歌,演唱時都應尊重,這是基本的禮儀。
對,同意

引用:
原帖由 40342 於 2019-1-16 01:03 AM 發表

冇錯,就好似須然我唔信教,但有場合有人祈禱,我一樣都會尊重。

引用:
原帖由 kim_12346 於 2019-1-14 10:54 AM 發表
正打算開帖
討論區的討論應該是開放式的討論
而不是被人指定發言內容
更加不是被利用並強行得出結論

回應主題
"仁政待民,就不需要苛法"的謬論
存在的問題是具有極大的主觀性
你眼中的仁政在別人眼中可以是惡政
沒有劃一的客觀標準
而法律則提出了一個客觀劃一的標準

最可笑的是
"仁政待民,就不需要苛法"竟然是一個自稱法律界人士提出的觀點 ...
正義其實也是各有立場.

很難定義最終正義代表方.

強權不代表真公義,正氣.

但世間的義理就是建立在強權之下。

道德是肯定的。確實執行與否,

為政治立場或唯持區域安定,道德是要有某程度的舍棄。

引用:
原帖由 泉船 於 2019-1-16 03:44 AM 發表

正義其實也是各有立場.

很難定義最終正義代表方.

強權不代表真公義,正氣.

但世間的義理就是建立在強權之下。

道德是肯定的。確實執行與否,

為政治立場或唯持區域安定,道德是要有某程度的舍棄。 ...

無恥之徒話人不是持份者,被人反問又不敢回應,立即將人拉黑來遮醜,如此德行,真係........

引用:
原帖由 40342 於 2019-1-16 11:49 AM 發表
無恥之徒話人不是持份者,被人反問又不敢回應,立即將人拉黑來遮醜,如此德行,真係........
預咗佢係咁

引用:
原帖由 ononkaycourt 於 2019-1-16 01:53 PM 發表

預咗佢係咁
所以我不是要同佢討論,而且在要害一棍打下。

引用:
原帖由 40342 於 2019-1-16 04:21 PM 發表

所以我不是要同佢討論,而且在要害一棍打下。
咁幫我打多幾棍

引用:
原帖由 ononkaycourt 於 2019-1-16 04:34 PM 發表

咁幫我打多幾棍
佢現在痛到縮咗入殼,將人拉黑,只剩幾位作門面。

稍後又拉黑那幾位,放開已拉黑的,以造成別人無言以對的假象。

郭哥 你好嗎 國其你吾好洩洩 爺爺吾錫你。

引用:
原帖由 40342 於 2019-1-16 04:38 PM 發表

佢現在痛到縮咗入殼,將人拉黑,只剩幾位作門面。

稍後又拉黑那幾位,放開已拉黑的,以造成別人無言以對的假象。
睇得出,佢已經冇貨,講得多錯得多,逼得佢緊啲,就拉黑人,幾單嘢都比人ko左,但仲要死頂,只有不斷loop主題,如果佢自認為某人,咁嘅質素,唔理真假,上網望住呢個樣都會發出會心嘅微笑

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2019-1-16 08:04 PM 發表

睇得出,佢已經冇貨,講得多錯得多,逼得佢緊啲,就拉黑人,幾單嘢都比人ko左,但仲要死頂,只有不斷loop主題,如果佢自認為某人,咁嘅質素,唔理真假,上網望住呢個樣都會發出會心嘅微笑 ...
終於又比佢拉黑,我地就嚟迫死佢了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]