• 瀏覽: 6,905
  • 回覆: 104
引用:
原帖由 kingchan75 於 2019-1-14 04:25 PM 發表

比起民國時期, 中國人在國民黨主政下, 由8億人得返5億人, 足足死左3億人, 中共絕對比國民黨好上萬倍!
你講嘅八億人,資料邊到呀?

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-14 04:38 PM 發表

你講嘅八億人,資料邊到呀?
萍果日報!!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-12 11:40 PM 發表

唔該你唔好再用2019年的眼光去評價1970年以前的做法啦!

人要進步架!1

而且,如果與同期的大陸比,根本就係蚊脾同牛脾,
當時大陸係文革時代,講錯一句說話都會畀人攞去批鬥,
就算無犯任何錯誤,出身唔好都死得人!

照你咁講,大陸人而家一定係中共的奴才! ...
咁激動呀
洋狗

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-14 02:16 PM 發表

咁只是因為滿人在整個中國只是少數。港人在整個英國亦是少數啫。
咦,你唔係香港人? 一直講緊香港人,香港人在香港唔係大多數? 英國人只屬小數但統治香港人。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-1-14 08:21 PM 發表

咦,你唔係香港人? 一直講緊香港人,香港人在香港唔係大多數? 英國人只屬小數但統治香港人。
97前,香港是英國一部份,計全英國,港人唔係小數咩。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-14 10:19 PM 發表

97前,香港是英國一部份,計全英國,港人唔係小數咩。
香港人同英國本土有乜關係?唯一關係是上世紀七十年代英國特別為香港人修改國藉法,取消殖民地人民有居英權,搞左個英國國民(海外)身份出黎。

引用:
原帖由 kof2002um 於 2019-1-13 12:22 PM 發表

又雙重標準, 點解你地又成日以文革時期的做法中共黎評價現今的中共?
我無。

相反,就係而定中共的結構/制度同以前無乜明顯改變,先係大問題。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-1-13 04:06 AM 發表

咦,你老美人民咪又係只有民主共和兩黨選,只能二選一,我國人民跟共產或走資,都係二選一,有乜出奇?
你要進修一下西史,西方民主包括美國其實都係多黨制,
兩黨任何一黨甚至兩黨都做得唔好,選民係隨時可以選擇第三黨、第四黨、第五黨.........

法律完全無禁止,
美國制度下,乜野主義都可以行,唔似大陸,規定要行共產主義。

引用:
原帖由 ng.yick 於 2019-1-13 01:02 PM 發表

係呀,香港有班英美話中國,香港就有班出來駡中國,駡港人什麽共奴,其實呢班人先係奴性重到無葯可救,真替佢父母兄弟難過,因家出一漢奸全家蒙羞,你說是嗎 ...
共產主義都係產自西方,
而唔用中國傳統「民為貴,社稷次之,君為輕」,「天下為公」
所以用你的邏輯,擁共得共奴都係西奴。

破壞同建設

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-14 11:14 PM 發表

你要進修一下西史,西方民主包括美國其實都係多黨制,
兩黨任何一黨甚至兩黨都做得唔好,選民係隨時可以選擇第三黨、第四黨、第五黨.........

法律完全無禁止,
美國制度下,乜野主義都可以行,唔似大陸,規定要行共產主義。 ...
你要面對現實,美國人除左民主共和兩黨 ,冇第三選擇。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-1-15 02:44 AM 發表

你要面對現實,美國人除左民主共和兩黨 ,冇第三選擇。
你又搞錯了,
美國從來有好多小黨,甚至總都唔係只有兩個人參選,
只係選民傾向兩大黨。

但呢一個傾向隨時都可以改變,歷史例子就係英國,
英國以前係由保守黨及自由黨輪流執政,
但由於選民摒棄自由黨,
而改投工黨,結果就令自由黨由兩大黨變成無足輕重的小黨。

請多進修英國及中國歷史。

引用:
原帖由 002534 於 2019-1-13 01:19 AM 發表

但你所講係毫無底線既自由,亦就係一種禍根
乜撚係底線呀?連講野都唔得就係底線?你都白撚痴嘎。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 02:48 AM 發表

你又搞錯了,
美國從來有好多小黨,甚至總都唔係只有兩個人參選,
只係選民傾向兩大黨。

但呢一個傾向隨時都可以改變,歷史例子就係英國,
英國以前係由保守黨及自由黨輪流執政,
但由於選民摒棄自由黨,
而改投工黨,結果就令自由黨由兩大黨變成無足輕重的小黨。

請多進修英國及中國歷史。 ...
英國工黨能夠坐大,係因為二戰後社會主義思潮,工黨最初用共產吸引選民,國有化大批企業,到鐵娘子上台,又將國企私企化,來回折騰。

其實你老美人民選民主共和黨都好,其實得一樣野揀,就係資本主義,冇得選第二樣,多黨只係形式,呃你呢類蠢人。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-1-15 08:13 AM 發表

英國工黨能夠坐大,係因為二戰後社會主義思潮,工黨最初用共產吸引選民,國有化大批企業,到鐵娘子上台,又將國企私企化,來回折騰。

其實你老美人民選民主共和黨都好,其實得一樣野揀,就係資本主義,冇得選第二樣,多黨只係形式,呃你呢類蠢人。 ...
唔理乜嘢理由,國民係有權選第三黨,
美國佬一向唔buy共產主義,你唔可以話人無選擇。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]