• 瀏覽: 6,888
  • 回覆: 104
引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-1-13 12:42 AM 發表

問你自己
香港人有選擇的自由。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-1-13 12:22 AM 發表

哈哈,而家中共領導人放在文革會係稱為走資本主義道路當權派而被批鬥,跟隨走資派唔算文革時中共奴喎。
中共鳩官話共產,就走去共產,中共鳩官話走資,就走去走資,重唔係共奴,唔通係美奴咩!?

有奴性的唔係大陸人,而係香港人。

引用:
原帖由 石叻 於 2019-1-13 12:43 AM 發表

香港人有選擇的自由。
廢話
中共又沒強迫你不能拿外國護照

只是拿了外國護照
就沒有完整的中國國籍所享有的在中國香港特區擁有的政治權力

你選擇了外國護照
也就是說你自願放棄中國國籍香港人所擁有的完整權力
畢竟外國護照持有人 與  僅僅擁有中國特區護照的中國籍港人
政治權力是不一樣的

比如沒有被選舉為特區政府高官的資格

引用:
原帖由 石叻 於 2019-1-13 00:43 發表

香港人有選擇的自由。
但你所講係毫無底線既自由,亦就係一種禍根

引用:
原帖由 nhldp 於 2019-1-13 12:58 AM 發表
有奴性的唔係大陸人,而係香港人。
X2

引用:
原帖由 殖民奴的末日 於 2019-1-13 01:18 AM 發表

廢話
中共又沒強迫你不能拿外國護照

只是拿了外國護照
就沒有完整的中國國籍所享有的在中國香港特區擁有的政治權力

你選擇了外國護照
也就是說你自願放棄中國國籍香港人所擁有的完整權力
畢竟外國護照持有人 與  僅僅擁有中國特區護照的中國籍港人
政治權力是不一樣的

比如沒有被選舉為特區政府高官的資格 ...
臭四叫化子🇨🇳中共的政治權利?😂😂😂😂😂

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-13 00:57 發表

中共鳩官話共產,就走去共產,中共鳩官話走資,就走去走資,重唔係共奴,唔通係美奴咩!?
點都好,最緊要國民正常生活就OK,唔洗在意係乜野黨

引用:
原帖由 石叻 於 2019-1-13 01:21 發表

人地解釋好清楚呢?再唔清楚,可以去圖書館借本《基本法》參考,因為係中華人民共和國既特別行政區,所以高官必須係中國藉同效忠中華人民共和國,做唔到即係唔達標,唔會獲得任命

引用:
原帖由 石叻 於 2019-1-13 01:21 AM 發表

奴才拿了BNO照樣是奴才
看看葡萄牙對澳門一些人發放的護照的權力
比香港一些奴才的不知道要好多少
至少葡萄牙是真的給予平等權力
而香港一些人卻繼續被英國當下等人

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-13 12:57 AM 發表

咦,你老美人民咪又係只有民主共和兩黨選,只能二選一,我國人民跟共產或走資,都係二選一,有乜出奇?

香港人有奴性?樓主沒讀歷史吧
人類在數億年進化過程中,因為:1) 物競天擇,及2) 群體社會,逐漸適應及產生奴性,有尊卑長幼君臣階級之分
所以,階級鬥爭是騙人的口號

引用:
原帖由 樹界降臨 於 2019-1-13 07:14 AM 發表
香港人有奴性?樓主沒讀歷史吧
人類在數億年進化過程中,因為:1) 物競天擇,及2) 群體社會,逐漸適應及產生奴性,有尊卑長幼君臣階級之分
所以,階級鬥爭是騙人的口號 ...
喺咩,不過唔好意思喎,我尊你卑,我永遠喺你主人,跟我揾食啦。

引用:
原帖由 殖民奴的末日 於 2019-1-13 02:47 AM 發表

奴才拿了BNO照樣是奴才
看看葡萄牙對澳門一些人發放的護照的權力
比香港一些奴才的不知道要好多少
至少葡萄牙是真的給予平等權力
而香港一些人卻繼續被英國當下等人
...
看到一個因為得不到英國🇬🇧公民身分,因此憤憤不平、因愛成恨,變成為一個敵視英國🇬🇧的愛國🇨🇳土共的現實寫照。😂😂😂😂😂

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-1-13 07:59 AM 發表

喺咩,不過唔好意思喎,我尊你卑,我永遠喺你主人,跟我揾食啦。
"禮義廉"好例子

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]