• 瀏覽: 6,906
  • 回覆: 104
引用:
原帖由 殖民奴的末日 於 2019-1-13 01:18 AM 發表

廢話
中共又沒強迫你不能拿外國護照

只是拿了外國護照
就沒有完整的中國國籍所享有的在中國香港特區擁有的政治權力

你選擇了外國護照
也就是說你自願放棄中國國籍香港人所擁有的完整權力
畢竟外國護照持有人 與  僅僅擁有中國特區護照的中國籍港人
政治權力是不一樣的

比如沒有被選舉為特區政府高官的資格 ...
作為出賣香港人利益給臭四中共🇨🇳的港奸,確實冇本事做。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-1-12 09:51 PM 發表
到底是什么歷史、文化因素令香港人有這種奴性?唔通真喺小國人性格
有冇具體例子支持這個論點?

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-1-12 09:51 PM 發表
到底是什么歷史、文化因素令香港人有這種奴性?唔通真喺小國人性格
因為有「小部分」香港人
誤會自己係西人嘅寵物

唔止港人,基本上黃種人就自覺比白種人低一級,香港人俾白種人統治過,已經覺得比其他黃種人高半級,但係對住白種人仍然停留係低等人嘅心態。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-12 11:40 PM 發表

唔該你唔好再用2019年的眼光去評價1970年以前的做法啦!

人要進步架!1

而且,如果與同期的大陸比,根本就係蚊脾同牛脾,
當時大陸係文革時代,講錯一句說話都會畀人攞去批鬥,
就算無犯任何錯誤,出身唔好都死得人!

照你咁講,大陸人而家一定係中共的奴才! ...
又雙重標準, 點解你地又成日以文革時期的做法中共黎評價現今的中共?

引用:
原帖由 石叻 於 2019-1-13 10:25 AM 發表

有冇具體例子支持這個論點?
泛民黃狗, 黃媒, 妓協教協

引用:
原帖由 kof2002um 於 2019-1-13 12:26 PM 發表

泛民黃狗, 黃媒, 妓協教協
這些都是臭叫化🇨🇳中共對帝國主義亡共之心不死這個偽命題下,而作出的過度自我防衛的心裡反射行為。八格!可笑😂😂😂

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-13 12:57 AM 發表

中共鳩官話共產,就走去共產,中共鳩官話走資,就走去走資,重唔係共奴,唔通係美奴咩!?
係呀,香港有班英美話中國,香港就有班出來駡中國,駡港人什麽共奴,其實呢班人先係奴性重到無葯可救,真替佢父母兄弟難過,因家出一漢奸全家蒙羞,你說是嗎

引用:
唔關奴性問題。
一、英國思想教育做得好,响冇民主情況下都培養到一批崇尚歐美文化嘅人;
二、英國臨走前,打做香港成為一個服務業巨輪。服務業嘅主要弊端就係上流機會少。當上流機會少時,人就會想當年嘅經濟泡沫時代,認為歐美文化好。
三、好多香港人都冇响歐美國家居留過,都以為歐美國家人民生活都比香港好,而唔知貧美國家貧窮人民嘅苦況。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-1-12 11:07 PM 發表
今年香港警隊175周年,九七前一直是英國人鎮壓香港人工具,當時華人永遠低白人一等,香港人被殖民咁耐,有奴隸DNA不出奇。
講到咁遠,以前清兵咪一樣是用來鎮壓漢人嘅工具,漢人咪一樣比滿人低一等(可能是低兩等添)。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-13 01:23 PM 發表

講到咁遠,以前清兵咪一樣是用來鎮壓漢人嘅工具,漢人咪一樣比滿人低一等(可能是低兩等添)。
李鴻章,袁世凱等漢人大臣咪一樣可以升到位極人臣,袁世凱做埋皇帝添。

港英政府除左後期搵華人接班,例如李君夏係首位華人警隊一哥,百幾年來部門首長幾時有華人做阿頭?

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-1-13 02:07 PM 發表

李鴻章,袁世凱等漢人大臣咪一樣可以升到位極人臣,袁世凱做埋皇帝添。

港英政府除左後期搵華人接班,例如李君夏係首位華人警隊一哥,百幾年來部門首長幾時有華人做阿頭? ...
咁李袁二人咁又喺晚清的官。在八旗子弟面前,身份一樣低一等。就如我工作的地方,無論你升到幾高級,享董事們眼中,你打工㗎咋嘛。

袁不是清朝的皇帝囉。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-14 08:26 AM 發表

咁李袁二人咁又喺晚清的官。在八旗子弟面前,身份一樣低一等。
滿清明明是漢化的外族,用漢字説漢語,滿清後期的皇帝連祖先的滿語都不懂半句,與其亂說漢人低滿人一等,不如你問下清室點解要搞漢化?

再說滿漢二分其實是英國人入侵的技倆,英國已用同樣方法取得了印度皇座,說要為印度人推翻外族蒙兀兒帝國(突厥化蒙古人),弄出個馬拉塔聯盟事實是計劃搞亂印度,剩機搶奪皇座,英國想在中國照板煮碗,說要幫漢人推翻滿清,但結果奸計不得逞,反而惹自己一身蟻。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]