• 瀏覽: 6,920
  • 回覆: 104
引用:
原帖由 abbalau 於 2019-1-16 08:23 AM 發表

何上低過白人一等!連印度、巴基斯坦、尼泊爾、菲律賓等地位都高過中國人!
因為白人認為中國人是奴,其他有色人種是工人!
其實你班黑鬼要趁早收檔,唔好諗住搞中國會有好下場,你地去錯地方。

小心將來中國人會對有黑人血統者來一次納粹式的大滅絕。像土耳其人對付希臘人一樣

引用:
原帖由 百厭超人 於 2019-1-16 06:18 AM 發表

唔該你唔好再用2019年的眼光去評價1970年以前的做法啦!

****人要進步架!****

而且,如果與同期的大陸比,根本就係蚊脾同牛脾,
當時大陸係文革時代,講錯一句說話都會畀人攞去批鬥,
就算無犯任何錯誤,出身唔好都死得人!

照你咁講,大陸人而家一定係中共的奴才!

CB哥又完美示範咩叫州官放火,自打嘴巴嘅雙重標準行為嘞!! ...
我講明係「同期的大陸比」即係1970年的英治香港,
同1970年的大陸比,
事實上,大陸係遠遜。

至於而家,除左經濟之外,大陸在人權上係追唔上英國,
所以歸根究底,就係你的價值觀,錢緊要啲定人命緊要啲。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-17 09:05 PM 發表

同1970年的大陸比,
事實上,大陸係遠遜。

所以歸根究底,就係你的價值觀,錢緊要啲定人命緊要啲。 ...
又喺傻仔黎

每天賞智障,人生多樂趣。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-1-12 09:51 PM 發表
到底是什么歷史、文化因素令香港人有這種奴性?唔通真喺小國人性格
我們的國歌,時刻提醒,你是一個奴隸。雖然你不願意。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-1-18 11:56 AM 發表

又神邏輯

有機會真喺要整合一下反中鬥士的「金句」,句句精境,令人捧腹大笑,笑呵呵不亦樂乎

其實香港人是"舊中國人",所謂"舊中國人"是沒有經過革命的中國人,香港人由清朝再經英國人管理慢慢演變的中國人,例如香港人所講的"當差"就是由清朝所講的。中國所講的"警察"是由日本傳入的,但在中國或日本的文化中都沒有"當差"這個詞語。
就算67爆動都是由左仔發動對抗英國人對港人的不平等待遇。由頭到尾真正香港人對外人都是不夠膽反抗的。奴性子重到基因層次。

引用:
原帖由 tcell 於 2019-1-18 12:30 PM 發表
其實香港人是"舊中國人",所謂"舊中國人"是沒有經過革命的中國人,香港人由清朝再經英國人管理慢慢演變的中國人,例如香港人所講的"當差"就是由清朝所講的。中國所講的"警察"是由日本傳入的,但在中國或日本的文化中都沒有"當差"這個詞語。
就算67爆動都是由左仔發動對抗英國人對港人的不平等待遇。由頭到尾真正香港人對外人都是不夠膽反抗的。奴性子重到基因層次。 ...
「舊中國人」的奴性又從何而來? 「舊中國人」習慣了在封建社會重重等級下生存?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-17 09:05 PM 發表

同1970年的大陸比,
事實上,大陸係遠遜。

所以歸根究底,就係你的價值觀,錢緊要啲定人命緊要啲。 ...
咁樣咪又係雙重標準!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-1-18 11:56 AM 發表

中國國歌並沒有明示或暗示你是奴隸,國歌叫你不要做人奴隸。不願掃地,並不需要首先是清潔工,我是首富也可以説我不願掃地;不願做奴隸,並不需要首先是奴隸,我是主人也可以説我不願做奴隸,兩者沒有衝突。

我說你這是神邏輯有沒有錯?你們這些人滿口歪理,根本是腦袋進水。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-1-20 06:30 AM 發表

中國國歌並沒有明示或暗示你是奴隸,國歌叫你不要做人奴隸。不願掃地,並不需要首先是清潔工,我是首富也可以説我不願掃地;不願做奴隸,並不需要首先是奴隸,我是主人也可以説我不願做奴隸,兩者沒有衝突。

我說你這是神邏輯有沒有錯?你們這些人滿口歪理,根本是腦袋進水。 ...
不願意就已經係暗示你係啦。
水兄!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-1-20 10:00 AM 發表

不願意就已經係暗示你係啦。
水兄!
你好似仲未理解到。我講我唔願意打你,喺咪暗示我已經打左你一身。

大家一齊唱:「起來,我唔願打到你扒街...」。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-1-20 10:47 AM 發表

你好似仲未理解到。我講我唔願意打你,喺咪暗示我已經打左你一身。

大家一齊唱:「起來,我唔願打到你扒街...」。
啊Q精神,你係可以咁唱嘅。
死撐係冇事。
起來,不願意做奴隸的你們。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-1-20 12:09 PM 發表

啊Q精神,你係可以咁唱嘅。
死撐係冇事。
起來,不願意做奴隸的你們。
你應該感激有人肯養住你呢個白痴仔。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-1-20 12:55 PM 發表

你應該感激有人肯養住你呢個白痴仔。
你應該流涕。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]