• 瀏覽: 6,907
  • 回覆: 104
引用:
原帖由 石叻 於 2019-1-13 10:12 AM 發表

看到一個因為得不到英國🇬🇧公民身分,因此憤憤不平、因愛成恨,變成為一個敵視英國🇬🇧的愛國🇨🇳土共的現實寫照。😂😂😂😂😂
是某群拿著BNO的智障 自以為就是英國人了

引用:
原帖由 kof2002um 於 2019-1-13 12:22 PM 發表

又雙重標準, 點解你地又成日以文革時期的做法中共黎評價現今的中共?
X2

引用:
原帖由 殖民奴的末日 於 2019-1-14 10:18 AM 發表

是某群拿著BNO的智障 自以為就是英國人了
連英國🇬🇧國民的分類都未搞清楚就回帖?😂😂😂😂😂

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-1-14 10:09 AM 發表

滿清明明是漢化的外族,用漢字説漢語,滿清後期的皇帝連祖先的滿語都不懂半句,與其亂說漢人低滿人一等,不如你問下清室點解要搞漢化?

再說滿漢二分其實是英國人入侵的技倆,英國已用同樣方法取得了印度皇座,說要為印度人推翻外族蒙兀兒帝國(突厥化蒙古人),弄出個馬拉塔聯盟,事實是計劃搞亂印度,剩機搶奪皇座,英國想在中國照板煮碗,說要幫漢人推翻滿清,但結果奸計不得逞,反而惹自己一身蟻。 ...
你唔記得留髮不留頭啦咩!

康熙的遺詔是漢滿文各一份㗎。

清人文化落後,漢化只是管治工具而已。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-1-12 09:51 PM 發表
到底是什么歷史、文化因素令香港人有這種奴性?唔通真喺小國人性格
點止香港整個亞洲大國都係咁,由朝到晚鬧西方乜乜柒柒但一面對面講數就龜縮。

引用:
原帖由 hoho168 於 2019-1-14 10:35 AM 發表

點止香港整個亞洲大國都係咁,由朝到晚鬧西方乜乜柒柒但一面對面講數就龜縮。
沒有雄性的社會。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-14 10:34 AM 發表

身為清朝皇帝的溥儀講官話,喺唔識滿語嘅,對上果幾位都喺。之后嘅偽滿洲國主要用嘅喺日文,已經代表左好多嘢。

你唔洗死雞撐飯蓋。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-1-14 11:05 AM 發表

身為清朝皇帝的溥儀講官話,喺唔識滿語嘅,對上果幾位都喺。之后嘅偽滿洲國主要用嘅喺日文,已經代表左好多嘢。

你唔洗死雞撐飯蓋。 ...
真漢化不是應該回漢服,回漢裝,改漢姓㗎咩。千幾年前,北魏拓跋氏漢化都回漢服,改漢姓喎。仲有如滿漢真一家,清朝有幾個“當朝”漢后?似乎是一個都冇。

滿文唔留行是因為滿文化落後。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-1-13 00:14 發表
基督宗教說你有原罪,要你信神,仲要記得交錢買贖罪卷,這是重點
基督宗唔玩贖罪卷。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-14 11:27 AM 發表

真漢化不是應該回漢服,回漢裝,改漢姓㗎咩。千幾年前,北魏拓跋氏漢化都回漢服,改漢姓喎。仲有如滿漢真一家,清朝有幾個“當朝”漢后?似乎是一個都冇。

滿文唔留行是因為滿文化落後。 ...
又真又假做咩,我無興趣知喎。

你與其死纏爛打,不如問下自己喺咪呢種人,同我研究下呢種心理好過啦。我唔喺剩喺講香港人架。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-14 10:34 AM 發表

康熙中期開始漢化明顯,他前幾個兒子沒有漢名而且早夭,一般稱大阿哥胤禔其實是第七子,以後的兒子排胤位輩,繼位的是胤禎,即雍正。

到了乾隆曾大發雷霆,責備皇室子弟不通滿語,忘了祖宗教訓。

有人想像過英殖時代居港英人忘記英語嗎?

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-1-14 12:19 PM 發表

康熙中期開始漢化明顯,他前幾個兒子沒有漢名而且早夭,一般稱大阿哥胤禔其實是第七子,以後的兒子排胤位輩,繼位的是胤禎,即雍正。

到了乾隆曾大發雷霆,責備皇室子弟不通滿語,忘了祖宗教訓。

有人想像過英殖時代居港英人忘記英語嗎? ...
滿語點能同英語比呀!

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-14 12:24 PM 發表

滿語點能同英語比呀!
呵呵,係你搵清朝漢人同港英時代港人比啫。

事實上清末漢人開始有民族意識醒覺,之前誰做皇帝都冇所謂,港英時代港人長期低白人一等,故有白人優先意識殘留。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-1-14 12:45 PM 發表

呵呵,係你搵清朝漢人同港英時代港人比啫。

事實上清末漢人開始有民族意識醒覺,之前誰做皇帝都冇所謂,港英時代港人長期低白人一等,故有白人優先意識殘留。 ...
咁只是因為滿人在整個中國只是少數。港人在整個英國亦是少數啫。

引用:
原帖由 noeyesee1 於 2019-1-12 11:45 PM 發表
甘如果中國人霸凌中國人甘被霸凌一方要不要反擊?
如果有,甘有成一億寃魂會同意。

紀念一下大躍進死左既六千萬人
紀念一下文革幾十年來消失殆盡既知識份子
紀念一下中日友好時而被迫沒有向日本索償的南京家屬
紀念一下鬥地主時被人抄家的資本家

從此可見,外國霸凌真糸小毛見大毛

中國人霸凌自己人都忍到,外國的簡直小兒科。 ...
比起民國時期, 中國人在國民黨主政下, 由8億人得返5億人, 足足死左3億人, 中共絕對比國民黨好上萬倍!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]