• 瀏覽: 2,983
  • 回覆: 60
根據Linux開源協議,android系統必須開源,將來的阿里YunOS和華為系統也一樣,專利問題倒是不存在。

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-1-12 11:45 PM 發表

國家機密會帶係身週圍走??
笑死啦..... 軍事科學家去邊到, 見過什麼機構, 本身就係國家機密.... 你天真到以為國家機密一定要係一分分檔案文件... 你真係天才!!!!

軍隊用自研全新架構的“天脈”操作系統。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-12 09:15 PM 發表
中國自主手機操作系統最快將在2-3年內實現

"倪光南分析認為,對于阿里和小米等操作系統,在國內規模化商用存在壁壘,譬如,阿里YunOS和華為就很難“聯手”,再加上都通過android系統進行改造,要走出國門可能會遇到知識產權問題。"

http://www.sohu.com/a/278772414_624619

又係山寨版...... 山寨大國可不是浪得虛名的. ...
車,google 個 android 咪又係山寨 linux既開放源碼,有乜版權? google 有版權既係 play store, 大陸 android 難做因為外國人用慣 play store 。

引用:
原帖由 69780501 於 2019-1-12 11:59 PM 發表
軍隊用自研全新架構的“天脈”操作系統。
包括所有中國官員, 科學家, 同埋軍工工程師等等都係用呢個??

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-1-13 12:12 AM 發表

車,google 個 android 咪又係山寨 linux既開放源碼,有乜版權? google 有版權既係 play store, 大陸 android 難做因為外國人用慣 play store 。
係呀, LINUX又係山寨BSD, 咁BSD係邊一個國家攪出黎架?  係咪天朝?

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-13 12:54 AM 發表

包括所有中國官員, 科學家, 同埋軍工工程師等等都係用呢個??
可能會向民用領域擴展。

引用:
原帖由 69780501 於 2019-1-13 01:17 AM 發表

可能會向民用領域擴展。
可能... 我可能呢個星期會中六合彩, 外星人都可能呢個月會攻擊地球, 咁就唔會再有敵國關係啦, 大家一至向外.

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-13 01:20 AM 發表

可能... 我可能呢個星期會中六合彩, 外星人都可能呢個月會攻擊地球, 咁就唔會再有敵國關係啦, 大家一至向外.
估計未來的事情都只是可能。

引用:
原帖由 69780501 於 2019-1-13 01:31 AM 發表

估計未來的事情都只是可能。
睇番, 天脈並沒有手機版, 你說的可能, 可能性有點低.

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-13 01:41 AM 發表

睇番, 天脈並沒有手機版, 你說的可能, 可能性有點低.
手機系統利益巨大,沒有誰不唾涎,連微遠也難免,成敗就難判。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-13 12:56 AM 發表

係呀, LINUX又係山寨BSD, 咁BSD係邊一個國家攪出黎架?  係咪天朝?
呵呵,開放源碼軟件識唔識係乜? 你理得佢邊國原產總之可以用得。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-12 10:38 PM 發表

咪就係山寨版ANDROID攞... 阿里OS, 華為..等等嘛..
你真係好醒呀!

大陸山寨咗 android/IOS 又點,雖然唔係大陸發明出來又點,但係啲資料傳唔到去 Google/Apple 嘅

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-12 09:23 PM 發表

手機操作系統係手機靈魂, 如果操作系統有後門, 所有DATA都可能外泄, 仲唔同軍事安全有關?  咁簡單道理都唔明??
你的思維真利害

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-12 09:41 PM 發表

一定要軍事通訊????? 大陸咁多政府官員都冇手機?  手機如果將所有官員/科學家/軍備設計師的行蹤, 通訊記綠, 電郵記綠都外泄, 都唔算軍事安全問題?你真叻!!! ...
又一個唔了解大陸嘅發言
大陸官員,軍人
你估用電訊公司網絡咩
用長城軍用電訊加密電話號碼架
不能偷聽架

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]