• 瀏覽: 3,045
  • 回覆: 60
中國自主手機操作系統最快將在2-3年內實現

"倪光南分析認為,對于阿里和小米等操作系統,在國內規模化商用存在壁壘,譬如,阿里YunOS和華為就很難“聯手”,再加上都通過android系統進行改造,要走出國門可能會遇到知識產權問題。"

http://www.sohu.com/a/278772414_624619

又係山寨版...... 山寨大國可不是浪得虛名的.

不如樓主講吓手機操作和軍事有咩關先啦。

樓主都係事候食葯。

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-1-12 09:20 PM 發表
不如樓主講吓手機操作和軍事有咩關先啦。

樓主都係事候食葯。
手機操作系統係手機靈魂, 如果操作系統有後門, 所有DATA都可能外泄, 仲唔同軍事安全有關?  咁簡單道理都唔明??

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-12 09:23 PM 發表

手機操作系統係手機靈魂, 如果操作系統有後門, 所有DATA都可能外泄, 仲唔同軍事安全有關?  咁簡單道理都唔明??
軍事通訊用手機系統,哈哈,真係服了你。笑到肚痛。

你自己繼續幻想啦,無你咁得閒。

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-1-12 09:33 PM 發表

一定要軍事通訊????? 大陸咁多政府官員都冇手機?  手機如果將所有官員/科學家/軍備設計師的行蹤, 通訊記綠, 電郵記綠都外泄, 都唔算軍事安全問題?你真叻!!!

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-1-12 09:33 PM 發表

軍事通訊利用民用手機系統都冇話唔得嘅,都要睇下個手機軟件系統嘅能力達唔達到保密要求。如果達唔到要求,戇居先會用來放喺軍事上面做通訊啫。

引用:
原帖由 Simon好開心 於 2019-1-12 09:41 PM 發表

軍事通訊利用民用手機系統都冇話唔得嘅,都要睇下個手機軟件系統嘅能力達唔達到保密要求。如果達唔到要求,戇居先會用來放喺軍事上面做通訊啫。 ...
淨係官員/科學家/軍備設計師既行蹤,通訊記錄就夠重要啦.

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-12 09:45 PM 發表

係好重要,但係前提係,個手機軟件係市面流行嘅操作系統,如果唔係用自家操作系統,你又唔入到人地個通訊系統嘅話,係偷唔到佢嘅行蹤同通訊記錄咯!

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-12 09:45 PM 發表

樓主唔記中國已開發了墨子衞星與量子加密系統,重要商業通訊都要加密,何況係安全有關的軍事通訊??樓主頭腦簡單得很

引用:
原帖由 Simon好開心 於 2019-1-12 09:49 PM 發表

係好重要,但係前提係,個手機軟件係市面流行嘅操作系統,如果唔係用自家操作系統,你又唔入到人地個通訊系統嘅話,係偷唔到佢嘅行蹤同通訊記錄咯! ...
你認為你啲DATA冇SEND 去APPLE/GOOGLE度???

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-12 09:53 PM 發表

你認為你啲DATA冇SEND 去APPLE/GOOGLE度???
如果我唔係用 ios android 又點會去到人地度?

引用:
原帖由 Simon好開心 於 2019-1-12 10:09 PM 發表

如果我唔係用 ios android 又點會去到人地度?
咁你要全中國官員, 科學家, 軍工員工都唔用ANDROID至得啦... 你話依家係咪咁呢?

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-12 10:22 PM 發表

咁你要全中國官員, 科學家, 軍工員工都唔用ANDROID至得啦... 你話依家係咪咁呢?
好彩你仲未知已經有呢件事

引用:
原帖由 Simon好開心 於 2019-1-12 10:23 PM 發表

好彩你仲未知已經有呢件事
咪就係山寨版ANDROID攞... 阿里OS, 華為..等等嘛..

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-1-12 09:53 PM 發表

樓主唔記中國已開發了墨子衞星與量子加密系統,重要商業通訊都要加密,何況係安全有關的軍事通訊??樓主頭腦簡單得很
墨子衛星已經實用化??? 呵呵... 你知唔知墨子通訊的限制? 可以用喺手機?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]