• 瀏覽: 6,930
  • 回覆: 151
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 leoandmay 於 2019-1-12 10:55 PM 發表

同意
我咪話風險分散不等於無風險
唯一零風險就是銀行儲蓄計劃甚至人壽,銀行清楚列明供款某個年期後可取所有本金同累積利息
X2...儲蓄計劃,雖然年期長,回報低,但起碼零風險(除非銀行倒閉)
政府強迫市民買基金,簡直送羊入虎口,攪到個個供極都唔夠退休!

好在舊年年頭已經暫時轉咗做保證基金,幸保不失之餘仲有多少微利!

現實係身邊只有少數人使用這個方法,通常置之不理,好可惜浪費時間值,不過亦都要有T+0既銀行配合,緊貼市況。

引用:
原帖由 leoandmay 於 2019-1-12 10:58 PM 發表

你所謂透過轉換組合增值,你是否確實所有強積金持有人有足夠知識嗎
現實係身邊只有少數人使用這個方法,通常置之不理,好可惜浪費時間值,不過亦都要有T+0既銀行配合,緊貼市況。

垃圾正苦,整啲垃圾益基金大惡

引用:
原帖由 保皇保出禍 於 2019-1-12 11:03 PM 發表

X2...儲蓄計劃,雖然年期長,回報低,但起碼零風險(除非銀行倒閉)
政府強迫市民買基金,簡直送羊入虎口,攪到個個供極都唔夠退休!
正如廣東人有一句話
食得鹹魚抵得渴
可惜依家係政府強迫市民食咸魚而非市民自願食

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2019-1-12 11:05 PM 發表
好在舊年年頭已經暫時轉咗做保證基金,幸保不失之餘仲有多少微利!
扣埋手續及行政費, 都好難有利..

引用:
原帖由 熊貓爸爸 於 2019-1-12 11:07 PM 發表

少數人其中一個原因就是缺乏投資經濟同知識,正如我問點樣確實佢地可以有相關知識先

既然無,點解要強迫市民去接受先

引用:
原帖由 pj2015hk 於 2019-1-12 11:09 PM 發表

扣埋手續及行政費, 都好難有利..
又未攞得住,焗供,不過都好過紅簿仔少少嘅!

引用:
原帖由 leoandmay 於 2019-1-12 11:12 PM 發表

少數人其中一個原因就是缺乏投資經濟同知識,正如我問點樣確實佢地可以有相關知識先

既然無,點解要強迫市民去接受先
這是焗賭,真係要問問許仕仁點解當時要推出?

咁樣蝕落去唔好快可以退休用連本金都未必拎得返強姦金直接強姦僱主同僱員既$比中介

引用:
原帖由 熊貓爸爸 於 2019-1-12 11:17 PM 發表

這是焗賭,真係要問問許仕仁點解當時要推出?
又想當年?
現屆政府都支持,我覺得要問就問現屆政府
如果現屆政府不認同,大可以解散強積金局,還款於民

既然正苦攪得強姦金開埋個積金局點解唔自己做埋管理要比中介老懂最失敗的政積

引用:
原帖由 保皇保出禍 於 2019-1-12 22:31 發表

低買高賣?股票輸死幾多人知啦!
又咁講啦 股票有人輸亦即係有人贏啫
如果買藍籌股作長線投資, 當時間喺自己果邊的話, 長線投資者會贏晒短線投機者輸的錢, 所以買股票作退休安排係個好選擇嚟

引用:
原帖由 leoandmay 於 2019-1-12 11:19 PM 發表

又想當年?
現屆政府都支持,我覺得要問就問現屆政府
如果現屆政府不認同,大可以解散強積金局,還款於民
個氹越掘越深跟本無可能翻身

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]