• 瀏覽: 6,964
  • 回覆: 151
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 水底回收的豬豬 於 2019-1-12 11:57 PM 發表

銀行月供儲蓄,其實連每年通賬都跑贏唔到,錢唔用來投資唔x惦!
第一,我從來不覺得強積金追得上通脹,何況強積金所見是帳面值不是實際價值

第二,食得咸魚就抵得渴論
強積金風險如何低同分散不等於沒有風險,當中仲要承受金融改變同管理費變化。
銀行儲蓄計劃白紙黑字寫明事後可以取回所有本金同回報,當中金融改變風險是銀行承受。

好快蝕哂、被挖空。

引用:
原帖由 leoandmay 於 2019-1-13 12:11 AM 發表

第一,我從來不覺得強積金追得上通脹,何況強積金所見是帳面值不是實際價值

強積金風險如何低同分散不等於沒有風險,當中仲要承受金融改變同管理費變化。
銀行儲蓄計劃白紙黑字寫明事後可以取回所有本金同回報,當中金融改變風險是銀行承受。 ...
除非可以好似習種同侵侵,日日睇住散戶寫劇本,想輸都難!

引用:
原帖由 leoandmay 於 2019-1-13 12:11 AM 發表

銀行儲蓄計劃白紙黑字寫明事後可以取回所有本金同回報,當中金融改變風險是銀行承受。 ...
點解唔係實際價錢?

年年強收管理費、好無恥。

基金可升可跌

引用:
原帖由 勞動力士 於 2019-1-13 12:17 AM 發表
好快蝕哂、被挖空。
一定唔蝕晒,要吊住供款人條命,基金大鱷先可以高位出貨!

你入面有50萬、一年收走一萬做管理費。

引用:

管理費只會愈來愈平!追唔上通脹?有無睇番2017買港股基金個回報?

覺得政苦而家成個奸商咁 無回報既投資幫助小市民既野 好簡單醫療 永遠唔願俾錢
反而大興土木 起咩起咩 起完又拆拆完又起
D錢去晒依到 咁大筆開支 真係好懷疑係未要咁先可以從中取利

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-1-13 12:19 AM 發表
基金可升可跌
你係懶人!

黑暗面、知得太小。

引用:
原帖由 水底回收的豬豬 於 2019-1-13 12:18 AM 發表

點解唔係實際價錢?
金融市場的價值每時每刻都改變,依分鐘同上分鐘價值你肯定沒有改變。

基金公司、經理,照賺錢照分花紅,你吹咩

引用:
原帖由 leoandmay 於 2019-1-13 12:25 AM 發表

金融市場的價值每時每刻都改變,依分鐘同上分鐘價值你肯定沒有改變。
變可以係表示賺左更多錢!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]