• 瀏覽: 6,967
  • 回覆: 151
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 水底回收的豬豬 於 2019-1-13 12:27 AM 發表

變可以係表示賺左更多錢!
變亦可以係表示賺少左錢甚至蝕錢
政府成日呼籲金融市場產品價值可升可跌

引用:
原帖由 BigBigDan 於 2019-1-13 12:25 AM 發表
基金公司、經理,照賺錢照分花紅,你吹咩

引用:
原帖由 leoandmay 於 2019-1-13 12:11 AM 發表

第一,我從來不覺得強積金追得上通脹,何況強積金所見是帳面值不是實際價值

第二,食得咸魚就抵得渴論
強積金風險如何低同分散不等於沒有風險,當中仲要承受金融改變同管理費變化。
銀行儲蓄計劃白紙黑字寫明事後可以取回所有本金同回報,當中金融改變風險是銀行承受。 ...
銀行儲蓄計劃同強積金,一個蘋果一個梨,甘都可以擺埋一齊比較?
所有銀行都有金融同政治風險,例如倒閉,暴亂擠提等,並唔係你口中既包生仔。

僱員強積金蝕,強積金經理賺

家下咩年代,d i banker都被A I取代,使乜嘥幾十億一年請呢班人,利益輸送到暈

引用:
原帖由 藍巴勒海盜王 於 2019-1-12 22:50 發表
其實自己買“盈富基金”咪一樣,駛乜咁笨畀基金佬抽水!
正解

衰過做外幤定期,正杏家橙

戇能9 年年計住托柒咩 攞錢嗰年先計賺定蝕 蝕咪遲啲先攞囉!

引用:
原帖由 藍巴勒海盜王 於 2019-1-12 10:50 PM 發表
其實自己買“盈富基金”咪一樣,駛乜咁笨畀基金佬抽水!
窮鬼有幾多人自己窨儲錢?

引用:
原帖由 遁地盒仔 於 2019-1-13 02:20 AM 發表
銀行儲蓄計劃同強積金,一個蘋果一個梨,甘都可以擺埋一齊比較?
所有銀行都有金融同政治風險,例如倒閉,暴亂擠提等,並唔係你口中既包生仔。
其一,銀行營運在港是受政府金管局嚴密監管,而強積金是國際投資活動政府說明所有風險由強積金持有人承受

其二,儲蓄計劃是白底黑字簽訂合約,萬一銀行倒閉都可以用法律途徑追討。

引用:
原帖由 leoandmay 於 2019-1-13 07:53 AM 發表

其一,銀行營運在港是受政府金管局嚴密監管,而強積金是國際投資活動政府說明所有風險由強積金持有人承受

其二,儲蓄計劃是白底黑字簽訂合約,萬一銀行倒閉都可以用法律途徑追討。 ...
銀行儲蓄保證每間有參與銀行只賠50萬!

引用:
原帖由 膠批 於 2019-1-13 07:44 AM 發表

窮鬼有幾多人自己窨儲錢?
絕大多數香港人都會為自己儲錢,甚至連仔女嗰份都儲埋,仲駛乜要基金佬幫手儲錢咩?

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]