• 瀏覽: 1,016
  • 回覆: 16

梁美芬倡關愛基金補貼 梁正財:創造有利長者工作環境
2019年1月12日 18:29

因應政府提高申領長者綜援年齡的措施引起爭議,經民聯立法會議員梁美芬建議,政府動用關愛基金,補貼60至64歲領取綜援者,獲得與長者綜援相同金額。

安老事務委員會主席林正財認為,政府收緊政策前,應創造有利長者工作的環境。

香港人本來可以有美好退休生活,奈何政府強迫香港人長期供款MPF,白養基金佬!!!

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/梁美芬倡關愛基金補貼-梁正財-創造有利長者工作環境-102934047.html

關強積金乜事?
引用:
原帖由 保皇保出禍 於 2019-1-12 07:02 PM 發表

因應政府提高申領長者綜援年齡的措施引起爭議,經民聯立法會議員梁美芬建議,政府動用關愛基金,補貼60至64歲領取綜援者,獲得與長者綜援相同金額。

安老事務委員會主席林正財認為,政府收緊政策前,應創造有利長者工作的環境。

香港人本來可以有美好退休生活,奈何政府強迫香港人長期供款MPF,白養基 ...

老鼠芬懵撚咗,關愛基金不是用來補政府的鑊,怎可以亂用亂派。

引用:
原帖由 保皇保出禍 於 2019-1-12 07:02 PM 發表

香港人本來可以有美好退休生活,奈何政府強迫香港人長期供款MPF,白養基 ...
說得無錯, D中介費手續費無咁一大舊錢, 改為中央供款全民退保, 社會才安定

個人認為,自從最低工資後,長者工作環境已經完全收縮的

引用:
原帖由 type100q 於 2019-1-12 08:03 PM 發表
個人認為,自從最低工資後,長者工作環境已經完全收縮的
麥當勞日間都少請老人了, 只係請D執枱, 我見天水圍D後生唔肯幫手, 一條老野清潔全場, 無陰功

創造有利長者工作環境,食屎啦,點擺平年齡歧視先至講,食屎算吧。

引用:
原帖由 Joeycky 於 2019-1-12 08:25 PM 發表
創造有利長者工作環境,食屎啦,點擺平年齡歧視先至講,食屎算吧。
我一直都提議立法不可任何歧視, 顧主不能喝罵員工,不能作任何語言暴力, 不能說癈青癈老呢D形容詞!

攞得津貼救濟的物體, 就是不想做而有收益啊... 創造幾多有利長者工作環境都是多9餘吧... 家陣收緊發放津貼條件, 班伸手黨肯定大反特反啊...

引用:
原帖由 hwwong 於 2019-1-13 12:12 AM 發表
攞得津貼救濟的物體, 就是不想做而有收益啊... 創造幾多有利長者工作環境都是多9餘吧... 家陣收緊發放津貼條件, 班伸手黨肯定大反特反啊...
又係公務員坐OFFICE治港思維

關愛基金不是用作補貼的;
不如立例 不能年齡歧視啦..

索性寫到70歲啦 比啲面舉手黨貼banner 成功爭取65歲先有老綜仲好啦!

又關關愛基金咩事?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]