• 瀏覽: 26,494
  • 回覆: 477
  • 追帖: 2
+7
特首林鄭月娥日前公開表示,調高長者綜援的申請年齡至65歲「基本上冇人受影響」,並聲稱有經濟需要的60至64歲人士仍可申請成人綜援。然而,長者綜援比成人綜援多$1,030,這千多元於基層街坊而言如同「救命索」,有助解決生活開支。現時有14.4萬人申領長者綜援,當中60歲至64歲人數多達2.5萬,下月28日滿60歲的周英偉,是新政策下的「受害者」,將不合年齡資格領取長者綜援。「依家物價咁貴,每個月多$1,000 可以幫補生活,對於我嚟講已經好多。」周說。

其實我想問政府好耐, 社署架床疊屋開大量位, 把綜援分為十幾種, 又一般綜援, 又老人綜援, 又低額傷殘綜援,, 又高額傷殘綜援, 又低額生果金, 又高額生果金, 全部都係由千幾蚊到三千幾蚊, 社署請幾多人去搞呢一堆野???

刻薄長者和傷殘人士, 不如社署精簡架構, 把綜援綜合為$3500,免費睇醫生,  唔好搞咁多花款又上網津貼, 又電腦津貼, 又醫療卷, 全部少恩少惠要D弱勢填一大堆野, 行政費哂幾多

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/18區新聞/281714/長者綜援收緊-下月即六十歲-老漢長期病難工作-想安樂死?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=community

對壞人仁慈等於對社會殘忍
對住D見高拜見低踩無人性的會員 黑名單最簡單直接,以免中陷阱

有競爭有進步
壟斷行業收縮
羅致光呢條友涼薄係人都知, 但唔知佢衰到要搵長者開刀, 為何不減NGO的撥款? 明知大量人濫用錢出花紅, 開D位仲高薪過高官, 殘民自肥MODE啟動???

經審查的綜援是否應劃一加到3500? 生果金免審查應調整到全部2500,簡化香港的綜援制度

係香港安樂死係違法,想安樂死唔該死遠d

引用:
原帖由 揚州炒旦 於 2019-1-12 06:39 PM 發表
係香港安樂死係違法,想安樂死唔該死遠d
叫人殺自己, 陷他人於不義

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-1-12 03:29 PM 發表
羅致光呢條友涼薄係人都知, 但唔知佢衰到要搵長者開刀, 為何不減NGO的撥款? 明知大量人濫用錢出花紅, 開D位仲高薪過高官, 殘民自肥MODE啟動???
搵社會上最弱勢個班開刀

以前都唔覺正苦咁仆街

依家覺得呢個正苦好刻薄

唔單止唔搞全民退保

仲要進一步cut長者福利

諗住啲錢倒哂去填海 ?

毫無人性

引用:
原帖由 caihk 於 2019-1-12 06:49 PM 發表

搵社會上最弱勢個班開刀

以前都唔覺正苦咁仆街

依家覺得呢個正苦好刻薄

唔單止唔搞全民退保

諗住啲錢倒哂去填海 ? ...
成日跟我尾果位粉絲,咪可能係勞福局班人來反駁, 鬧D受助者或支持改善福利班人囉,以為追殺民間留言政府就係啱哂

D 個政府沒有更衰,只會更衰。

倒錢落海都唔全民退保

引用:
原帖由 caihk 於 2019-1-12 06:49 PM 發表

搵社會上最弱勢個班開刀

以前都唔覺正苦咁仆街

依家覺得呢個正苦好刻薄

唔單止唔搞全民退保

諗住啲錢倒哂去填海 ? ...
對唔住, 我不同意你說衣家先卜街, 係一直都咁卜街, 上年加20蚊生果金, 唔係我地嘈到拆天, 今年唔會改為加40蚊

原來多 1030 係對「本土」咁重要

不過又奇怪,又無「本土」唔會申請老綜,原來差唔多 7 成係「本土」老人申請㗎。
引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-1-12 03:26 PM 發表
特首林鄭月娥日前公開表示,調高長者綜援的申請年齡至65歲「基本上冇人受影響」,並聲稱有經濟需要的60至64歲人士仍可申請成人綜援。然而,長者綜援比成人綜援多$1,030,這千多元於基層街坊而言如同「救命索」,有助解決生活開支。現時有14.4萬人申領長者綜援,當中60歲至64歲人數多達2.5萬,下月28日滿60歲的周英偉,是新政策下的「受害者」,將不合年齡資格領取長者綜援。「依家物價咁貴,每個月多$ ...

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-1-12 07:00 PM 發表
原來多 1030 係對「本土」咁重要

不過又奇怪,又無「本土」唔會申請老綜,原來差唔多 7 成係「本土」老人申請㗎。

...
你一個月食飯開支止不止$2500????

香港政府高官及政府員工享有高薪厚祿,根本不明白普通基層及低層巿民生活苦況,要60歲以上老人工作談可容易? 若政府一意孤行首先將政府所有部們最低仕酬文職員工全部換用60歲老人工作,吸收所有老人家,而原本未滿60歲政府員工調往行動組別才正確。

若政府都不接納60以上老人任政府部們工作,如何有說服力叫僱主去接收60以上人士? 保安又12小時,做到暴斃已經有唔少,不如政府直接批准安樂死合法化仲好。

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]