• 瀏覽: 26,539
  • 回覆: 477
  • 追帖: 2
+7
引用:
原帖由 kailianda 於 2019-1-12 07:39 PM 發表
不如開創安樂死!更加可以減少財政預算。
安樂死唔係咁用,啲老人家奉獻左大半生比社會,到老應該到社會回饋返,退住話要減少財政預算去迫死人? 有無一丁點人性

跳樓啦

係就快、唔好等下個禮拜

舊有ge唔受新例影響

引用:
原帖由 singch789 於 2019-1-12 08:53 PM 發表

對,根本無關係。

合資格的,20歲都可取到綜援。

59 歲的如資產超標,當然取不到綜援,就算到65歲,如資產超額,一樣沒綜援...
如何知道自己是否符合資格申請普通高齡津貼(生果金)?
你必須:
  • 已成為香港居民最少7年;
  • 是70歲以上的長者;
  • 在緊接申請日期前,連續居港最少1年(註);
  • 於領款期間,會繼續連續在香港居住;及
  • 沒有領取公共福利金計劃下的其他津貼或綜合社會保障援助 ("綜援")

留意以上紅字所說領取生果金的資格,要沒有領取綜援.....

所以才有長者綜援和普通綜援分別。  長者綜援比普通綜援所多出的正正就是那個生果金囉....

生果金要65歲才有資格領取,長者綜援分界線在65歲合情合理,
難道綜援者就要比普通納稅市民優越些60

歲就要有"生果金"???????????

安樂死好呀,香港淪亡了

政府話會積極幫老人搵嘢做,咁點解佢哋又唔積極幫啲失業綜援中年漢搵嘢做?
淨係識得向弱勢人士開刀,不知所謂

咁唔好局限60-65歲,係人都生活艱難咁個個都可以去死咩?始作俑者先囉!大家堅強d啦!

正苦想我地個個做到捽死,跟住條屍就咁pat去亂葬岡

仲有些無知年青人覺得月月買保險抵, 比保險佬呃,https://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_39.gif
到年青人老了, 一樣靠政府, 承受pk政府惡策,
年青人月月薪水比保險佬瓜分, 老來....一樣靠政府.

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-1-12 03:29 PM 發表
羅致光呢條友涼薄係人都知, 但唔知佢衰到要搵長者開刀, 為何不減NGO的撥款? 明知大量人濫用錢出花紅, 開D位仲高薪過高官, 殘民自肥MODE啟動???
第一減NGO即減自己人,無可能做。第二係依家好多政府唔想上身的都批出去比人賺錢都唔肯辦的服利服務嗰類,一話減,賺少咗人地唔肯做,政府重唔腳軟咩?

引用:
原帖由 九龍聞正私處 於 2019-1-12 08:39 PM 發表

唔係個個有人請,60以上歲低層失業率係44% ,邊個擔保一定請呢班人,仲有d有長期病要成日覆診插住個尿袋,呢班人出去自由市場係沒人請,你係老細都請個後生靚女d架啦 ...
睇返香港勞動人口60歲以上長者失業率得2.1%,無你講嘅44%咁誇張😵

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2019-1-12 07:51 PM 發表
個別情況當然有,但問心講,今時今日六十歲真係老?真係無工作能力?
香港話平均壽命男人到 82 歲,全世界普遍平均壽命都延長,福利支出只有愈來愈沉重
全世界國家都趨向延後長者福利,推遲退休年齡,從來無將退休福利推前
六十歲真的要退休?除非公司硬性規定,看不到有甚麼需要
真的規定要退,找工作真的很難?
一點不難,問題是願不願意從新適應,或者放低身段而已
更重要的是,林謝太唔客氣,一句篤爆事 ...
一針見血,💯完全同意 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]