• 瀏覽: 26,493
  • 回覆: 477
  • 追帖: 2
+7
引用:
原帖由 caihk 於 2019-1-12 06:49 PM 發表

搵社會上最弱勢個班開刀

以前都唔覺正苦咁仆街

依家覺得呢個正苦好刻薄

唔單止唔搞全民退保

仲要進一步cut長者福利

諗住啲錢倒哂去填海 ? ...
最唔滿意係林鄭第一句唔係解釋立法原意,而係話立法會批准嘅。根本係第一時間諉過於人。

引用:
原帖由 亞洲鐵貓 於 2019-1-12 06:54 PM 發表
支持資源歸強者,淘汰低端廢老窮L優化大灣區人口質素,汰弱留強香港只會更強 !
咁應該殺晒日日來果150件先!

乜忽然咁鼓勵人唔做嘢攞綜援。

引用:
原帖由 mllmllmll 於 2019-1-12 08:11 PM 發表

不如立例!!
合法一槍打瓜老弱傷殘!!
政府重慳好多!!

小心第一個受把係你本人!!
要慳皮捉晒入毒氣室整瓜晒班老弱傷殘仲好添。逐個開槍都嫌煩呀
但咁諗法同當年納粹黨有咩分別😭

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-1-12 03:26 PM 發表
特首林鄭月娥日前公開表示,調高長者綜援的申請年齡至65歲「基本上冇人受影響」,並聲稱有經濟需要的60至64歲人士仍可申請成人綜援。然而,長者綜援比成人綜援多$1,030,這千多元於基層街坊而言如同「救命索」,有助解決生活開支。現時有14.4萬人申領長者綜援,當中60歲至64歲人數多達2.5萬,下月28日滿60歲的周英偉,是新政策下的「受害者」,將不合年齡資格領取長者綜援。「依家物價咁貴,每個月多$ ...
其實減一個局零頭開支都已經夠俾呢班人,不過呢個港共刻薄寡恩,又沒選舉機制去換走佢,市民真係好慘

2.5萬人 x 1000 ,即係講緊每年2千5百萬,政府打過乞嗤都冇咗,搞到咁大民憤,真係憨能鳩

引用:
原帖由 籠中可愛的馬桶 於 2019-1-12 07:53 PM 發表

好多公司Hr見你60歲,考慮健康問題風險,面試完都係叫你返去等,多數無晒下文,請都耍d後生,做清潔唯一出路.
60歲根本連面試機會都無!

六十歲前揾的錢倒咗落海?政客應該叫人儲錢應對六十後的生活,花無百日紅,政府都有一

引用:
原帖由 姣婆四 於 2019-1-12 07:57 PM 發表

一係一筆過資助去瑞士安樂死....
都好,好多基層成世人未坐過飛機。死前試下都算不白活……好過瞓橋底凍死!

其實有膽死,點解唔同柒婆或鳩官同歸於X呢

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2019-1-12 08:20 PM 發表

60歲根本連面試機會都無!
無僱主要除靠關係

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2019-1-12 07:51 PM 發表
個別情況當然有,但問心講,今時今日六十歲真係老?真係無工作能力?
香港話平均壽命男人到 82 歲,全世界普遍平均壽命都延長,福利支出只有愈來愈沉重
全世界國家都趨向延後長者福利,推遲退休年齡,從來無將退休福利推前
六十歲真的要退休?除非公司硬性規定,看不到有甚麼需要
真的規定要退,找工作真的很難?
一點不難,問題是願不願意從新適應,或者放低身段而已
更重要的是,林謝太唔客氣,一句篤爆事 ...
太精闢啦!泥班為反而反嘅廢人好好反省吓啦!

引用:
原帖由 caihk 於 2019-1-12 06:49 PM 發表

搵社會上最弱勢個班開刀

以前都唔覺正苦咁仆街

依家覺得呢個正苦好刻薄

唔單止唔搞全民退保

仲要進一步cut長者福利

諗住啲錢倒哂去填海 ? ...
個d醫保又自己供,mpf又年年蝕,個d長者年金又搵笨,唔搞全民退保,算啦,呢個共產黨唔會班蟻民

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]