註冊 登入

[本港新聞評論] 律政司立立亂怨氣谷爆高層劈炮

律政司立立亂怨氣谷爆高層劈炮 E-mail 此主題給朋友

律政司立立亂怨氣谷爆高層劈炮

律政司司長鄭若驊

「放生黎智英、唔告梁振英」的律政司司長鄭若驊倒行逆施,上任一周年令律政司內部「立立亂」,有傳律政司刑事檢控科「第二把交椅」、副刑事檢控專員許紹鼎在兩周前向律政司請辭,最快三月底離任,結束他在刑事檢控科廿三年的工作生涯;與此同時,政府遲至昨日才刊憲宣布梁卓然獲委任為刑事檢控專員,做法極不透明;另一方面,鄭若驊近月爭議醜聞纏身,先有上月中不檢控前特首梁振英惹來廣泛質疑,擅改徵詢外界法律意見的做法更是一反慣例,多名議員學者炮轟鄭若驊領導無方、檢控甩轆,令法治沉淪,各界要求鄭若驊問責下台。

西環治港,邊個做都死!

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/%E5%BE%8B%E6%94%BF%E5%8F%B8%E7%AB%8B%E7%AB%8B%E4%BA%82%E6%80%A8%E6%B0%A3%E8%B0%B7%E7%88%86%E9%AB%98%E5%B1%A4%E5%8A%88%E7%82%AE-214500609.html

精選樓盤
「平果妓者」唔該用下個腦先報導啦,原來打工唔可以辭職。
引用:
原帖由 恒指牛大力 於 2019-1-12 09:59 AM 發表

律政司立立亂怨氣谷爆高層劈炮

https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/pmFQO2iEvjxhwxZ10CIU7Q--~A/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjtzbT0xO3c9ODAw/https://media.zenfs.com/zh-TW/thesun.hk.com/6cf31306b6548e2abeded4b3d5306578
律政司 ...

「偷」蘋果新聞內容轉貼就是「賊」
引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-1-12 10:46 AM 發表

「平果妓者」唔該用下個腦先報導啦,原來打工唔可以辭職。

其实没看内容是没必要留言的

彩虹憍再會, 延續未完情
領養請在面書搜尋Olausen Lisa
兩周前辭職,又要傾下會否收番請辭,兩周有幾耐,妓者自雇上腦

唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.
波大吸水膨脹強

回覆 引用 TOP

臭蟹

回覆 引用 TOP

呀爺請你就系要搞亂香江, 100分

回覆 引用 TOP

真係好7怪日出東面就主要話為何不撿控肥佬泥 毒果就話為何不撿控689 如果毒果妓者被其他人士指7住當住鏡頭前問候全家人 你話妓協到時會否又盲又失蹤 双重標淮 你睇報紙要用腦思考十萬個為什麼

咪就係,又係度老作。
引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-1-12 11:19 AM 發表

兩周前辭職,又要傾下會否收番請辭,兩周有幾耐,妓者自雇上腦

律政司署是全港最黄的部門。高層有機會唔走先奇。

回覆 引用 TOP

班「妓者」就係呢種水平
引用:
原帖由 win888999 於 2019-1-12 11:27 AM 發表

真係好7怪日出東面就主要話為何不撿控肥佬泥 毒果就話為何不撿控689 如果毒果妓者被其他人士指7住當住鏡頭前問候全家人 你話妓協到時會否又盲又失蹤 双重 ...

回覆 引用 TOP

其实没看内容「真的」是没必要留言的
引用:
原帖由 billyfung11 於 2019-1-12 11:18 AM 發表

其实没看内容是没必要留言的

回覆 引用 TOP

泛民議員噉有骨氣就好囉

回覆 引用 TOP

唔單止律政處 法官 都要一次改革 徵詢法律意見 告定唔告梁振英 對一班大律師嚟講 有嚴重嘅利益衝突 要政府沒有足夠疑點告前特首 根本毫無勝算 賺嘅一定係大律師 兩邊都收硬律師費 但係而家英國話冇問題 澳洲話冇問題 仲可以點樣搜證 正常任何官司你問律師有冇得打 律師都會話有 只要你肯畀錢 有一啲咁嚴重嘅利益衝突 律政司係咪真係要問下大律師意見 我覺得唔問好過問

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-1-12 11:31 AM 發表

咪就係,又係度老作。

傾完都都要俾人考慮下,真心得自雇先寫得出呢啲膠文

唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.

回覆 引用 TOP

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。