• 瀏覽: 23,083
  • 回覆: 190
  • 追帖: 2
+9
一旦5G技術真正完成,成為第一個推出大宗交易的國家是中國戰略的一部分。
但華為所謂領先全球並不是新技術,混淆視聽以為真是領先,原來只係投入資金領先,提交專利項目領先,工作人員數量領先,中國建設基站數量多領先而已。

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-1-12 05:58 AM 發表
一旦5G技術真正完成,成為第一個推出大宗交易的國家是中國戰略的一部分。
但華為所謂領先全球並不是新技術,混淆視聽以為真是領先,原來只係投入資金領先,提交專利項目領先,工作人員數量領先,中國建設基站數量多領先而已。 ...
側面證實尾國2G / 3G / 4G欺騙全球多年, 搶略全球財富多年

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-1-12 05:58 AM 發表
但華為所謂領先全球並不是新技術,混淆視聽以為真是領先,原來只係投入資金領先,提交專利項目領先,工作人員數量領先,中國建設基站數量多領先而已。 ...
你唔投入資金,你的技術又如何領先;
你技術唔領先,你攞的專利又如何領先呢(華為有 49%,中興有 10%);
你的基站不多(華為有 35000 個,其它國家加埋總和不夠 1000),你又如何測試 5 G 呢,
宜 d 領先都唔叫領先,服!

睇吓西方聯盟, 發L哂癲咁封殺, 由於5G涉及中美未來在軍事、產業及網絡的話語權,  就知華為嘅5G厲害程度, 係幾咁恐怖.

得5G得天下,大數據、雲計算、物聯網等應用。先進者定規則,後進者只得跟。所以老美先咁急,封殺華為以時間換空間。

笑死,華為只係識佐5G產品就吹到技術領先全球,講到好似得華為識做5G產品咁. 其實華為的5G產品95%係買外國產品整合成自己產品,其中老尾佔大部分!若老尾對華為禁運,華為即刻休克.
軍事作用係幾大嘅,打起仗來老尾一禁運,中國5G系統全部癱瘓,連五毛都上唔到網維穩,都幾大獲!😂😂😂

引用:
原帖由 WPGLY 於 2019-1-12 09:55 AM 發表
笑死,華為只係識佐5G產品就吹到技術領先全球,講到好似得華為識做5G產品咁. 其實華為的5G產品95%係買外國產品整合成自己產品,其中老尾佔大部分!若老尾對華為禁運,華為即刻休克.
軍事作用係幾大嘅,打起仗來老尾一禁運,中國5G系統全部癱瘓,連五毛都上唔到網維穩,都幾大獲!😂😂😂 ...

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-1-12 09:14 AM 發表

你唔投入資金,你的技術又如何領先;
你技術唔領先,你攞的專利又如何領先呢(華為有 49%,中興有 10%);
你的基站不多(華為有 35000 個,其它國家加埋總和不夠 1000),你又如何測試 5 G 呢,
宜 d 領先都唔叫領先,服! ...
你講嘅似是而非,
1)投入資金多並不是領先,
2)專利多並唔係領先, 只係數字上, 因為你嘅專利並不代表一定用得上, 正如各品牌手機有幾百幾千專利, 但並不是代表先進同領先(好多用不上)
3)係5G領域華為總體的5G專利數量為10%,這個比例似乎與國人心中「5G標準中美分庭抗禮」的5 v 5局面相距甚遠。要知道,僅美國高通一家就擁有有15%的5G專利,而其他包括諾基亞佔了11%,而愛立信佔有8%。
4)大陸建立3500基站測試因為地方太大, 而且各國測試頻譜都唔同, 而現在集中在3GPP 5G NR射頻解讀測試, 毫米波頻段測試, 終端射頻協議同OTA測試

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-1-12 11:44 AM 發表

你講嘅似是而非,
2)專利多並唔係領先, 只係數字上, 因為你嘅專利並不代表一定用得上, 正如各品牌手機有幾百幾千專利, 但並不是代表先進同領先(好多用不上)
3)係5G領域華為總體的5G專利數量為10%,這個比例似乎與國人心中「5G標準中美分庭抗禮」的5 v 5局面相距甚遠。要知道,僅美國高通一家就擁有有15%的5G專利,而其他包括諾基亞佔了11%,而愛立 ...
1. 投入資金多並不是一定領先, 但投入資金不夠就絕對一定不會領先
2.專利多並不是一定領先, 但一定有相當的話語權
3.中國的優勢是地方大, 單一市場夠大, 高鐵已是個好例子, 在國內有這兩樣優勢把技術快速成長, 然後走進世界

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-1-12 11:57 AM 發表

1. 投入資金多並不是一定領先, 但投入資金不夠就絕對一定不會領先
2.專利多並不是一定領先, 但一定有相當的話語權
3.中國的優勢是地方大, 單一市場夠大, 高鐵已是個好例子, 在國內有這兩樣優勢把技術快速成長, 然後走進世界 ...
1) 基本讚同
2) 話唔話語權取決於各國共識, 你有專利人地唔用你更自行研發另一方式你都係死得
3) 大陸地方大市場大認同, 但你舉嘅高鐵例子就唔好啦, 害死自己同害埋其他國家, 大陸高鐵過份澎漲負債已達5.15萬億, 其他發展中國家更不勝負荷昂貴建設阪保養費用, 債台高築要剎停

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-1-12 11:44 AM 發表

你講嘅似是而非,
3)係5G領域華為總體的5G專利數量為10%,這個比例似乎與國人心中「5G標準中美分庭抗禮」的5 v 5局面相距甚遠。要知道,僅美國高通一家就擁有有15%的5G專利,而其他包括諾基亞佔了11%,而愛立 ...
大陸係有 35000 個基站,唔係 3500,請不要克意呃數字;我寫得好清楚,華為專利係佔 5G總體 49%,而中興系 10%,中國同西方係 6:4,請不要又克意呃數字。不過,既然乜野數量的標凖你都話唔係領先,又用上西方老美搬龍門的方法,咁就無乜好講了!
西方繼續偉大吧!老美贏足一萬年!OK
我無興趣再同你討論,到此為止你繼續 Hi 吧!

離晒罩! 重點係問緊軍事上的作用咋!
我個人認為軍事上作用在和平時期係宣傳咁多, 其他軍事作用係冇。 軍事上要嘅技術除咗要安全可靠之外, 仲需要同民用隔離。所以我話係作用唔大。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-1-12 12:13 PM 發表

大陸係有 35000 個基站,唔係 3500,請不要克意呃數字;我寫得好清楚,華為專利係佔 5G總體 49%,而中興系 10%,中國同西方係 6:4,請不要又克意呃數字。不過,既然乜野數量的標凖你都話唔係領先,又用上西方老美搬龍門的方法,咁就無乜好講了!
西方繼續偉大吧!老美贏足一萬年!OK
我無興趣再同你討論,到此為止你繼續 Hi 吧! ...
我唔係呃數字,基站數字手誤而已, 但你講華為數字就真係偷換概念呃人啦, 華為佔49%係講大陸5G專利佔比, 不是整體世界5G專利比例, 唔好自欺欺人啦, 有晒數據架
"而如今5G時代,美國5G專利比列依然高達41%,高通有75項,而中國僅占5%,華為有24項。差距還是很明顯的,這些差距最終都會轉化成金錢流入美國,讓高通賺的盆滿缽滿。如今中國華為在努力打破這種局面,然而還有很大的差距,希望更多的中國企業能加入這場專利戰來,多多創新研發,為國爭光,也為保護自己而努力"

附件

1658-hawmauc3123020.jpg(18.39 KB)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]