• 瀏覽: 23,151
  • 回覆: 190
  • 追帖: 2
+9
引用:
原帖由 何偉濤 於 2019-3-7 09:14 AM 發表

專利一可以收錢二可以換取自己未有嘅技術 ...

因此侵侵會諗, 如果可以勒令到ITU換走現任秘書長, 重新定義5G排除相關專利, 美國人先有錢賺, 君不見美國科技界有幾多專利流氓 ...
正確呀, 專利只要有人用就可以收錢呀, 有人用就係咯, 你都可以申請萬九幾樣專利架, 咪只係浪費金錢咯, 必要的關鍵系統/技術先有用, 例如音響杜比系統, ANDROID系統等, 你唔用就等於廢機一部, 其他嘅專利如外型, 簡單自家技術專利人地唔用都唔影響

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-7 08:59 PM 發表

你自己睇下華為點樣樣有5G晶片技術:
在2009年,華為就已經展開了相關技術的研究,並在之後的幾年裡向外界展示了5G原型機基站[9]。華為在2013年11月6日宣布將在2018年前投資6億美元對5G的技術進行研發與創新,並預告在2020年用戶會享受到20Gbps的商用5G行動網路。2014年5月8日,日本電信營運商NTT DoCoMo正式宣布將與Ericsson、Nokia、三星等六間廠商共 ...
5G 就係新技術,華為掌握左一部份將會成為標準既專利,你咁轉貼法已經食左幾個鐘之前自己講既野,知唔知醜架。

至於理論同技術專利係兩回事黎,好似你咁九吹,所有火槍火炮都係中國發明啦,唔係因為火藥,而係中國首先有人將火藥裝入管型裝置入面發射彈丸,果D 乜乜自動化連射全部都唔係新技術啦。如果專利法係一個咁既智將去定,果個國家創新方面必定PK

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-3-7 09:45 PM 發表

5G 就係新技術,華為掌握左一部份將會成為標準既專利,你咁轉貼法已經食左幾個鐘之前自己講既野,知唔知醜架。

至於理論同技術專利係兩回事黎,好似你咁九吹,所有火槍火炮都係中國發明啦,唔係因為火藥,而係中國首先有人將火藥裝入管型裝置入面發射彈丸,果D 乜乜自動化連射全部都唔係新技術啦。如果專利法係一個咁既智將去定,果個國家創新方面必定PK ...
你越講越詞窮仲要屈我話食番自己講嘅嘢, 你都幾叻喎?? 為咗盲撐大陸嘢就咩都講得出, 華為5G係新技術仲掌握咗部份專利??? 你連專利係點樣都未識真係要再培訓啦

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-3-7 09:45 PM 發表

至於理論同技術專利係兩回事黎,好似你咁九吹,所有火槍火炮都係中國發明啦,唔係因為火藥,而係中國首先有人將火藥裝入管型裝置入面發射彈丸,果D 乜乜自動化連射全部都唔係新技術啦。如果專利法係一個咁既智將去定,果個國家創新方面必定PK ...
放開眼界睇多D外國新聞, 唔好成日睇網評員嘅文章, 咩華為5G技術領先呀, 佢冇錯係領先呀, 最早研發, 較人地多少少專利數, 較人地平, 但真正仍需要外國提供晶片, 連自家解碼CODE都未必用得上.
大陸要發展係好快係好事, 但唔應該由網評員不斷吹噓作假達到效果, 實事求是先係皇道

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-7 10:15 PM 發表

放開眼界睇多D外國新聞, 唔好成日睇網評員嘅文章, 咩華為5G技術領先呀, 佢冇錯係領先呀, 最早研發, 較人地多少少專利數, 較人地平, 但真正仍需要外國提供晶片, 連自家解碼CODE都未必用得上.
大陸要發展係好快係好事, 但唔應該由網評員不斷吹噓作假達到效果, 實事求是先係皇道 ...
領先就係領先
華為從無講過佢連晶片都係in house 做晒
而高通從來都係用外國晶片
你D龍門搬黎搬去都唔知個醜字點寫
呢個無關係乜野立場,而係根本就係識幾多野有幾多料
唔識野又要扮勁,你有乜野立場都比人笑

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-3-7 10:25 PM 發表

領先就係領先
華為從無講過佢連晶片都係in house 做晒
而高通從來都係用外國晶片
你D龍門搬黎搬去都唔知個醜字點寫
呢個無關係乜野立場,而係根本就係識幾多野有幾多料
唔識野又要扮勁,你有乜野立場都比人笑 ...
證明你越講越曝露你唔識嘢, 高通用外國晶片??

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-8 01:23 AM 發表

證明你越講越曝露你唔識嘢, 高通用外國晶片??
高通當然係用外國晶片
一係 TSMC 一係三星代工
Intel 係唔接高通D Job
就算係設計果度, 都要同 ARM 買 IP 自己改
莫非唔係外國?

唔識野就係唔識野, 個醜字識寫未呀?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-3-8 01:48 AM 發表

高通當然係用外國晶片
一係 TSMC 一係三星代工
Intel 係唔接高通D Job
就算係設計果度, 都要同 ARM 買 IP 自己改
莫非唔係外國?

唔識野就係唔識野, 個醜字識寫未呀? ...
我見到你真係出醜到不得了, 連咩叫代工咩叫外國進口都只係一知半解, 先唔講用ARM架構, 華為可以唔用高通基帶嗎??

宜條自宮老人,無料扮4條,笑死.

引用:
原帖由 tongy 於 2019-3-8 07:03 AM 發表
宜條自宮老人,無料扮4條,笑死.
佢只係死雞撐飯蓋!

冇先進5G 技術,睇下蘋果今後點死:

Apple not having 5G is an even bigger problem bec…:
https://youtu.be/hE_jK0FQDBg

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-8 06:46 AM 發表

我見到你真係出醜到不得了, 連咩叫代工咩叫外國進口都只係一知半解, 先唔講用ARM架構, 華為可以唔用高通基帶嗎??
居然有智將以為華為D 晶片用高通基帶?

華為基帶一向都係自己既, CPU IP 先係同 ARM 買
同高通買基帶根本唔make sense
高通唔可能會賣
最多係專利交叉授權時華為要出錢
但如果華為無D 料係身, 高通都要依賴華為專利, 高通根本無可能交叉授權, 而會直接唔比華為整, 少個競爭對手一定好過收專利費或IP 授權費
去到 5G, 華為既專利更多, 交叉授權時已經係強勢一方

一話有人以為高通既基帶係獨立晶片咁低能?
華為 kirin 980 係咁樣:

高通 845 係咁樣:

CPU 核心部份幾似樣, 因為大家都係同 ARM 買IP, 高通改動多少少
高通 845 LTE modem 果部份, 你可以係 980 度搵到似樣既地方嗎?
兩間公司都係主力做baseband, 再買其他主要部件既 IP 整合設計, 然後交比晶圓廠代工

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-1-12 05:58 AM 發表
一旦5G技術真正完成,成為第一個推出大宗交易的國家是中國戰略的一部分。
但華為所謂領先全球並不是新技術,混淆視聽以為真是領先,原來只係投入資金領先,提交專利項目領先,工作人員數量領先,中國建設基站數量多領先而已。 ...
噉請問你條白癡乜嘢叫做領先呢?

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]