註冊 登入

得5G,得天下。中國華為5G技術領先全球!咁5G喺軍事上有幾大作用呢?

引用:
原帖由 xingyexingye 於 2019-1-13 09:40 PM 發表

老美玩西方套餐
專利丫
專到華為中興都有唔少5G專利
當全部都不是必不可繞過
俾佢地可以再研究過
成本一定比華為中興貴
咁貴左又點
除非是政府聯手西方政府不采用華為
但商用啲老闆會有壓力俾政府
商用㩒唔得幾耐
平靚正
點捨得唔用 ...
所以話華為冇得輸囉!

回覆 引用 TOP

精選樓盤
中國6G 技術早已經開始咗!

商用㩒唔得幾耐
平靚正
點捨得唔用
唔係捨唔捨得問題,而係生死關頭,你唔用,對手用左就會頂死你.

引用:
原帖由 剛峰 於 2019-1-14 07:34 AM 發表

商用㩒唔得幾耐
平靚正
點捨得唔用
唔係捨唔捨得問題,而係生死關頭,你唔用,對手用左就會頂死你.
啱啱相反。德國政府話可以用華為。但德國電訊私人公司已經講咗話會檢討同華為合作關係,好大可能中斷合作。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SAM1628 於 2019-1-12 04:10 PM 發表

尾蟈5G 輸華為十幾條街!
尾蟈強d。  人地5Ge 呀 個名都長過5G 50%    尾蟈又赢。

回覆 引用 TOP

睇走勢,最終佬尾都要向華為跪低!

回覆 引用 TOP

全世界做電訊裝備既根本只有Nokia,華為/中興,愛立信
高通/三星主要做芯片

你排除華為/中興, 咁Nokia愛立信仲唔起價食住你! 公開話排除華為有多on9喔?或者只是口頭答應,生意就不變
尼幾日看來是後者
引用:
原帖由 xingyexingye 於 2019-1-13 09:40 PM 發表

老美玩西方套餐
專利丫
專到華為中興都有唔少5G專利
當全部都不是必不可繞過
俾佢地可以再研究過
成本一定比華為中興貴
咁貴左又點
除非是政府聯手西方政府不采用華為
商用㩒唔得幾耐
平靚正
點捨得唔用 ...

回覆 引用 TOP

如果認為5G等於高速流動電話網絡的朋友
抽個時間上19樓補補腦

引用:
原帖由 simpson777 於 2019-1-15 06:27 PM 發表

如果認為5G等於高速流動電話網絡的朋友
抽個時間上19樓補補腦
5G會對傳統生活
帶黎咩冲激
暫時未知
快定慢改變生活
呢下取決於價錢係咪白菜價
垂直鏈式產品發售
華為,小米,萍果,三星
將會比較著數
其應該凸出周邊性的是三星,小米
萍果會否后發先至呢?
有點難,或正是美國部著的
拖一拖
俾萍果周邊上力
但都是貴!
第三世界無可替代俾中國玩曬

引用:
原帖由 xingyexingye 於 2019-1-15 07:31 PM 發表

5G會對傳統生活
帶黎咩冲激
暫時未知
快定慢改變生活
呢下取決於價錢係咪白菜價
垂直鏈式產品發售
華為,小米,萍果,三星
將會比較著數
其應該凸出周邊性的是三星,小米
萍果會否后發先至呢?
有點難,或正是美國部著的
拖一拖
俾萍果周邊上力
但都是貴!
第三世界無可替代俾中國玩曬 ...
你應該未看影片吧
5G網絡有三個牌
第一個流動電訊已被華為拿下, 所以美國只能叫其他國不採華為制式,等華為得物無所用
而特朗普叫囂禁止華為參與競投5G, 是另外2個牌
一個是華物聯網, 將來燈掣電飯煲馬桶街燈廣告招牌,都不用Wifi這麻煩又不安全的制式
第三個牌是美國最介意的無人控制通訊, 各式無人交通工具, 汽車巴士電梯高鐵傳動控制,不用再拉線, 以至軍用戰機機艦都用得上,所以美國一直強調是國家安全問題。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-1-12 05:58 AM 發表

一旦5G技術真正完成,成為第一個推出大宗交易的國家是中國戰略的一部分。
但華為所謂領先全球並不是新技術,混淆視聽以為真是領先,原來只係投入資金領先,提交專利項目領先,工作人員數量領先,中國建設基站數量多領先而已。 ...
5G唔係新技術?愛立信,諾基亞,高通,鬥到難分難解,何解你話唔係新技術?
華為喺5G專利最多,近25%你估靠人多有用?
唔計基站多少,你當英國佬德國佬意大利佬傻架,人家都同華為测試中,你估美國佬咩,用4G假冒5G厄鳩人。

引用:
原帖由 東敏期權 於 2019-1-21 12:32 AM 發表

5G唔係新技術?愛立信,諾基亞,高通,鬥到難分難解,何解你話唔係新技術?
唔計基站多少,你當英國佬德國佬意大利佬傻架,人家都同華為测試中,你估美國佬咩,用4G假冒5G厄鳩人。 ...
師兄睇睇呢篇文章就知一二,
https://hkxforce.net/wordpress/4506

引用:
原帖由 東敏期權 於 2019-1-21 12:32 AM 發表

唔計基站多少,你當英國佬德國佬意大利佬傻架,人家都同華為测試中,你估美國佬咩,用4G假冒5G厄鳩人。 ...
5G技術滷味輸諗晒喇,如果唔係洗乜出蠱惑搞華為姐!

祖先為中國大陸人的蝗毛呆彎樂於當洋奴 … 終日為奴,終生為僕!除繼續狐假虎威外,還拼命為狗主尋仇覓恨,如痴如醉 … !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ...laurex... 於 2019-1-13 08:58 PM 發表

5G基本徹底改變了現有模式
所以今後地球村就係中國嘅天下!

回覆 引用 TOP

鹵味必輸,科技輸,市場輸,乜都輸!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。