• 瀏覽: 23,253
  • 回覆: 190
  • 追帖: 2
+9
引用:
原帖由 amypat 於 2019-3-10 04:18 PM 發表

咁梗係要買啦,華為要做咁多通訊產品。華為又唔係一間只製造晶片既廠商好似高通咁,如果華為連晶片呢辮生意都撈埋,高通仲有定企既。單講一部手機,入面除左最核心既cpu晶片,仲有一大堆晶片要用架,好似GPU(顯示控制芯片)、通訊基帶IC、DSP音效處理IC、顯示屏驅動IC、功率管理IC、電源管理IC,智能拍照IC、功放IC,等等。唔通所有晶片都要華為自巳造番咩。最核心最難搞既晶片自巳造番咪可以咯,其他 ...
高通賣左好多部門走, 就算以前華為有買宜家變左第二間公司

華為5G 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-3-10 04:35 PM 發表

哈哈哈哈
邊個係度夾硬盲撐呢
你不如講下華為邊款產品用緊高通晶片
華為係有買外國既晶片架
不過唔係高通呢
真係可惜
智將永遠都係智將
你係咪仲未瘀夠呀, 打臉打到你啪啪聲啦, 華為大X把手機用高通CPU, 之前仲大部份用高通基帶晶片, 只不過D SPEC唔會講用咩型號基帶晶片.
#華為榮耀暢玩8c
#Y7 PRO 2019
#Y6 Prime (2018)
#Y7 Prime (2018)
#Y6 Pro 2017
#MediaPad T2 7.0 Pro
#MediaPad M3 lite 10
已下市有: (太多不能盡錄.....
Ascend G300
Ascend G510
Ascend G525
Ascend G620S
......

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-3-10 04:35 PM 發表

哈哈哈哈
邊個係度夾硬盲撐呢
你不如講下華為邊款產品用緊高通晶片
華為係有買外國既晶片架
不過唔係高通呢
真係可惜
智將永遠都係智將
https://kknews.cc/tech/lqyvboz.html
如果是在2/3G時代,可以說高通一家獨大,華為也必須要外掛高通基帶使用,事實上,華為也的確是這麼做的,雖然華為後期研發出來了巴龍基帶,但是在電信手機上,依然必須外掛高通的基帶。
到了4G時代之後,雖然高通依舊是霸主,但是玩家多了不少,得益於新時代的開啟,很多2/3G時代的專利可以繞開。因此華為抓住機會迅速發展,但是實際上直到麒麟970問世以前,華為的基帶與高通基帶之間依舊存在不小差距。

華為海思的Balong 750基帶,在全球率先支持了Cat.13 UL、LTE Cat.12網絡標準。海思麒麟960就搭載該基帶,實現真正全網通,華為基帶能力也是從這時開始與高通基帶間的差距越來越小。
麒麟970搭載的全球首款准5G網絡基帶,最高支持到LTE Cat.18,這一數據已經超越了驍龍835.

事實上,中國移動對於聯發科、華為和高通的基帶做過一個測試。
結果如下:
1、單卡吞吐量性能測試

結果:高通驍龍845>華為麒麟970>聯發科,並且高通驍龍845抗干擾能力最強。
2、雙卡吞吐量性能測試

結果:麒麟970>高通845>聯發科。
不過,基於國人最喜歡雙卡的使用場景,高通在這一方面雖然不敵華為,但是與高通並沒有針對性優化相關。
因此,華為的970通過此次測試表明與高通之間還是不小差距。
不過華為980的基帶內置的是4.5G基帶,支持1.4Gbps Cat.21,在數據上位於全球第一,不過明年高通驍龍855發佈後能否反超還是值得期待的。
綜上所述,華為在麒麟970時代與高通差距已經縮小,在980時代目前還沒權威機構做過對比測試,僅從數據上看,已經取得對高通的領先。

有人問,為什麼採用高通驍龍845的手機並沒有感覺到比麒麟970的華為信號好呢?
這是由於手機信號不僅僅與基帶有關,還有天線設計、功耗等息息相關。
華為相較來說,由於軟硬件一體,優化無疑更到位。因此,單說手機信號的話,華為的旗艦機信號應該是目前國內最強的,尤其是mate系列。

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-3-11 03:09 AM 發表

https://kknews.cc/tech/lqyvboz.html
如果是在2/3G時代,可以說高通一家獨大,華為也必須要外掛高通基帶使用,事實上,華為也的確是這麼做的,雖然華為後期研發出來了巴龍基帶,但是在電信手機上,依然必須外掛高通的基帶。
到了4G時代之後,雖然高通依舊是霸主,但是玩家多了不少,得益於新時代的開啟,很多2/3G時代的專利可以繞開。因此華為抓 ...
你自己篇野都證明左華為無再用高通晶片啦
另高通連基站業務都賣埋

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-3-11 03:13 AM 發表

另高通連基站業務都賣埋
而家縮啦, 華為冇用高通晶片, 你不如話華為n年後唔用高通晶片啦

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-3-11 03:13 AM 發表

另高通連基站業務都賣埋
其實佢講得好啱:
單講一部手機,入面除左最核心既cpu晶片,仲有一大堆晶片要用架,好似GPU(顯示控制芯片)、通訊基帶IC、DSP音效處理IC、顯示屏驅動IC、功率管理IC、電源管理IC,智能拍照IC、功放IC,等等。唔通所有晶片都要華為自巳造番咩。最核心最難搞既晶片自巳造番咪可以咯,其他易既,擇優而買咪可以咯。就算手機cpu,華為除左旗艦機會用番自巳既麒麟,其他機種都會買高通同聯發科既cpu皛片,畢竟一年賣兩億部機,安全D唔會用死一種晶片,但又唔會俾老美鏈住條頸。

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-3-11 03:29 AM 發表

其實佢講得好啱:
單講一部手機,入面除左最核心既cpu晶片,仲有一大堆晶片要用架,好似GPU(顯示控制芯片)、通訊基帶IC、DSP音效處理IC、顯示屏驅動IC、功率管理IC、電源管理IC,智能拍照IC、功放IC,等等。唔通所有晶片都要華為自巳造番咩。最核心最難搞既晶片自巳造番咪可以咯,其他易既,擇優而買咪可以咯。就算手機cpu,華為除左旗艦機會用番自巳既麒麟,其他機種都會買高通同聯發科既cp ...
你估華為用自己CPU 就好著數咩?(自己整仲有機會俾人告)唯一好處就係彈性高啲,唔俾對手賺咁多錢,,SAMSUNG自己都整咁多CPU,都一樣用高通CPU.,聯發科CPU.就係計過數用人地CPU 平過自己研發...(就算唔用高通CPU,一樣要俾億億聲既.專利費俾高通,NOKIA,愛立信,MOTALOLA, 鬼叫人地行先,無得避高科技稅,  (好似APPLE一直用高通晶片一邊同高通打官司,打到2敗俱傷, 華為拎專利多可以增加本錢,準備同大公司互告)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]