• 瀏覽: 23,088
  • 回覆: 190
  • 追帖: 2
+9
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-3-9 12:32 PM 發表

唔好話 5G, 就算係 4G 3G都無, 蘋果一向都無自己 baseband
佢宜家用緊Intel,之前好似用過高通
仲要整合唔到落一粒度
蘋果手機晶片無基帶,要外掛,所以果粒晶片既空間可以用盡黎跑cpu,跑分自然會高過其他連基帶既晶片。但因為基帶係外掛,所以通訊同耗電會差過人。

華為絕對領先,唔洗拗!

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-3-9 12:30 PM 發表

華為宜家無一部機用高通晶片
無論係高通同華為,都係將所有功能整合係一粒晶片度
華為一係學小米咁用晒高通,一係就唔用,唔可能淨係用基頻
我比把刀你你切左高通晶片個基頻出黎用,你做唔做到?做唔到就收皮
實際上華為同高通晶片,分別最大就係基頻,CPU 反而似樣,大家都係買 ARM IP返黎改

華為要繼續用既係高通既專利,但相反高通一樣要用華為既專利 ...
俾書你又唔讀, 讀你又唔明, 唔明你又唔問, 問你又唔知問乜,:
說華為不是自己有麒麟晶片麼?現在大部分的手機都用自己的晶片,另外華為也有自己的基帶晶片,比如巴龍系列,還有許多專利,尤其5G專利數更是全球第一,為何還要每月給高通5000萬美元?
其實華為為什麼要給高通專利費,原因也很簡單,那就是華為雖然自己有晶片、有基帶,有專利,但是
目前麒麟晶片並不能完全自給,華為還是需要採購部分高通的晶片的。

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-3-9 06:44 PM 發表

俾書你又唔讀, 讀你又唔明, 唔明你又唔問, 問你又唔知問乜,:
說華為不是自己有麒麟晶片麼?現在大部分的手機都用自己的晶片,另外華為也有自己的基帶晶片,比如巴龍系列,還有許多專利,尤其5G專利數更是全球第一,為何還要每月給高通5000萬美元?
其實華為為什麼要給高通專利費,原因也很簡單,那就是華為雖然自己有晶片、有基帶,有專利,但是目前麒麟晶片並不能完全自給,華為還是需要採購部分高通的晶 ...
比專利費買晶片?
蘋果一樣比過專利費高通 (宜家打緊官司唔比, 一年拖左幾十億), 唔通又同高通買?
高通都比專利費 ARM架, 唔通又同 ARM 買晶片?
但 ARM 本身根本就唔會自產

邊個智將有咁低能既諗法?
知唔知乜野叫專利?
根本就無晶片可唔可以自給呢回事, 而係晶片當中要用高通既專利
華為比專利費高通, 係專利交叉授權協議既一部份
如果唔係交叉授權, 高通逐部機同你計, 就唔係幾千萬, 而係幾億
仲有一點, 高通掌握既專利, 部份係同外面買, 甚至有D 仲係同華為買, 你估真係全部自己研發呀
(華為賣專利比高通, 因為個專利原先授權比蘋果, 而高通壓榨蘋果既能力強過華為, 利益交換下雙贏)

https://youtu.be/C2QT3GgvwEs

華為已推出5G 手機, 蘋果5G 手機去咗邊度?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-3-9 06:56 PM 發表

比專利費買晶片?
蘋果一樣比過專利費高通 (宜家打緊官司唔比, 一年拖左幾十億), 唔通又同高通買?
高通都比專利費 ARM架, 唔通又同 ARM 買晶片?
但 ARM 本身根本就唔會自產

邊個智將有咁低能既諗法?
知唔知乜野叫專利?
根本就無晶片可唔可以自給呢回事, 而係晶片當中要用高通既專利
華為比專利費高通, 係專利交叉授權協議既一部份
如果唔係交叉授權, 高 ...
華為還是需要採購部分高通的晶片的。

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-3-10 03:50 AM 發表

九吹唔洗本啦
或者有D 人七到唔知道高通連基站業務都賣埋就亂咁up?

呢個世界白痴真係多

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-3-10 09:30 AM 發表

九吹唔洗本啦
或者有D 人七到唔知道高通連基站業務都賣埋就亂咁up?

呢個世界白痴真係多
你夾硬盲撐都冇用架,事實就係事實

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-3-10 03:50 AM 發表

咁梗係要買啦,華為要做咁多通訊產品。華為又唔係一間只製造晶片既廠商好似高通咁,如果華為連晶片呢辮生意都撈埋,高通仲有定企既。單講一部手機,入面除左最核心既cpu晶片,仲有一大堆晶片要用架,好似GPU(顯示控制芯片)、通訊基帶IC、DSP音效處理IC、顯示屏驅動IC、功率管理IC、電源管理IC,智能拍照IC、功放IC,等等。唔通所有晶片都要華為自巳造番咩。最核心最難搞既晶片自巳造番咪可以咯,其他易既,擇優而買咪可以咯。就算手機cpu,華為除左旗艦機會用番自巳既麒麟,其他機種都會買高通同聯發科既cpu皛片,畢竟一年賣兩億部機,安全D唔會用死一種晶片,但又唔會俾老美鏈住條頸。

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-3-10 01:30 PM 發表

你夾硬盲撐都冇用架,事實就係事實
哈哈哈哈
邊個係度夾硬盲撐呢
你不如講下華為邊款產品用緊高通晶片
華為係有買外國既晶片架
不過唔係高通呢
真係可惜
智將永遠都係智將

引用:
原帖由 SAM1628 於 2019-3-10 03:22 PM 發表
事實係:

(1)華為5G 專利費用收益會暴漲;

(2)其他廠家比高通嘅專利費即將大幅減少;

(3)下一代蘋果冇5G型號推出,等死中!
3/4/5G 果度七國咁亂
幾年前華為夾埋高通搵蘋果著數
宜家蘋果三星華為夾埋圍高通
高通可能太過依賴專利費, 比人睇到弱點猛攻

不過將來聯想中興華為打對家都唔出奇

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]