• 瀏覽: 26,255
  • 回覆: 44
+12
引用:
原帖由 40342 於 2019-1-16 12:54 AM 發表

又一個大笑話,人民不是持份者,那麽誰是,答不出就立刻收口。
佢今晚最正係呢個回覆,佢可能認為我地係蘇聯間諜

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-16 11:19 AM 發表

樓上邀請你看看 香港法例第一章19節。
看了嗎?
我夠叫你唔好迴避問題,你回答咗未?有新論述嗎?已經有兩位網友指出你錯處,請回應

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-16 02:28 PM 發表

你在樓上只是抹黑我,極少觸及一樓的論點。
從新來個。
第一:你會不會頌唱中華人民共和國國歌?
點解要抺黑你?你巳為自己係邊個?你究竟逃避完未?不斷重複說話係乜嘢意思呢?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-16 01:37 PM 發表

你把你在本帖子所有留言歸納一下:有哪一句不離題?
2. 一樓提倡仁政。
你心中的仁政是怎樣的?
好似你咁不斷重複重複又重複咁緊係無離題啦。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-16 03:04 PM 發表

.
.
Pls respond to para.2 #246.
You have repeat again

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-16 03:19 PM 發表

究竟你知不知道國歌法草案所列的罰則是啥?
你講香港罰則係大陸73倍呀嘛,成個討論區都知喇

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-1-16 03:50 PM 發表

有時真係忍不住笑,佢好似聽唔明你講野?樣樣自以為是就得,學人走去開帖祇問不回,佢有辯論過嗎?佢答又答唔到,講又講唔通....佢無言以對又離題,一路重複已經好清楚睇到晒,討論要同同智商的人交流才有價值....假設你跟一個智商十歲細路辯論......你覺得結果如何? ...
明顯佢話人嗰啲自己做足哂

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-16 05:37 PM 發表

本帖子的論調:重新調查一樓提到的公眾人物,就不須要考慮立法。
這些人物包括 UGL 案子。涉嫌“misconduct in public office”, 以及涉嫌 “違反基本法” ...
你一樓提及的公眾人物只有劉邦,離題嗎?
Btw,你想迴避問題到幾時?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-17 06:40 PM 發表

國歌法草案的罰則= 3年 = 3x365天

國內的國歌法罰則= 15天
你肯定錯啦,無賴,點解你又拉黑我?然後又取消呢?你準備好點回答問題未?不要再逃避

全國人大常委會會議由周一起一連六日在北京舉行,內地《國歌法》實施近一個月,「侮辱國歌入刑」正式被提上議程。《刑法修正案(十)(草案)》被提交予常委會審議,草案擬在刑法的「侮辱國旗、國徽罪」中增加一項規定,明確「侮辱國歌情節嚴重的,判處三年以下有期徒刑、拘役、管制或者剝奪政治權利」。常委會今天亦會分組審議有關把《國歌法》納入本港《基本法》附件三的決議案,有份列席的港區全國人大代表相信,在本地立法時,不會超越本港現有的《國旗及國徽條例》的罰則。

以上發表於東方日報2017年11月1號,如果@浪裏白條 覺得係錯,應該去信東方日報叫佢地道歉,難道基本法附件三可以改變國內3年有期徒刑的事實嗎?

如果樓主係中國人的話,已經係一個原因導致香港人去國歌!看看藍豬數量!樓主比人觀感獨裁, 橫蠻無理,不擇手段,以大欺小等等等等,多幾個如樓主的中國人,比政府失唔失得更巨影響

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-18 10:12 AM 發表

關於73倍這個問題,我在樓上已經闡述清楚。這個雞毛蒜皮事情,不是一樓的主體,只屬於仁政一小部分,只是marginally relevent. 已經佔據太多篇幅。
如果你有興趣幫助這個社會,一樓呼籲執政者要仁政。
你加入這個呼籲嗎? ...
認錯就响其他網友道歉!

從頭到尾樓主都迴避哂所有反對嘅聲音,再同佢討論係無意義

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-19 03:49 PM 發表

到目前為止,只有很少數在本帖子的留言是有營養的。從來沒有回應一樓。
不過,你最近有幾個留言,是曲線地支持了 一樓關於仁政與立法 的論點。 ...
唔怕老實同你講,我立場係偏黃既,不過你一樓既例子完全語無倫次,我不需要以謬論引導其他人反政府,從頭到尾你都係牽強地解釋仁政&約法三章=不需立國歌法=調查梁振英,一樓不知所謂嘅評論,引身至荒謬地回覆網友既質疑,加上定時拉黑反對聲音,誤導扭曲其他人意意等劣行,由此推斷你所謂既有營養留言就可能係支持你既網友,當然你講很小有營養回覆可能顧及你自己尊嚴,但我睇就一個對你有營養回覆都無,即使有偏黃立場既我,都不褻你既劣質評論同作風,所以你講乜都無用,大家都當青山病人發噏風。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-19 05:28 PM 發表

孔夫子有教無類。
我不管交流者是什麼政治立場。我只看那個人說了什麼而決定他是否離題,是否尋釁滋事,是否需要導讀。
你是否想說看不懂苛政與唏噓國歌的因果關係?
你有沒有聽過:苛政猛於虎? ...
你嘅形象講乜都無哂說服力,你懂因果嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]