• 瀏覽: 26,514
  • 回覆: 577
+12
引用:
原帖由 維權嫖客 :閣下是心服口服地愛戴國歌。還是被逼呢 ?

國歌法的對象不是我。
你如果支持執政者推行國歌法不要用一些遊戲人間的態度留言。
令普羅大眾愛戴執政者,從而不會貶損侮辱國歌,這就做到 “不戰而屈人之兵”。
對不對?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-13 05:21 PM 發表

“不戰而屈人之兵”。
對不對? ...
希望閣下推崇
1樓那位劉邦
可以做到
對不對 ?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-13 05:10 PM 發表

一樓的主旨是,持份者應該以“令到市民愛戴國歌”為目標,那就不用擔心 國歌被貶損 侮辱。
你是資深網友,請做個好榜樣,細心閱讀我的論點。謝謝。 ...
就好似一場國際足球賽,奏起雙方國歌,你唔噓,唔做d貶損行為就得啦,唔需要你是否愛戴呢個國家或國歌,只係要求尊重此時刻嘅場合而已,呢個係對普通大眾市民嘅要求,至於是否會誤墮法網(如無起立,睇馬經,有事行開等等),或立法會宣誓奏國歌是否在場,係另外嘅問題,可以另作討論.

引用:
原帖由 維權嫖客。。可以做到對不對 ?

你如果對於一樓不太了了,也許我可以對你導讀。

引用:
原帖由 absdorfhq 。。另外嘅問題,可以另作討論. ...
同樣地,我可以耐心地對你導讀一樓的主旨:
一個受人敬愛的政府,是不須要用嚴刑峻法去控制老百姓的。
這個社會是“人生來是平等的”,沒有誰一定架在人民頭上的特權。執政者是被人民授權,需要人民的愛戴。水能載舟亦能覆舟。
你不起訴那些【一樓說的】人物,如果沒有好好解釋,草草收場,就不會服眾。
懂不懂?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-13 05:21 PM 發表

“不戰而屈人 ....”。

樓主肯定做得到
請看閣下82#的留言

[維權嫖客

你是否支持執政者推行國歌法?
你自忖,在本標題,你是否以遊戲人間的態度留言?
一樓說:一法立一弊生。懂不懂這句話的意思?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-12 02:47 PM 發表

重點是:
咋樣做到 - 共和國國歌 不用苛法也受到愛戴。
重點是,不要犯法就可以,怕什么,9成9人都唔會故意搞事,法律寫明殺人坐牢,你系話你有自由殺敵嘅權利有咩用,應該用愛去感染殺人犯而唔系用法律?唔犯法怕咩畀人拉,講來都晒氣

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-13 05:52 PM 發表
[維權嫖客】

你是否支持執政者推行國歌法?
你自忖,在本標題,你是否以遊戲人間的態度留言?
一樓說:一法立一弊生。懂不懂這句話的意思? ...
既然一法立 一弊生
那麼
取消了所有法律
不是最好嗎 ?
到時
狀棍都要失業了

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2019-1-13 04:50 PM 發表
你老豆冇教你 尊重人架?   你吾係中國人   都學下咩叫禮貌拉   入室叫人入廟拜神     中國國歌 代表全中國   叫你企幾分鐘者又吾係叫你去死   點解你吾可以係中國人國土內 尊重一下中國人?   好話吾好聽 你呢咁冇禮貌架人比人打吾好問點解 ...
師兄講得好!講得好有理據

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-13 05:42 PM 發表

同樣地,我可以耐心地對你導讀一樓的主旨:
一個受人敬愛的政府,是不須要用嚴刑峻法去控制老百姓的。
這個社會是“人生來是平等的”,沒有誰一定架在人民頭上的特權。執政者是被人民授權,需要人民的愛戴。水能載舟亦能覆舟。
你不起訴那些【一樓說的】人物,如果沒有好好解釋,草草收場,就不會服眾。
懂不懂? ...
對社會事情有不滿可以另覓途徑去宣傳,唔需要自己任意在每一個場合都任意妄為,如果事事都好似你咁講,將問題歸咎於執政者,有不少法規都唔使建立,總之,對於要刻意侮辱國歌者,乜嘢人都有,如對共產黨執政不滿,咁呢樣嘢係咪如果共產黨唔落台,就一直要侮辱國歌,如果按你咁講,只要共產黨做得好,人地就唔會侮辱國歌,但點樣共產黨先至做得好而滿足到呢d人呢,要唔要所有國策都要呢d人同意,如比香港所謂真普選,中國要實行全面民主,又或者唔好比自由 行嘅人來港,又或者要香港有150名單程證審批權等等........呢班人先至會收手呢,又好似你話起訴某些人物,好啦,起訴後,滿足左某些人嘅要求,或又有新嘅要求,無窮無盡,而且,唔一定果d要求係社會上普遍認同嘅,但總之如果一有唔滿意,就攞國歌來侮辱,所以,諗問題要現實d,唔好理想化.

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 absdorfhq ...足到呢d人呢,要唔要所有國策都要呢d人同意,如比香港所謂真普選,中國要實 ...
本帖子的對象是執政者,不是那些噓國歌的人。
2. 你3年來都為政府護航。
3.你不覺 律政司司長須要守法,為啥不起訴梁振英?

【維權嫖客
逐步來,
1.你是否支持執政者推行國歌法?

引用:
原帖由 hkichi :重點是,不要犯法就可以,怕什么,9成9人都唔會故意搞事,。。 ...
謝謝你。
假設你是想理想討論的。那麼,
本帖子一樓是給執政者建議。
--------討論基礎:
執政者是否全部完美無瑕?
如果他們做得不完善,你作為老百姓,如何應對?
---
你想不想回應?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]