註冊 登入

[其他] 劉邦的 約法三章 Vs 國歌法草案

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-12 17:05 發表

那麼,你是否認同:梁振英UGL案子須要重啟調查
唔好兜圈啦,調查廉政公署,同調查其他人,根本兩回事

UGL案,已經有定案。

反而廉政公署誠是否仍然能夠公平地執行反貪職責,更需要調查

你是否同意由警方調查涉及廉政公署的貪污案?

精選樓盤
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於。。是否同意由警方調查涉及廉政公署的貪污案? ...

本帖子是關於如何令市民自願愛戴國歌。
你有啥高見?

No matter what and how the title of any threads are framed, their aims and substance must be to foster learning of the English language both individually and collectively.
引用:
原帖由 坐六年 於 2019-1-12 04:39 PM 發表

錯錯錯,立法係規管唔比有心搞事嘅人侮辱國歌,你唔尊重都唔代表你可以侮辱人,正如我唔尊重你都唔會問候閣下屋企人。
你咁講就係問候,我就直接D唔鐘意就直接問候閣下!偽君子!

自願也好,唔自願也好,立法後就要守法!
一群想有烈士榮譽,但唔肯流血嘅人,真係虛偽!

引用:
原帖由 宇宙外圍的主題 於 2019-1-12 07:09 PM 發表

你咁講就係問候,我就直接D唔鐘意就直接問候閣下!偽君子!
就係因為有你呢種人,咁就證明咗有規管嘅必要,你係要搞就越要規管唔比你哋搞,你哋要玩就要付出代價,睇下邊個硬鄭囉。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-12 07:00 PM 發表

你有啥高見?
好似英國甘唔效忠女皇,唔識唱國歌(天佑女皇), 連做人民既資格都無 先係國際標準咯

附件

Screenshot_20181214-001913.jpg(142.16 KB)

2019-1-12 07:31 PM

Screenshot_20181201-183327.jpg(213.49 KB)

Screenshot_20181214-001851.jpg(173.5 KB)

反洗腦:
英國港督無得比香港人選,立法會議員委任。 港督可以隨時否決行政立法會議案,唔需要任何形式既炒人。97前新聞絕對無反英國政府既自由。
回歸後獨裁中共比香港人某程程度選舉特首,特首被嚴重判權,立法會過半直選。 新聞直情有亂作野既自由。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 林燊 於:自願也好,唔自願也好,立法後就要守法!一群想有烈士榮譽,但唔肯流血嘅人,真係虛偽!

我想,你是自願尊重國歌的同胞。
請問:你能否背誦國歌的歌詞?
你有沒有聽到國歌就流淚?

No matter what and how the title of any threads are framed, their aims and substance must be to foster learning of the English language both individually and collectively.

回覆 引用 TOP

去入青山

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-12 04:45 PM 發表

本帖子主張- 共和國國歌 不用苛法也受到愛戴。
而你說的是用苛法強迫內心不服氣的市民 不能表露心中的怨氣。
你嘅智商真係有啲問題 就算冇 都會繼續做侮辱國歌要罰錢 甚至要坐監 都會繼續做 只係避免咗嗰啲貪玩 要出位 嫌願意承受責任 又要出風頭嘅人 利用侮辱國歌呢出位 而家都可以出位㗎 不過要付出代價咋嘛 少少代價都唔肯付出 咁你都唔係好夠決心啫

每個國家的國民,絕對應該尊重自己國家的國歌,每個國家亦有佢哋對國歌的法例

引用:
原帖由 咸板 。。。每個國家亦有佢哋對國歌的法例

原則上國歌應該受到尊重。
本帖子不是跟你討論這個原則。
本帖子,其中一個論點:UGL案子重新調查,會不會令市民怨氣消減,從而 對國家更尊重,而因此尊重國歌。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-12 19:00 發表

你有啥高見?
咁請你先答

你是否支持先由警方調查廉政公署有無能力繼續公平地執行反貪職責,

廉政公署職員有否涉及違反防止賄賂條例的行為?

引用:
原帖由 傷心尋回犬。。廉政公署職員有否涉及違反防止賄賂條例的行為?
朋友,這裡是有版規的。
你想討論你的話題,可以另開帖子。
2.關於國歌,你究竟對國歌的起草,歷史,歌詞===有多少認識?

引用:
原帖由 rambotam2008 :你嘅智商真係有啲問題 就算冇 。。。少少代價都唔肯付出 咁你都唔係好夠決心啫 ...
。智商?為什麼人身攻擊我?
2.此外,你剛剛的留言顯示你沒有掌握一樓的要義。
也許你再讀一次?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-12 20:27 發表

朋友,這裡是有版規的。
你想討論你的話題,可以另開帖子。
2.關於國歌,你究竟對國歌的起草,歷史,歌詞===有多少認識?
無離題,請看#31

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。