• 瀏覽: 26,260
  • 回覆: 577
+12
引用:
原帖由 傷心尋回犬 :無離題,請看#31
你沒有掌握一樓的要義?
你想不想香港市民 夾道歡迎共產黨?
想不想國歌被人愛戴?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-12 21:18 發表

你沒有掌握一樓的要義?
想不想國歌被人愛戴?
咁你認為廉政公署知法犯法比某人收錢違害少

觀點係閣下出,認為只要有人受查就不會有人噓國歌
但係就無視廉政公署知法犯法

那係偏見的表現

引用:
原帖由 傷心尋回犬 。。但係就無視廉政公署知法犯法。那係偏見的表現
懂不懂中文:
國歌法的目的是想香港人愛戴國歌。
你如果不能提出愛戴國歌的方法,可以大方地承認。

聽到好很煩呀!
我係大陸住咗幾年都唔多覺聽到國歌。
使唔使播咁多呀~反效果呀。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-12 12:43 AM 發表
《國歌條例草案》:
-須奏唱國歌的場合
1.以下宣誓儀式–
(a)《宣誓及聲明條例》第16A條作出行政長官的誓言的宣誓儀式;
(b)第16B條作出主要官員的誓言的宣誓儀式;
(c)第17條作出司法誓言的宣誓儀式;
(d)第18條作出盡職誓言及行政會議誓言的宣誓儀式;
(e)第19條作出立法會誓言的宣誓儀式。

2.升國旗儀式
3.特區政府舉辦的慶祝中華人民共和國成立周年國慶酒會 ...
除咗2.e之外,都係正式官方活動。2.e係國際活動。响呢啲場合升國旗同播國歌都係全世界嘅慣習。睇唔到有乜問題。

引用:
原帖由 ntworks。。。响呢啲場合升國旗同播國歌都係全世界嘅慣習。睇唔到有乜問題。

你本人有沒有感覺自己很愛戴共和國國歌?
如果有,你可否舉一些例子/實例?
如果沒有,那麼是什麼原因?用什麼方法令你愛戴之?
如果一些市民對當權者不滿意 從而抗拒國歌,那麼 國歌法是否最好的辦法?
令他們心悅誠服地愛上當權者,是否更高檔?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-12 21:30 發表

懂不懂中文:
國歌法的目的是想香港人愛戴國歌。
你如果不能提出愛戴國歌的方法,可以大方地承認。
但你認為要人愛戴國歌,就要調查UGL事件

兩者又有何關係?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-12 12:43 AM 發表
《國歌條例草案》:
-須奏唱國歌的場合
1.以下宣誓儀式–
(a)《宣誓及聲明條例》第16A條作出行政長官的誓言的宣誓儀式;

2.升國旗儀式
3.特區政府舉辦的慶祝中華人民共和國成立 ...
樓主你都係用番「良心之光」個網名啦,做乜又開個分身啫,係咪驚「良心之光」個名唔見得光呢?
即使你用咗個分身,但係你唔改你嗰啲討論嘅風格,根本就沒有甚麼意義。
你還是用番良心之光個網名,等大家唔駛浪費時間都好呀。

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
《國歌條例草案》:
-須奏唱國歌的場合
1.以下宣誓儀式–

2.升國旗儀式
你反對國歌法都搵啲好例子吖,約法三章簡直九唔搭八

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-12 12:52 PM 發表

一個合格的政治評論員,不會刻舟求劍。
一樓的論調是:德政,得民心者得天下。
劉邦只是一個例子,真髓 是:效法當年共產黨入城 不用苛法也受到愛戴。 ...
咁最後漢朝滅亡你又點解釋?劉氏不得民心嗎?

劉邦都殺了不少人
才能登上皇帝寶座
還說
約法三章  殺人者死 ?  

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-12 09:18 PM 發表

你沒有掌握一樓的要義?
想不想國歌被人愛戴?
而家香港係一個連劉德華既政治立場唔一樣都會俾人沮咒嘅年代,你竟敢奢望所有人都對國歌一樣愛戴?豈有那回事。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-12 00:43 發表
《國歌條例草案》:
-須奏唱國歌的場合
1.以下宣誓儀式–

2.升國旗儀式
有邊個國家唔使尊重國旗國歌先?有你快D移民去

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]