• 瀏覽: 26,368
  • 回覆: 577
+12
引用:
原帖由 rambotam2008 :咁多年青人噓國歌 對國家不滿可能有啲 但係最重要嘅係刷存在感 而且噓國歌唔需要啲乜嘢成本 但係而家要付出代價 若 ...
謝謝你,很理想的留言。
是否執政者什麼情況,你都不會唾棄他們【死心塌地】?如果你也有底線,當執政者超越你的底線而你沒有任何方法改變,你會用什麼方法發洩怨恨?
1948-9,共產黨入城受到民眾夾道歡迎,為啥2018年 被噓噓?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-31 11:47 AM 發表

謝謝你,很理想的留言。
是否執政者什麼情況,你都不會唾棄他們【死心塌地】?如果你也有底線,當執政者超越你的底線而你沒有任何方法改變,你會用什麼方法發洩怨恨?
1948-9,共產黨入城受到民眾夾道歡迎,為啥2018年 被噓噓? ...
哈~你夾硬張兩件事合埋一齊,你不如話當年國民黨推翻滿清,全世界燒晒炮仗興祝,之後抗日後反而全城唾棄,人民開城迎共產黨,國民黨擁兵百萬都要退守台灣

引用:
原帖由 黃金肥牛 。。人民開城迎共產黨,國民黨擁兵百萬都要退守台灣 ...

重點:為啥在2018年 共產黨 被球迷噓噓?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-31 11:24 AM 發表

你是否想遵守版規?
泛民主派須否鞭撻,你可以另開帖子。
這裡是研究如何消減球迷噓噓意欲,挽回北京的面子。
好不好?
請不要介意,我是北京來的。

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-31 11:40 AM 發表

點樣消減?
係咪做晒你講嘅三項會無噓國歌?
如果球迷要求港獨,港府係咪要配合先叫唔係苛政?
佢點答到你,呢d嘢我前面都講過,所謂有人噓國歌係為左律政司唔檢控梁振英,周浩鼎,所以就叫政府重新檢示呢單嘢,根本係佢自創嘅,無根據,而事實上律政司在呢單嘢未結案前,都三翻四次有人噓國歌了,所以你話如果噓國歌嘅人係為左港獨,為左自由行,為左831,為左.....,佢點答到你.

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-31 11:57 AM 發表

樓主有證據嗎 ?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-31 11:57 AM 發表

點解~係囉問返你回歸咁多年都無立法都無人噓,仲有好多二次創作任玩唔嬲,點解去到18年要立法呢呵…

引用:
原帖由 維權嫖客 :樓主有證據嗎 ?
樓上提到 萊布尼茲的哲學,尤其是他的邏輯理論。
你知不知道什麼是 必須條件和充分條件的區別?
仁政是贏得民心的 必須條件。這句話你明不明白?

引用:

重點:為啥在其他場合無人噓國歌?

引用:
原帖由 nigel2014 :重點:為啥在其他場合無人噓國歌?

球迷【十多次】噓噓國歌,是促使北京推動國歌法立法 的主因。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-31 12:27 PM 發表

樓上提到 萊布尼茲的哲學,尤其是他的邏輯理論。
你知不知道什麼是 必須條件和充分條件的區別?
仁政是贏得民心的 必須條件。這句話你明不明白? ...
問你邊個唏噓共產黨
你就將個龍門搬運去萊布尼茲
一步一步來
究竟邊個唏噓共產黨 ?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-31 12:34 PM 發表

球迷【十多次】噓噓國歌,是促使北京推動國歌法立法 的主因。
你同泛民一樣,幾次就滲水成十多次~

引用:
原帖由 維權嫖客 於 2019-1-31 12:34 PM 發表

問你邊個唏噓共產黨
你就將個龍門搬運去萊布尼茲
一步一步來
究竟邊個唏噓共產黨 ?
佢唔會答你,喎代答~咪就部分係去睇球賽嘅人,香港中箭,港獨人仕囉~從來都無講係為UGL單嘢噓,再者佢唔會講深圳個次比賽點解唔噓

引用:
原帖由 黃金肥牛 。。幾次就滲水成十多次~

點擊:https://www.google.com/search?client=firefox-b&q=噓噓國歌
你數數多少次。
此外:看看這段 --
https://football.fanpiece.com/note-step/噓國歌是甚麼的一回事-c1183046.html

引用:
原帖由 nigel2014 於 2019-1-31 12:31 PM 發表

重點:為啥在其他場合無人噓國歌?
就算在球場噓,都有其他原因,但唔係樓主所講嘅,就好似早在2015年,就已經發生多次噓國歌事件,其中之一原因就係海報事件,但到2017年噓國歌,都仲有球迷話為左當年海報事件.
---------------------------------------------------

中國足協在2018年世界盃預選賽開賽前發佈了一套海報,告誡不要輕視所有對手,其中關於香港代表隊的一張內容提到該隊「有黑皮膚、有黃皮膚、有白皮膚」,引述香港輿論反響,有人指責中國足協對不同種族缺乏尊重,香港足總也曾發佈一款海報以示回應。
一名足球評論員告訴BBC中文網說,中國足協該款海報是犯了常識性的錯誤。
梁孔德向BBC中文網表示,中國足協副主席林曉華在幾天前通過電話與他交流。
「他們(中國足協)副主席跟我說,他回來後看到了那張海報,說如果令我們認為有種族歧視的話,他非常之抱歉,」梁孔德說。
香港隊在過去一周的兩場主場比賽中兩戰兩勝,分別擊敗不丹和馬爾代夫,但在兩場比賽中,主場球迷都在賽前奏響本是代表香港隊的中國國歌《義勇軍進行曲》時發出噓聲。
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/china/2015/06/150617_china_hk_fa_apology

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]