• 瀏覽: 26,477
  • 回覆: 577
+12
引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-18 11:28 PM 發表

主要官員的誓言的宣誓儀式,為啥須要奏國歌?
咁你就要從你拉黑我之前嘅回應睇囉!
嗰回應清清楚楚咁寫出。咩你無睇到就拉黑我?
咁就你嘅損失囉!,
不過唔緊要,你睇吓第二個回應都應該學到啲嘢嘅!
你對我呢次回應有啥意見?
係咪同你一樣咁有智慧?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-18 11:32 PM 發表

#400 也是一個 法律哲學【jurisprudence】問題。
也是一個政治問題。特區政府 敏感度不足。
你過份敏感呀!
政府點敏感度不足呀?
你又無睇我第九個回應囉。
我回應嘅睇少一個都係你嘅損失。

睇怕都係又時候再拉黑我,唔緊要啦,反正眼睏。
你唔拉黑我時用短消息通知我喇,我樂意教你。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-18 11:28 PM 發表

唔奏國歌唔通拉二胡呀?
英國佬嘅議員就職都要聽啦。亞律師。
係咪又袋錢入你袋呀!

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-12 12:43 AM 發表
《國歌條例草案》:
-須奏唱國歌的場合
1.以下宣誓儀式–
(a)《宣誓及聲明條例》第16A條作出行政長官的誓言的宣誓儀式;
(b)第16B條作出主要官員的誓言的宣誓儀式;
(c)第17條作出司法誓言的宣誓儀式;
(d)第18條作出盡職誓言及行政會議誓言的宣誓儀式;
(e)第19條作出立法會誓言的宣誓儀式。

2.升國旗儀式
3.特區政府舉辦的慶祝中華人民共和國成立 ...
對d反政府人士,約法一章就夠啦,有得你㨂,要國安法定基本法廿三條?一樣嘅啫!

引用:
原帖由 贏咗有雞食。。對d反政府人士,約法一章就夠啦,有得你㨂,要國安法定基本法廿三條?一樣嘅啫!
謝謝你。
約法三章 的“約”字 是 “官民協商”的意思。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-18 11:49 PM 發表

謝謝你。
約法三章 的“約”字 是 “官民協商”的意思。
趁仲未拉黑,我想問你派民主定派飯實際啲?

引用:
原帖由 mart1212 :趁仲未拉黑,我想問你派民主定派飯實際啲?

司馬遷《史記·高祖本紀》:“與父老約,法三章耳;殺人者死,傷人及盜抵罪。
--------
張 良告誡他不要失掉人心。劉邦為了取得民心,把關中各縣父老、豪杰召集起來,鄭重地向 他們宣布道:“秦朝的嚴刑苛法,把眾位害苦了,應該全部廢除。並眾位約定,不論是誰,都要遵守三條法律。這三條是:殺人者要處死,傷人者要抵罪,盜竊者也要判罪!”父老、豪杰們都表示擁護約 法三章
【轉載:https://baike.baidu.com/item/约法三章

我的評論;
所以:約法三章 的“約”字 是 “官民協商”的意思。

真無厘頭,互不相干!

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-19 12:16 AM 發表

司馬遷《史記·高祖本紀》:“與父老約,法三章耳;殺人者死,傷人及盜抵罪。
--------
張 良告誡他不要失掉人心。劉邦為了取得民心,把關中各縣父老、豪杰召集起來,鄭重地向 他們宣布道:“秦朝的嚴刑苛法,把眾位害苦了,應該全部廢除。並眾位約定,不論是誰,都要遵守三條法律。這三條是:殺人者要處死,傷人者要抵罪,盜竊者也要判罪!”父老、 ...
係劉邦自己癈除呀,邊個民提出協商呀?
劉邦鄭重地向他們宣佈道:“秦朝的嚴刑苛法,把眾位害苦了,應該全部廢除。並眾位約定,不論是誰,都要遵守三條法律。這三條是:殺人者要處死,傷人者要抵罪,盜竊者也要判罪。
呢啲叫法律修正呀!
當覺得法例過時或唔適合嘅當時嘅局勢,係唔係應該修正呀,律師。
你話官民協商丫嘛,咁由邊個民提出呀?史記有無寫呀?
係咪又袋錢入你袋呀。

引用:
原帖由 lincol941:真無厘頭,互不相干!

請 闡述你的觀點。

引用:

你讀書時,學校有典禮,唱不唱校歌?

教會聚會時,唱不唱聖詩?

主要官員宣誓儀式,為何不能奏國歌?

你懂不懂中文,那句「主要官員的誓言的宣誓儀式」不知所謂。

沉默瀏覽者已經好清楚睇到晒,閣下的評論一定是真理?千錯萬錯都絕不是閣下的錯。一定要配合閣下你的觀點....不同意閣下的觀點一定係錯?你以為你係邊個?樣樣自己認為就得..大家重可以講咩?開帖討論有意思嗎?大家唔駛浪費時間都好呀。  

香港係中國一部份!香港官員係國家政府委任的官員,宣誓儀式為何不能奏國歌?

馬道立講得好:重要儀式上有國歌是應該、儀式是強調我們對香港法治的承諾!

引用:
原帖由 kwan1516 ...!香港官員係國家政府委任的官員,宣誓儀式為何不能奏國歌?馬道立講得好:重要儀式上有國歌是應該、儀式是強調我們 ...
.
既然是很自然的事情,那是不須要立法去規定了。對不對?
2.目前,政府打算立法去強制實行,顯示 有些問題出現了,搞到市民不尊重執政者【以唏噓國歌間接表達】。
同不同意?

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-1-19 01:43 AM 發表
沉默瀏覽者已經好清楚睇到晒,閣下的評論一定是真理?千錯萬錯都絕不是閣下的錯。一定要配合閣下你的觀點....不同意閣下的觀點一定係錯?你以為你係邊個?樣樣自己認為就得..大家重可以講咩?開帖討論有意思嗎?大家唔駛浪費時間都好呀。  

香港係中國一部份!香港官員係國家政府委任的官員,宣誓儀式為何不能奏國歌?

馬道立講得好:重要儀式上有國歌是應該、儀式是強調我們 ...
假裝出一個民主討論的程序
實則他在開帖的時候早已有預設結論
他在所謂"討論"的過程裡不斷的引導和控制向他的預設結論
所以他的論點論據都是亂來的
甚至不惜撒謊及捏造事實

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]