• 瀏覽: 26,258
  • 回覆: 577
+12
引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-18 12:07 AM 發表

如果我啟發了你,為啥大陸的共和國刑法【所列三年坐牢】不適用于香港,你可否自我禁言14天?
2.再者,你可以大方地承認,你是想用大量雞毛蒜皮留言,淹沒追究梁振英的留言。 ...
你承認大陸國歌法刑罰最高3年就得啦,即係無你以前講最高只得15日啦,其他問題以後再談,睡覺去也.

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-18 12:07 AM 發表

如果我啟發了你,為啥大陸的共和國刑法【所列三年坐牢】不適用于香港,你可否自我禁言14天?
2.再者,你可以大方地承認,你是想用大量雞毛蒜皮留言,淹沒追究梁振英的留言。 ...
而家關適吾適用香港咩事啫?

大陸修定可判三年以下,又關基本法咩事?

衰左咪認囉,你越兜越核突

引用:
原帖由 nigel2014 :而家關適吾適用香港咩事啫?大陸修定可判三年以下,又關基本法咩事?
。。
。首先:
你是否想遮蓋 一樓 提倡重新調查責梁振英的留言?
其次:
這個引述同樣征詢你的同意:
引用:
如果我啟發了你,為啥大陸的共和國刑法【所列三年坐牢】不適用于香港,你可否自我禁言14天?】

引用:
原帖由 absdorfhq :你承認大陸國歌法刑罰最高3年就得啦,即係無你以前講最高只得15日啦,其他問題以後再談,睡覺去也.

很明顯,你把大陸的國歌法 和 中華人民共和國刑法(修訂) 混為一談。
更嚴重的,你不知道基本法附件三所列的內地法 才會實行于香港。
我希望你答應 自我禁言14天。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-18 12:18 AM 發表

。首先:
你是否想遮蓋 一樓 提倡重新調查責梁振英的留言?
其次:
這個引述同樣征詢你的同意:
引用:原帖由 浪裏白條 於 2019-1-18 12:07 AM 發表 https://cdn.discuss.com.hk/t/19639d/f/800x0/https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif。
如果我啟發了你,為啥大陸的共 ...
你要政治追殺cy,你自己去玩喇,我無興趣喎。

而家邊個認為大陸第十五條修定會影響香港呀?我哋祗指出你70幾陪的謬論。

引用:
原帖由 nigel2014 。。我哋祗指出你70幾陪的謬論。
當我上載樓上#364的時候,你可能忙於打字。
你現在再看#364.
在香港,詮釋法律 有 Cap。1, 又有 3 cannons of statutory interpretation.

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-18 12:45 AM 發表

當我上載樓上#364的時候,你可能忙於打字。
你現在再看#364.
在香港,詮釋法律 有 Cap。1, 又有 3 cannons of statutory interpretation.
啊律師先生,兩件事嚟架,而家係你屈香港國歌法刑罰大過大陸70幾陪. 咪俾左第十五條修訂你睇囉。咪寫明可以判三年以下。

引用:
原帖由 nigel2014 。。 咪俾左第十五條修訂你睇囉。咪寫明可以判三年以下。
哪樓?第十五條修訂?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-18 01:06 AM 發表

哪樓?第十五條修訂?

都話咗你有閱讀障礙症,睇吓醫生啦~
ps,拉黑埋呢個acc呀!笨~睇吓你幾民主

引用:
原帖由 黃金肥牛 :,睇吓醫生啦~,拉黑埋呢個acc呀!笨~睇吓你幾民主

你來啦!
從一樓說起:
執政者應該推行仁政。
同不同意?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-18 12:22 AM 發表

很明顯,你把大陸的國歌法 和 中華人民共和國刑法(修訂) 混為一談。
更嚴重的,你不知道基本法附件三所列的內地法 才會實行于香港。
我希望你答應 自我禁言14天。 ...
係你想將大陸國歌法15條指定有刑事責任分割出國歌法姐,做成只的最高15日拘留而唔使有刑事責任,事實上就係如違國歌法,如嚴重,會有刑事責任,最高3年.

引用:
原帖由 absdorfhq:係你想將大陸國歌法15條指定有刑事責任分割出國歌法姐,做成只的最高15日拘留而唔使有刑事責任,事實上就係如違國歌法,如嚴重,會有刑事責任,最高3年. ...
所以你要看看基本法附件三,有沒有登載中華人民共和國刑法。
2.你現在說說,是否繼續追查梁振英UGL

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-18 09:34 AM 發表

所以你要看看基本法附件三,有沒有登載中華人民共和國刑法。
2.你現在說說,是否繼續追查梁振英UGL
依家係講緊大陸國歌法有無刑事責任,而刑事責任係咪最高3年,呢個73倍嘅問題係你先搞出來嘅,你搞惦佢先.

引用:
原帖由 absdorfhq ..,呢個73倍嘅問題係你先搞出來嘅,..
.
本帖子其中一個是關於重啟調查嫌疑人。
很明顯你完全沒有嚴肅討論。
一樓很明顯是暗喻了UGL案子。

引用:
原帖由 breadstick 。。。北京中央太高,我根本唔明。一樓,就夠我喇。

國歌法草案的罰則是否苛刻?
2.最近沸騰騰的“構成犯罪的,依法追究刑事責任。” 大陸法律條文口頭禪,你看看這鏈接:
https://www.sogou.com/tx?ie=utf- ... se-021f6dd88a11ca48
3.網友們可以看到“構成犯罪的,依法追究刑事責任。” 只是大陸法律條文口頭禪。大部分涉及人民行為的條文都會補上這個字串。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]