• 瀏覽: 26,463
  • 回覆: 577
+12
引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-17 03:35 PM 發表

你剛剛在樓上說,來討論區不一定能幫助市民。
本帖子就是勸勉執政者:得民心的天下。水能載舟亦能覆舟。
2.如果你是全心為政府,梁振英 或 鄭若驊護航,你可以落落大方承認。
如果不是,也可以鄭重聲明。 ...
要有證據先可以勸戒施政者,你無證據就話勸戒。你憑什麼去勸戒?

引用:
原帖由 mart1212 :要有證據先可以勸戒施政者,你無證據就話勸戒。你憑什麼去勸戒?

在這個時刻,讓我們先解決國歌法的問題:
有網友引用了本帖子這一句在另外一個場合討論:--
"香港的國歌法草案,所列的罰則比中國大陸的國歌法的罰則,嚴峻73倍"
然後在那裡說國歌法草案的罰則不是73倍與國內的國歌法罰則。
你認為是多少倍呢?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-17 06:31 PM 發表

在這個時刻,讓我們先解決國歌法的問題:
有網友引用了本帖子這一句在另外一個場合討論:--
"香港的國歌法草案,所列的罰則比中國大陸的國歌法的罰則,嚴峻73倍"
然後在那裡說國歌法草案的罰則不是73倍與國內的國歌法罰則。
你認為是多少倍呢? ...
你係唔係律師呀!
罰則係法律,唔犯法你使唔使理罰則有幾重
你犯法睇罰則嚟犯?罰則輕就可以犯?。

引用:
原帖由 mart1212 。。你犯法睇罰則嚟犯?罰則輕就可以犯?。

國歌法草案的罰則= 3年 = 3x365天

國內的國歌法罰則= 15天

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-17 06:40 PM 發表

咁又有咩關系?
定立法律係要人守法,
你守法你怕咩?
15日你就肆意去犯?
3年你會考慮?
大麻亦唔係每一國家都合法化。
罰則亦有唔同,你鼓勵人去罰則無咁重嘅地方吸食?

引用:
原帖由 andrewidv 於 2019-1-17 12:59 PM 發表
好簡單,我最少會尊重其他人,尊重講甚麼不同言語的人。
絕對唔會好似內地人咁講:
廣東話,我聽不懂。
廣東話,我不會說。
咁人哋係唔識喎,你想佢點?
好多西人都唔識廣東話,又唔見你吊鳩西人?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-17 06:40 PM 發表

真天才
國內的最低消費是行政拘留15日或以下
國歌法草案是最多監禁三年

15個蘋果的365倍
會不會是1095個橙?

至今還不肯承認錯誤嗎?

引用:
原帖由 kim_12346 “”國內的最低消費是行政拘留15日,國歌法草案是最多監禁三年

國內的最低消費是行政拘留15日!
最低消費?
如果你不更正,就是誤導瀏覽者。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-17 07:10 PM 發表

最低消費?
我不會再跟你回帶浪費時間
任何看過該帖的瀏覽者都很清楚你在撒謊

引用:

唔好再誤導人,香港國歌法最高刑罰係3年,內地國歌法最高刑罰亦係3年,而唔係15日嘅拘留,你成日將15日嘅拘留同香港最高刑罰3年比,做成以為香港比內地罰得重,係苛法,係刻意嘅誤導.

引用:

你肯定錯啦,無賴,點解你又拉黑我?然後又取消呢?你準備好點回答問題未?不要再逃避

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-17 02:58 PM 發表 

朋友,那是2015年的比賽。
第一條片係2017年大獎賽香港站

呢條片系2018年,

https://youtu.be/dJ-c3QfROpc

滿意未?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-17 07:10 PM 發表

最低消費?
你對法律條文理解能力真係有好大問題!

第十五條 在公共場合,故意篡改國歌歌詞、曲譜,以歪曲、貶損方式奏唱國歌,或者以其他方式侮辱國歌的,由公安機關處以警告或者十五日以下拘留;構成犯罪的,依法追究刑事責任。

第十六條 本法自2017年10月1日起施行。

備註:

本條例生效時間為:2017.10.01,截至2019年仍然有效

最近更新:2017.10.18

留意:依法追究刑事責任。

拘留15日是公安懲處,吾係法庭刑事罰則。最高可判三年以下。

引用:
原帖由 nigel2014..曲譜,以歪曲、貶損方式奏唱國歌,或者以其他方式侮辱國歌的,由公安機關處以警告或者十五日以下拘留;構成犯罪的,依法追究刑事責任。。 ...
.
留意:"香港的國歌法草案,所列的罰則比中國大陸的國歌法的罰則,嚴峻73倍"
不是大陸的刑法
基本法搬過來的 是大陸的國歌法,不是大陸的刑法。

引用:
原帖由 kim_12346 。。你在撒謊

留意 中國遊客在瑞典,

央視記者在倫敦。
2. 你自忖,跟他們有沒有區別?
3. 一般而言,執政者的素質,會決定 民心所向。同不同意?
4. 這就是本帖子一樓的真諦也。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]