註冊 登入

[國際新聞評論] 在日強國人嫌東西難吃住得差 當地人暴怒「滾回去」

引用:
原帖由 鍾震唇 於 2019-1-11 09:56 PM 發表

中國人住在日本,不僅嫌日本住得差吃得也不好,也不願了解日本文化跟習慣,多次跟日本人引發衝突,讓日本人受不了「中國人滾回去」。

據香港《ViuTV》報導,埼玉縣川口市具有40年歷史的住宅區,有一半的住戶是中國人,隨處都聽到有人說中文,出入還都會看到中文告示,一位住在當地的中國大媽說她根本不會日文,「上了年紀怎麼學習,記憶力不好」,並且說在日本吃得不好、朋友也不多,「怎可以跟中國的食物相比,中國要吃 ...
如果你叫,佢地就滾,香港就唔洗咁慘啦!

中國人早上要恨美國,中午要恨韓國,晚上要恨日本,時間有限,抽空恨台灣,星加坡。夜裡作夢,再恨越南,菲律賓。週一反韓,週二反日,週三反美,週四反台獨,週五反港獨,週六反藏獨,週日反疆獨,活得太充實,沒有時間思考其他問題。
引用:
原帖由 富加美 於 2019-1-12 12:04 AM 發表

來來去去拉麵,咖哩豬扒飯,串燒,花樣唔多,係面包比較好食,好多都未必啱中國人食,面鼓湯飯團都好一般。
Of course prc got more much type of food, damn big there lol
However, for quality sure japan made more well as not so many type of food too haha

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 富加美 於 2019-1-12 12:04 AM 發表

來來去去拉麵,咖哩豬扒飯,串燒,花樣唔多,係面包比較好食,好多都未必啱中國人食,面鼓湯飯團都好一般。
花樣唔多??? 隨便塭到一大堆喎

寫到咁複雜, 什麼在日中國人,
說穿就係叫崇日畜,
講到咁易可在日本居留?
可以的話班崇日青一早死晒過去啦,
崇日畜就係畜牲, 呢班人無事就扮日本人小鳩中國,
有事就話自己係中國人, 衰野推晒比中國?

無腦死豬西先睇爛果日報
全世界都甘對終国人

回覆 引用 TOP

说好的言论自由呢?

人类永恒的愚蠢,就是把莫名其妙的担忧等同于智力超群
唔好郁下就话大陆人都点点点,14亿分之一具代表性,定係800万分之一具代表性?垃圾不分华洋陆港澳台

回覆 引用 TOP

引用:

大媽多L餘,日本有咁多優勢新鮮食材,自己將佢做成中式煮法咪得

引用:
原帖由 johnny9236 於 2019-1-11 11:39 PM 發表

電視D日本旅遊節目吹到日本乜都好食,
其實都係誇大好多.
唔只日本,根本平時d飲食節目都信唔過

不過去日本食日式食物已經係最好,或者佢地本身唔喜歡食日式

引用:

口味呢樣因人而異,國家民族唔同,更加唔會一樣。

非洲人會覺得中國食品鬼咁難食,中國人一樣會覺得Parmigiano-Reggiano難以入口。

蘋果報導比刁電視更早出街,足見哨牙仔同肥老泥情誼非淺

請自族精英舉起中指,和我一起宣誓:
我是本土人,我愛大butt裂癲,我愛米國旗,
我們是大英遺民,我們是西下夕陽,
我們要做一個愛著數,愛投訴,講粗口,無教養的本土精英

回覆 引用 TOP

咁肥佬黎、湖北埼咪都算在港強國人…

Ching你啱食唔代表個個啱食仲要餐餐食,好多生冷野老人家唔啱食就唔啱食
旅行同長住兩回事!

埼玉縣川口市

回覆 引用 TOP

打倒日本 軍國主義😄😄😄

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。