• 瀏覽: 15,256
  • 回覆: 187
  • 追帖: 2
+24
台灣人定國內人?
國內好少人會旅居或定居日本

強國人一地玻璃😅

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2019-1-12 05:15 PM 發表

係囉咁仲咁多中國人死去
其實任何地方去玩幾日唔會有問題嘅,長住就有
水肚不服嘅問題,水質,食物,氣候,民族都有各種各樣問題,你大陸人長住要係佢地地方當然要忍讓一下,其實大陸人來香港住得仲差,衰過只狗都有,好多只為左綜援公屋同仔女教福利。

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2019-1-12 05:32 PM 發表

唔適應就快啲返 你哋嘅祖國
香港是祖國

大陸樣樣都咁能好,都唔知啲人點解搏能哂命又去日本又去美國又讀書又做野,宜家大陸有乜咁差?冇書你讀?冇嘢你做?應該向領導學習下………

去個度做咩

大陸人留在大陸旅遊咪好囉..........

日本買回來的仙貝係塑膠+染料,芒果乾干無味,粉頭不如.現在我堅信中國做是好野.

引用:
原帖由 富加美 於 2019-1-11 11:36 PM 發表
老老實實日本野真係唔多好食唔係個個習慣,點解佢地唔自己煮?
以炸茄子為例……
中國菜係一大盤上,任食……
日本菜係擺一舊係個木碗度俾你,一舊炸茄子送成碗白飯……想食多舊都冇,因為日餐係分餐制,俾你咁多就食咁多

引用:
原帖由 fb666 於 2019-1-12 05:38 PM 發表

你質疑得好!不過樓主答你唔到!
呢度班....爛果死忠更答你唔到!
有名你叫...死忠...就係信到十足!

https://lh3.googleusercontent.com/w1-d_ExeJS0RLpENOgdW9N9xmGPFdHLEI3K3-xKprWhamobVkm9ky5YR8mk7JJsTi-xYZBgX-vwDkJoKg-XSEjACcKRjHdIJ1 ...
我唔否定華人也有好多缺點同劣根性
不過呢班柒頭只管立場不求真相
唔理真假有位踩人就用力踩
其實反映緊佢地係班廢柴無能失敗者而已
有冇人見過李嘉誠公開踩人鬧人丫?
班柒頭正宗又無知又唔知醜

引用:
原帖由 mawongching 於 2019-1-12 12:14 AM 發表

歷史原因:當年日本侵華,戰敗後有少部份軍人、農民遺留下中國,娶妻活兒在中國生活。上世紀80―90年代,遺民後人取回日本國藉返日本生活,日本政府保贘他們的失去日子,提供住屋讓他們一起聚居,但到現在為此,本地人一直祺視呢班來自中國的日本後人,不承認他們日本藉的身份。 ...
殘留孤兒!

引用:
原帖由 fb666 於 2019-1-12 05:38 PM 發表

你質疑得好!不過樓主答你唔到!
呢度班....爛果死忠更答你唔到!
有名你叫...死忠...就係信到十足!

https://lh3.googleusercontent.co ... oKg-XSEjACcKRjHdIJ1 ...
如果係好嘢,毒果報就會將台灣人同大陸人分得好清。
如果係衰嘢,佢哋就會將台灣人都歸類為中國人一部份,入埋大陸數……

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]