註冊 登入



【本報訊】荃灣楊屋道市政大廈對開交通燈位昨午發生奪命車禍,一名男子疑衝「紅公仔」跑過馬路時,遭一輛疑「衝黃燈」的校巴撞倒重創昏迷,送院搶救證實不治;警方調查後以涉嫌「危險駕駛導致他人死亡」罪名拘捕肇事司機。...




跑乜燃野呢?車cam咁清楚影到個呀伯咁衝燈法邊個唔啱,ㄧ目了然!唔撞死佢對唔住自己啦!司機跟本無危駕!正害人

新聞來源連結:
http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20190111&sec_id=4104&s=0&a=20588443



引用 TOP

被引用(20)
無路邊個唔啱都好!香港車死人一定係告「危險駕駛引致他人死亡」!2轆走唔甩害人又害物


引用 被引用(3) TOP

識唔識駕車…第一日上堂,教車師父講,留意交通情況!十字路口、行人過路處…收油!睇車cam…個司機車速好快、有人路出來…踏迫力唔切!


引用 被引用(4) TOP

呀伯就一定唔啱,玩命咪中招囉,但小巴衝黃燈一樣死,不小心架駛引致他人死亡佢今次水洗都唔清。


睇過條片阿伯需則衝過馬路但校巴C機一路比油去完全想攞人命


引用 TOP

校巴司機係衝「黃」燈!
唔該重溫交通規則!遇紅綠燈,車輛可以在何種燈號才可駛過!
最討厭校巴司機當自己揸左軍車咁。



引用 TOP

其實,在燈位遠處左面已見到死者衝出,但司機全冇收油意圖。
無論邊個啱與唔啱都好,出事一定係雙輸局面,被撞者死,撞人者坐監。
所以好反對啲人成日講邊個啱唔啱,啱又點?唔啱又點?快幾秒又如何,過咗去都一樣要響中間等。



引用 TOP

D老人家真係當申下手就停比你!


引用 TOP

香港法例我唔識,我用返我地澳門嘅法例:“即使綠燈,駕駛者都有義務禮樣正在橫過馬路的行人”,所以校巴撞死佢,一樣會被控“危險駕駛引致他人死亡”


引用 被引用(2) TOP

1,先講轉燈問題, 司機由見到轉燈到路口用左幾多時間?
人係要時間反應。如果根本無時間反應,司機可不算梳忽。
2, 急剎是否安全? 車可否在燈口前停定?
如果剎完會定係十字路中心, 咁不如衝。
前提係無超速。
3, 阿伯死吾切係可以肯定。



引用 TOP

有冇超速也是重點


引用 TOP

我最同意新聞最後一句,好彩車上學童無受傷


引用 TOP

紅公仔嘅前設冇變數=犯
綠轉黃嘅前設係變數=搏
兩個都唔啱㗎喇!學童校巴車速有過高嫌疑而且於燈位連連嘅內街接載住學童理應慬慎行車。衝紅公仔嘅我係百思不得其解哪來的信念及自信。死者壹路好走啦!



引用 TOP

希望伯伯一路走好
下世不做香港人
日日食埋啲急凍食品
天天住啲細到仆街嘅屋
做到七老八十都重要做
做唔到就要入老人院被人玩弄



引用 TOP

後生賽跑冠军嘅0n9仔


引用 TOP

伸延閱讀
 21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。