• 瀏覽: 51,021
  • 回覆: 12
  • 追帖: 5
+18
司機點會負少部份責任?!
無片還好, 有片衰多幾錢重, 危駕就衰硬, 唔知判得幾重!
就算安全駕駛撞親人都一
身蟻, 何妨死人。就算行人幾唔啱, 司機都應該做足預防, 如合理剎車距離, 合理車速都一樣。好多時唔係唔超速就啱, 係鬧市人群中中開50都算不合理車速。
呢駕車係經過交通燈時完全無收油, 結果衝黃燈, 兼撞親人, 已經足夠charge老不, 死人就危駕無走雞。
關鍵除了係咩燈, 更加係有無減速呢個動作。

仲有一樣, 揸校巴亦會衰多錢重, 上到庭個官一定會考慮埋呢點去判, 咁既駕駛態度, 然後車一車幼童.......遇著邊個官都判重啲。

引用:
原帖由 平小小 於 2019-1-11 10:19 PM 發表

阿哥,停得切先得㗎。

最重要係司機根本唔構成衝燈。至於話伯伯跑得快唔快就見人見智

你有無試過喺咁短距離完全剎停部車先(講緊係過咗白箭嘴至到白線前)。 ...
關鍵係佢有無收慢, 而唔係衝咩燈, 係越過呢啲位, 唔收慢有事時就已經完全可以比人告。

引用:
原帖由 平小小 於 2019-1-11 10:33 PM 發表

咁要睇口供點落,同埋條片。
所以我之前有個post講有呢條片, 個司機衰硬。

引用:
原帖由 fbd51e3396c762 於 2019-1-11 10:34 PM 發表

我答你,路中心。

假設仲有3米到路口, 時速40km/hr.
即40/60/60=11.1米/second.
如有3米, 即0.27秒。

再用0.1秘時間反應(已經好快)。
即仲有0.17秒將車剎停。

但0.1秒後, 距離只有1.89米。

架車要在0.17秒內停定, 
11.1/0.17=65.29m/s^2 =6.6 g

話有得停嗰班, 吾 ...
煞唔煞得停係另一回事, 無煞就一定死硬。另外個啲煞仲危險嘅歪理, 係法律面前完全無立足之地, 前車如果急煞而後車追尾, 後車就違反安全車距, 衰老不。而政府差不多要所有車上乘客戴安全帶, 係市區50限速之下, 急煞亦不會造成車上乘客太大問題, 無戴安全帶除外。
一句講哂, 無論行人有無錯都好, 撞親人就一身蟻, 呢啲基本常識學車時師傅一定講過。

引用:
原帖由 ecasp 於 2019-1-11 10:40 PM 發表

老實啲,架車就係去到線前先轉黃燈,個個就係咁話人衝黃燈,又話人揸得快,題旦如果有秒數睇到,佢就可能一早收慢左。
學車時, 師傅已經教綠燈亮了一段時間就要留意隨時轉燈, 此時應該收慢而唔係唔理, 所以用呢個解釋亦無說服力, 也脫不了罪。

引用:
原帖由 平小小 於 2019-1-12 10:24 AM 發表

未必
片可以證明
司機無衝黃衝紅
伯伯係突然快跑出來,唔係慢慢行出來
片段可以用來估算當時車速
我唔係針對煞唔煞得停駕車, 而係司機有無嘗試去避免發生此次意外!!大家討論停唔停到係無意義, 上到庭個官睇完條片, 見駕車無收慢過, 就已經唔會理係呢個距離煞唔煞得停架車了。

引用:
原帖由 fbd51e3396c762 於 2019-1-12 10:32 AM 發表

根據運吉處指引, 黃轉紅, 司機係需要考慮危險。

危險不一定係後追, 亦可以係車內乘客。如果係巴士, 肯定全車碌冬瓜。

再講點解要後車追撞, 撞左自己吾傷? 司機吾使保護自己?

再講當你全速跑, 人停都要1兩米, 閣下是否認為車會停到? ...
呢啲係辯護藉口, 係法官角度來看非常薄弱, 因為撞死人了!尤其是條片顯示一直都無減過速。

引用:
原帖由 fbd51e3396c762 於 2019-1-12 11:22 AM 發表

弱?
你講就係強?

1, 行人紅公仔高出衝出。
2, 由衝出至撞擊, 小於3秒。司機有反應都停吾到。
3, 車內有乘客,仲要係細路, 急剎會吾導致追攞或失控。
4, 運吉處有講黃轉紅時, 司機要考慮剎車是否有危險。 ...
關鍵唔係反應唔到, 而係係反應。如果成車細路, 更原應如此駕車, 如衝黃燈。同埋車內情況或追尾引至受傷, 呢啲決定都係假設, 而家唔剎車係撞死人, 孰重孰輕?司機死就死梗, 睇吓點死法。

危險駕駛係法律上嘅定義簡單有兩項要求:
1. 駕駛者是否遠遜為合格而又慬慎
2. 駕駛方式是否是一個合格而又謹慎的駕駛者應有方式。
車住一車細路, 竟然去到停又死唔停又死嘅兩難局面, 已經唔謹慎。好多安全駕駛方式, 呢個司機又無做, 基本上足夠料charge, 剎唔剎得停架車反而唔係重點, 但見人衝出嚟而唔剎車, 就又多一項證據證明唔合格及唔慬慎。

引用:
原帖由 kinlun030303 於 2019-1-12 04:26 PM 發表

我唔明你咩意思, 你係話司機駕車去到燈位時就轉黃燈, 係司機0既錯????
學車都有教過長綠要收慢車速預轉燈, 如果收慢了車速就唔會出現呢個情況。同埋, 指引叫過唔係叫你前面有個人都照撞, 見到咁既情況如果連剎車都無做就一定死硬。

引用:
原帖由 KAZ327 於 2019-1-12 05:53 PM 發表

人要為自己既錯誤判斷負責
咁樣衝出黎,黑唔黑心都阻唔到佢歸西

反之你幫著呢D亂過馬路既人係令到更多同類事件發生
你係好心既,就應該指責呢種亂過馬路既行為 ...
個阿伯已經負了代價, 係咪想誅三族?!
而家輪到個司機了!!!

此帖亦反映出香港部份駕駛者態度惡劣, 極度自我, 和遇事左賴右賴。阿伯不依燈號過馬路, 當然有錯, 而佢亦付上最高代價。司機如果在無片情況下, 還可用反應不來來減輕刑責, 但有片之下, 毫無減速, 再加上之前有帖講之聲音版本, 駕車時和人傾計, 趕住回校, 且只鞍不剎, 更加罪加一等, 簡直同謀殺無異。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]