• 瀏覽: 50,999
  • 回覆: 6
  • 追帖: 5
+18
司機當時離交通燈都幾近吓先轉黃燈, 唔煞制係啱喎, 
如果離好遠己經見到轉黃燈而照衝過去就話唔啱啫
既然車方面都就快紅燈, 即係行人都好快轉綠燈啦
阿伯點解唔等多二, 三秒啫, 咁心急做乜喎?

引用:
原帖由 tiger1246 於 2019-1-12 12:29 AM 發表

3秒距離都停唔倒, 真係唔好害人。  仲係唔明既睇多幾次片。
司機雙眼要注意交通燈呀,
唔通你意思係, 個個司機集中力都要喺晒個阿伯度?
即係預知個阿伯會衝出馬路???

,
引用:
原帖由 ck3226 於 2019-1-11 10:51 PM 發表

師兄,冇揸車嘅人點會明吖,D人唔識扮識,人吹佢又吹,一架車時速50公里,2秒停車距離約28米,如果個司機係發夢冇收慢架車,結果係輾過而唔係撞飛7米,同埋如果重迫踩停,傷亡係車裡面嘅細路,呢單嘢算好好彩了,見到D“專家”爛吹真係火火地 ...
錯, 我都唔識揸車, 但坐車坐咗咁多年, 點會推斷唔到誰是誰非,
司機同交通燈咁近距離先轉黃燈, 根本係停唔切, 如果一轉黃燈就煞制
車上班小朋友肯定一個個咁飛出嚟, 就算唔飛出嚟都肯定撞傷晒
司機雙眼要注意交通燈同其他環境, 但有啲人知道呢個係車死人意外,
睇片時集中力喺晒阿伯度, 所以就斷定司機可以停得切, 簡直黐線,
唔通司機有預知能力, 知道個阿伯會衝出馬路, 雙眼唔使睇其他嘢,
淨係注意阿伯就算咩? 所以就算我唔係揸車人士, 但我都支持司機

引用:
原帖由 jj168 於 2019-1-12 09:59 AM 發表

感要看當時車速,個度轉彎落來後個段路好短車速太應太高,我就不會選擇衝。司機心理是行慣左個段路知道大概轉燈時間,所以為了過埋支燈慣性踩行油衝埋過去,無考慮過會有突發,作為駕駛者幾時都要已途人安全考慮出發點,不能已個阿伯衝燈脫罪,阿伯當時應該都係見無車所已衝過馬路,可想像當時車速去到盡個隻。 ...
完全謬論, 偏頗行人, 如果車速快, 直情捲入車底添啦,
家吓出事就話唔會選擇衝, 又係馬後炮, 轉黃燈時架車同交通燈位好接近
電視都有專家講過, 咁近距離轉黃燈應該行埋去, 如果急剎停車, 會更危險,
如車內乘客會被chock親, 同埋尾隨車輛可能收掣不及而發生撞車,
既然你都知道阿伯係衝燈, 咁點解仲要怪司機?
最可笑係 [阿伯當時應該都係見無車所以衝過馬路], 簡直荒謬,
阿伯根本冇睇到馬路有冇車就亂衝先至啱, 駕駛者要以途人安全,
但途人亦應該以個人安全作出發點, 唔係咩都司機錯

引用:
原帖由 B_Bucket 於 2019-1-12 12:01 PM 發表
危險駕駛係法律上嘅定義簡單有兩項要求:
1. 駕駛者是否遠遜為合格而又慬慎
2. 駕駛方式是否是一個合格而又謹慎的駕駛者應有方式。
車住一車細路, 竟然去到停又死唔停又死嘅兩難局面, 已經唔謹慎。好多安全駕駛方式, 呢個司機又無做, 基本上足夠料charge, 剎唔剎得停架車反而唔係重點, 但見人衝出嚟而唔剎車, 就又多一項證據證明唔合格及唔慬慎。.
我唔明你咩意思, 你係話司機駕車去到燈位時就轉黃燈, 係司機0既錯????

引用:
原帖由 hahaming123 於 2019-1-12 04:17 PM 發表

而家d人講野太涼薄, 試問大家無試過亂過馬路?
有時精神狀況,藥物,情緒都會影響一個人判斷力。
而且隨住年齡增長,認知退化會越來越嚴重。

黑心既人請反思下,如果你地有一日係街出左意外或需要幫忙時,途人或朋友唔幫你不得止,仲冷言冷語話你抵x ,邊個叫你xxx, ,你會有咩感受? ...
唔依交通燈過路當然試過,但一定唔會好似呢位阿伯咁亂嚟,一定要喺絕對安全情況之下先可以,
但呢個呢? 係人都睇得出,佢根本冇睇到有冇車就衝出馬路,佢好似要同架車鬥快咁,
你話如果有日喺街外遇到意外冇人幫點點點,咁個意外係邊個唔啱而引起先? 你啲比諭就真係亂嚟

引用:
原帖由 hahaming123 於 2019-1-13 01:01 AM 發表

你認為一個唔識尊重別人既人, 現實會係咩野人呢?
我個比諭係話做人發生咩事都好都唔好咁涼薄. 當你失業失戀失意時身邊既人不斷取笑你, 話你抵X啦邊個叫你咁廢時. 你會有咩感受?

你話唔依交通燈過路當然試過,但一定唔會好似呢位阿伯咁亂嚟,一定要喺絕對安全情況之下先可以~~
五十步笑一百步. 你唔依交通燈過路已經亂黎, 一個意外足以致命.  今次新聞帶出唔好自以為永遠絕對安全.
...
乜唔依交通燈就一定亂嚟咩?
好多時馬路上已經冇車,但又未轉綠燈,
咁喺呢啲冇車情況下過馬路,又點會係亂嚟
如果當時仍然有車,但仲想同架鬥快衝過去,咁就真係抵佢死喇

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]