• 瀏覽: 51,057
  • 回覆: 505
  • 追帖: 5
+18
其實你睇唔睇倒呀伯跑咗約3秒?

行40KM/ hr, 3秒 即33.33米
2.5秒即27.75 米

行50 KM/ hr, 3 秒即41.64米
2.5 秒即34.72

引用:
原帖由 tiger1246 於 2019-1-13 10:48 PM 發表
其實你睇唔睇倒呀伯跑咗約3秒?

行40KM/ hr, 3秒 即33.33米
2.5秒即27.75 米

行50 KM/ hr, 3 秒即41.64米
2.5 秒即34.72米
34.72米最少有5條到6條分隔線

老伯踏出馬路一刻事實上就得3分隔線

RIP

呢個case,無疑司機負較大責任,但主要在於死者有無逼切雖要衝紅公仔呢?見到有人衝出,有人說點解無收油……試想想,呢架校巴遮擋後面駕駛者,而大部份司機鐘意啄尾,好容易發生追撞。另外以我理解,衝黃燈唔算犯例,以我為例,好多事見到老人家等巴士、小巴……前面經已有人排隊,佢哋編鐘意走出馬路企係慢線中間睇架車到未,有啲就有個 癖好,聽/見到要倒車時,就衝出車尾, 因為佢哋覺得,我阻住你好過你阻住我,有啲重型到噴汁,睇都唔睇就過馬路,試過好聲好氣提醒佢哋,返而被吊返……呢的,真係個司機錯晒?唔止老人家,連係尖沙咀/中環上班一族都係咁,呢的,點都受過教育啦,咪又本着撞死無大礙。司機責任大,行人更加要小心。

以樓上CHING分析校巴距離黃燈的位置, 加埋地下箭咀位置, 明顯應該一早收油落BRAKE, 但司機好可能係再比大油衝, 起呢個位本身係應該準備停車, 唔洗拗

附件

yellow.jpg(37.11 KB)

40年前一首歌, 完全形容哂今次事件
戲院模式關閉
道路安全歌 葉麗儀 - 做人係要忍 ( 過馬路要小心 )
「做人係要忍」 (道路安全歌) 譚裕明曲 鄭國江詞 主唱︰葉麗儀 歌詞︰ 過馬路要小心 咪求望快一陣 魯莽常會出意外 做人係要忍 咪盼望快一陣 會延誤你一生 行人難同汽車鬥撞 急躁求自禁 定會到你你不必爭 如未到你你不必瘂 願見人車不再相爭路 禍 ...
https://www.youtube.com/watch?v=OTgbujDtaW8

引用:
原帖由 simonw0711 於 2019-1-14 03:24 PM 發表
以樓上CHING分析校巴距離黃燈的位置, 加埋地下箭咀位置, 明顯應該一早收油落BRAKE, 但司機好可能係再比大油衝, 起呢個位本身係應該準備停車, 唔洗拗
冇錯,去到斑馬線燈位前一般正確係會收一收油,但一般車速收一收點都有50,佢咁標出嚟 兩秒都冇一樣會撞到,講到尾你付出生命,司機呢次極可能只是停一年牌就知誰蝕, 唔好忘記你行人燈號係紅色,請個好律師打分分鐘一毫子都不用陪大大步行出法院

引用:
原帖由 dino0629 於 2019-1-11 03:14 PM 發表
【本報訊】荃灣楊屋道市政大廈對開交通燈位昨午發生奪命車禍,一名男子疑衝「紅公仔」跑過馬路時,遭一輛疑「衝黃燈」的校巴撞倒重創昏迷,送院搶救證實不治;警方調查後以涉嫌「危險駕駛導致他人死亡」罪名拘捕肇事司機。...

...
佢贏左了,沖過左紅燈俾佢贏左一分幾十秒,沖唔過紅燈俾人快左十幾二十年~~~~

其實有時間煞車,睇吓邊個揸架姐!

引用:
原帖由 cwmmike 於 2019-1-11 05:27 PM 發表
教車師傅有講, 去到燈位如果啱啱轉黃, 應該過埋去, 如果強行踩break仲危險.
睇cam架車過燈前仲係黃未轉紅, 司機去埋係啱既. 但係車速真係太快, 如果慢D既話唔會撞死最多撞傷.
去到人多既路口, 司機有責任睇路人過馬路. 呢單野司機同死者都有責任. ...
咁教車師傅有冇教你燈位前,就算綠燈都要收慢

引用:
原帖由 華爾街狼狼 於 2019-1-11 06:41 PM 發表
其實司機係望到個阿伯嘅時候,同阿伯嘅距離,根本係足夠時間煞停部車, 所以危險駕駛導致他人死亡呢條罪 很難打得甩囉!
認同閣下嘅見解

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]