• 瀏覽: 51,069
  • 回覆: 505
  • 追帖: 5
+18
我估司機諗住拿拿林衝埋呢支燈出事。

引用:
原帖由 dino0629 於 2019-1-11 03:14 PM 發表
【本報訊】荃灣楊屋道市政大廈對開交通燈位昨午發生奪命車禍,一名男子疑衝「紅公仔」跑過馬路時,遭一輛疑「衝黃燈」的校巴撞倒重創昏迷,送院搶救證實不治;警方調查後以涉嫌「危險駕駛導致他人死亡」罪名拘捕肇事司機。...

...
校巴司機係衝「黃」燈!
唔該重溫交通規則!遇紅綠燈,車輛可以在何種燈號才可駛過!
最討厭校巴司機當自己揸左軍車咁。

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-1-11 03:42 PM 發表
我真係唔明,老人唔趕時間,為乜要衝紅燈,除非真係無車行
唔係老人就可以衝?

其實司機係望到個阿伯嘅時候,同阿伯嘅距離,根本係足夠時間煞停部車, 所以危險駕駛導致他人死亡呢條罪 很難打得甩囉!

害人害己!

點解 校巴車cam 呈堂証物 會於蘋果流出既

RIP ! 其實大家都可以將這個片段比自己家裏的老人家睇!希望有警惕性!

引用:
原帖由 HK官商合謀0002 於 2019-1-11 04:10 PM 發表
阿伯係賽跑冠軍...50年前
一個普通細路仔都跑贏佢啦

燈位過路處無收油留意行人,撞死人好正常。駕駛者永遠都係撞人一方,危駕入硬

真係趕住投胎

引用:
原帖由 sing2046 於 2019-1-11 04:07 PM 發表

識唔識駕車…第一日上堂,教車師父講,留意交通情況!十字路口、行人過路處…收油!睇車cam…個司機車速好快、有人路出來…踏迫力唔切! ...
司機衝黃燈都要睇路,一D 都唔覺佢有收油,成車細路仲衝黃,呢次唔撞死人下次都會啦。

1 或2年前在牛池灣街市出面,也有個穿花恤衫的亞伯捐車lar過馬路被平治女司機撞至飛起,又係被車cam拍到,好震撼,所以老人家過馬路真的要加倍小心😵

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-1-11 03:42 PM 發表
我真係唔明,老人唔趕時間,為乜要衝紅燈,除非真係無車行
真係好急,出升降機都係,都未出就要入咗先,有時咁急為乜呢?又唔係趕番工,入咗去,都係要等埋啲人先至關門嘅啦。

引用:
原帖由 royxroy999 於 2019-1-11 03:41 PM 發表

無路邊個唔啱都好!香港車死人一定係告「危險駕駛引致他人死亡」!2轆走唔甩害人又害物
校巴趕住返學,

路過的人又看不到校巴,

都幾無妄。

校巴開敢快撞出七米一定是危駕

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]