註冊 登入

[本港新聞評論] 車cam揭衝紅公仔過路男遭校巴撞飛七米亡

係咪應該列作:有人自殺事宜……

回覆 引用 TOP

精選樓盤
每日返工放工都見到這些景象 ! 他們認為自己的命不算什麼。
反而奉公守法的司機最無奈 🤦‍♂️

引用:
原帖由 withorwithoutu 於 2019-1-11 04:00 PM 發表

老伯係抵死
不過香港d駕駛者既駕駛態度都唔好得去邊
你見深圳d交通燈形同虛設
d人見縫插針咁過馬路
有幾可出嚴重意外
有車唔係大晒
見到有路人唔守規矩都適當咁忍讓下啦 ...
有你唔知啫。

回覆 引用 TOP

香港交通意外撞到人 十居奇九都是行人疏忽 多過司機疏忽

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dino0629 於 2019-1-11 03:14 PM 發表

【本報訊】荃灣楊屋道市政大廈對開交通燈位昨午發生奪命車禍,一名男子疑衝「紅公仔」跑過馬路時,遭一輛疑「衝黃燈」的校巴撞倒重創昏迷,送院搶救證實不治;警方調查後以涉嫌「危險駕駛導致他人死亡」罪名拘捕肇事司機。...
https://static.appledaily.hk/images/apple-photos/video/20190111/720pix/1547143941_94fa.jpg
...
睇過條片阿伯需則衝過馬路但校巴C機一路比油去完全想攞人命

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 向井千秋 於 2019-1-11 03:46 PM 發表

睇唔到大帥哥大結局
好可惜

回覆 引用 TOP

跟句道路佔有條例阿伯出先校巴撞後c機叔叔冼定pat pat坐三轆

回覆 引用 TOP

行人魯莽衝出嚟,司機反應唔切,實屬意料之外,非戰之罪無心之失,咁都涉嫌危險駕駛被捕,法律無情。

哩D case應該咁判。
司機不小心駕駛導致他人死亡坐2年。
傷者或死者家屬需賠償司機兩年收入及賠償司機由案發現當日直到80歲這段時間因名譽受損和因有案底而損失的收入。如需要亦要賠償精神損失。
咁樣公平啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 withorwithoutu 於 2019-1-11 04:00 PM 發表

老伯係抵死
不過香港d駕駛者既駕駛態度都唔好得去邊
你見深圳d交通燈形同虛設
d人見縫插針咁過馬路
有幾可出嚴重意外
有車唔係大晒
見到有路人唔守規矩都適當咁忍讓下啦 ...
跳火車軌,會唔會拉個火車車長撞死人?點解馬路就要拉司機?

回覆 引用 TOP

RIP......
唔想多講...

升市莫估頂,跌市咪鬥氣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 三級警司 於 2019-1-11 03:40 PM 發表

可以說是活該嗎?雖然政治不正確
在香港法例上,都是司機不對。

But honest men do not pretend to know; they are candid and sincere; they love the truth; they admit their ignorance, and they say, "We do not know."
引用:
原帖由 Joeycky 於 2019-1-11 06:28 PM 發表

行人魯莽衝出嚟,司機反應唔切,實屬意料之外,非戰之罪無心之失,咁都涉嫌危險駕駛被捕,法律無情。
如果發生在高速公路或非紅綠燈路口,就可以咁講,依劑有埋片,司機告硬危險駕駛引致他人死亡

回覆 引用 TOP

明知自己冲燈, 更系及住兩邊有無人沖出.  沖出時留意到足夠時間停

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。