註冊 登入

[本港新聞評論] 車cam揭衝紅公仔過路男遭校巴撞飛七米亡

好多長者都唔會睇燈過路,好似電視廣告咁,以為自己重係50年前賽跑冠軍

精選樓盤
引用:
原帖由 B_Bucket 於 2019-1-12 10:55 AM 發表

呢啲係辯護藉口, 係法官角度來看非常薄弱, 因為撞死人了!尤其是條片顯示一直都無減過速。
弱?
你講就係強?

1, 行人紅公仔高出衝出。
2, 由衝出至撞擊, 小於3秒。司機有反應都停吾到。
3, 車內有乘客,仲要係細路, 急剎會吾導致追攞或失控。
4, 運吉處有講黃轉紅時, 司機要考慮剎車是否有危險。

引用:
原帖由 ifung5 於 2019-1-12 11:02 發表

車版條片係有聲的,隠約聽到唔知係司機講定跟車保姆話甚麼好快就返到學校,跟著聽到一段長鞍就撞咗。
如果有長鞍而無減速,個司機告入100%真抵死⋯⋯
證明佢見到過行人一段時間都無踏brake...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Opel@Hk 於 2019-1-12 08:50 AM 發表

好耐冇返大陸?深圳d車而家都跟交通燈,
而且司機開得慢香港好多,唔似香港司機見到直路冇影相就衝到傻L左,
而且班馬線d車會停低讓行人,我係香港做咁耐行人比司機讓成世人真係唔過五次 ...
你閱讀理解係咪有問題
你做乜問完我係咪好耐冇返大陸之後
將我講既野又重複講多次

回覆 引用 TOP

司機當時離交通燈都幾近吓先轉黃燈, 唔煞制係啱喎, 
如果離好遠己經見到轉黃燈而照衝過去就話唔啱啫
既然車方面都就快紅燈, 即係行人都好快轉綠燈啦
阿伯點解唔等多二, 三秒啫, 咁心急做乜喎?

回覆 引用 TOP

感覺好似係想自殺多d,不過唔知係咪。

回覆 引用 TOP

自己攞黎,害己害人

回覆 引用 TOP

有時候 時辰到咩都可發生 希望單新聞有提醒他人作用啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbd51e3396c762 於 2019-1-12 11:22 AM 發表

弱?
你講就係強?

1, 行人紅公仔高出衝出。
2, 由衝出至撞擊, 小於3秒。司機有反應都停吾到。
3, 車內有乘客,仲要係細路, 急剎會吾導致追攞或失控。
4, 運吉處有講黃轉紅時, 司機要考慮剎車是否有危險。 ...
關鍵唔係反應唔到, 而係係反應。如果成車細路, 更原應如此駕車, 如衝黃燈。同埋車內情況或追尾引至受傷, 呢啲決定都係假設, 而家唔剎車係撞死人, 孰重孰輕?司機死就死梗, 睇吓點死法。

引用:
原帖由 tiger1246 於 2019-1-12 12:29 AM 發表

3秒距離都停唔倒, 真係唔好害人。  仲係唔明既睇多幾次片。
司機雙眼要注意交通燈呀,
唔通你意思係, 個個司機集中力都要喺晒個阿伯度?
即係預知個阿伯會衝出馬路???

回覆 引用 TOP

師父教燈位前收油,收得油,只腳就遇事可即時踩腳製;老友記唔跟燈號過路,都米9衝丫!害人害已

回覆 引用 TOP

呢d咪叫害人囉,明知有車衝緊埋嚟,你仲要衝出去馬路,好似要夾啱時間要架車撞到自己咁,車上面仲有咁多小朋友喺度,或會因架車要急煞而撞到受傷添…唉…真係多得你唔少。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小肥周 於 2019-1-12 11:20 AM 發表

好多長者都唔會睇燈過路,好似電視廣告咁,以為自己重係50年前賽跑冠軍
無錯,好多長者都唔會睇燈過路。 但我見好多司機尤其是van仔佬同DC9, 見到人亂過馬路就篤油,唔收油!

回覆 引用 TOP

,
引用:
原帖由 ck3226 於 2019-1-11 10:51 PM 發表

師兄,冇揸車嘅人點會明吖,D人唔識扮識,人吹佢又吹,一架車時速50公里,2秒停車距離約28米,如果個司機係發夢冇收慢架車,結果係輾過而唔係撞飛7米,同埋如果重迫踩停,傷亡係車裡面嘅細路,呢單嘢算好好彩了,見到D“專家”爛吹真係火火地 ...
錯, 我都唔識揸車, 但坐車坐咗咁多年, 點會推斷唔到誰是誰非,
司機同交通燈咁近距離先轉黃燈, 根本係停唔切, 如果一轉黃燈就煞制
車上班小朋友肯定一個個咁飛出嚟, 就算唔飛出嚟都肯定撞傷晒
司機雙眼要注意交通燈同其他環境, 但有啲人知道呢個係車死人意外,
睇片時集中力喺晒阿伯度, 所以就斷定司機可以停得切, 簡直黐線,
唔通司機有預知能力, 知道個阿伯會衝出馬路, 雙眼唔使睇其他嘢,
淨係注意阿伯就算咩? 所以就算我唔係揸車人士, 但我都支持司機

回覆 引用 TOP

危險駕駛係法律上嘅定義簡單有兩項要求:
1. 駕駛者是否遠遜為合格而又慬慎
2. 駕駛方式是否是一個合格而又謹慎的駕駛者應有方式。
車住一車細路, 竟然去到停又死唔停又死嘅兩難局面, 已經唔謹慎。好多安全駕駛方式, 呢個司機又無做, 基本上足夠料charge, 剎唔剎得停架車反而唔係重點, 但見人衝出嚟而唔剎車, 就又多一項證據證明唔合格及唔慬慎。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。