• 瀏覽: 50,949
  • 回覆: 505
  • 追帖: 5
+18
引用:
原帖由 平小小 於 2019-1-12 00:36 發表

重點係唔知幾時轉燈,到轉黃燈時已到第一個箭嘴位,在安全情況下應繼續向前(道路使用者守則係咁教)
感要看當時車速,個度轉彎落來後個段路好短車速太應太高,我就不會選擇衝。司機心理是行慣左個段路知道大概轉燈時間,所以為了過埋支燈慣性踩行油衝埋過去,無考慮過會有突發,作為駕駛者幾時都要已途人安全考慮出發點,不能已個阿伯衝燈脫罪,阿伯當時應該都係見無車所已衝過馬路,可想像當時車速去到盡個隻。

引用:
原帖由 平小小 於 2019-1-12 01:01 發表

睇片係過曬箭嘴先轉黃燈
最重要係司機唔會知幾時轉燈(無倒數器)
如果你係職業司機,日日行固定路線,你實知道燈位轉換的時間。

底四

引用:
原帖由 平小小 於 2019-1-11 10:33 PM 發表

咁要睇口供點落,同埋條片。
所以我之前有個post講有呢條片, 個司機衰硬。

引用:
原帖由 jj168 於 2019-1-12 09:59 AM 發表

感要看當時車速,個度轉彎落來後個段路好短車速太應太高,我就不會選擇衝。司機心理是行慣左個段路知道大概轉燈時間,所以為了過埋支燈慣性踩行油衝埋過去,無考慮過會有突發,作為駕駛者幾時都要已途人安全考慮出發點,不能已個阿伯衝燈脫罪,阿伯當時應該都係見無車所已衝過馬路,可想像當時車速去到盡個隻。 ...
真係快既話,伯伯已經在車底(因為快,剎停距離都要遠啲)(先撞倒再捲入車底)
現在伯伯在車頭位置

引用:
原帖由 tiger1246 於 2019-1-12 01:04 AM 發表

安全停車距離係兩秒,即兩秒內遇突發情況的安全剎車時間, 你說1秒剎不及我明白, 但兩三秒也剎不了我不能認同更多了。

出事司機係老人家要更多時間吧, 無論對路面情況的洞察力及反應也較低吧。 ...
2秒係安全車距, 比司機有反應作出判斷。並不是停車距離。

附件

Screenshot_20190112-101137_Chrome.jpg(109.41 KB)

引用:
原帖由 jj168 於 2019-1-12 10:01 AM 發表

如果你係職業司機,日日行固定路線,你實知道燈位轉換的時間。
同意
但無計到無啦啦有個人衝出來

引用:
原帖由 fbd51e3396c762 於 2019-1-11 10:34 PM 發表

我答你,路中心。

假設仲有3米到路口, 時速40km/hr.
即40/60/60=11.1米/second.
如有3米, 即0.27秒。

再用0.1秘時間反應(已經好快)。
即仲有0.17秒將車剎停。

但0.1秒後, 距離只有1.89米。

架車要在0.17秒內停定, 
11.1/0.17=65.29m/s^2 =6.6 g

話有得停嗰班, 吾 ...
煞唔煞得停係另一回事, 無煞就一定死硬。另外個啲煞仲危險嘅歪理, 係法律面前完全無立足之地, 前車如果急煞而後車追尾, 後車就違反安全車距, 衰老不。而政府差不多要所有車上乘客戴安全帶, 係市區50限速之下, 急煞亦不會造成車上乘客太大問題, 無戴安全帶除外。
一句講哂, 無論行人有無錯都好, 撞親人就一身蟻, 呢啲基本常識學車時師傅一定講過。

雙方都錯.

都抵死

rip

引用:
原帖由 B_Bucket 於 2019-1-12 10:14 AM 發表

所以我之前有個post講有呢條片, 個司機衰硬。
未必
片可以證明
司機無衝黃衝紅
伯伯係突然快跑出來,唔係慢慢行出來
片段可以用來估算當時車速

引用:
原帖由 ecasp 於 2019-1-11 10:40 PM 發表

老實啲,架車就係去到線前先轉黃燈,個個就係咁話人衝黃燈,又話人揸得快,題旦如果有秒數睇到,佢就可能一早收慢左。
學車時, 師傅已經教綠燈亮了一段時間就要留意隨時轉燈, 此時應該收慢而唔係唔理, 所以用呢個解釋亦無說服力, 也脫不了罪。

引用:
原帖由 james@zeta 於 2019-1-11 06:21 PM 發表
每日返工放工都見到這些景象 ! 他們認為自己的命不算什麼。
反而奉公守法的司機最無奈 🤦‍♂️
呢個司機嘅駕駛態度
好明顯就唔係一個奉公守法的人
一個好嘅駕駛者
必須要做到觀察預其
準備路上所有突然間發生嘅事
唔係見到黃燈就鳩衝

引用:
原帖由 B_Bucket 於 2019-1-12 10:22 AM 發表

煞唔煞得停係另一回事, 無煞就一定死硬。另外個啲煞仲危險嘅歪理, 係法律面前完全無立足之地, 前車如果急煞而後車追尾, 後車就違反安全車距, 衰老不。而政府差不多要所有車上乘客戴安全帶, 係市區50限速之下, 急煞亦不會造成車上乘客太大問題, 無戴安全帶除外。
一句講哂, 無論行人有無錯都好, 撞親人就一身蟻, 呢啲基本常識學車時師傅一定講過。 ...
根據運吉處指引, 黃轉紅, 司機係需要考慮危險。

危險不一定係後追, 亦可以係車內乘客。如果係巴士, 肯定全車碌冬瓜。

再講點解要後車追撞, 撞左自己吾傷? 司機吾使保護自己?

再講當你全速跑, 人停都要1兩米, 閣下是否認為車會停到?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]