• 瀏覽: 50,951
  • 回覆: 505
  • 追帖: 5
+18
引用:
原帖由 tiger1246 於 2019-1-11 09:37 PM 發表

咁遠距離都睇唔到, 司機 肯定當時發緊夢
Over speed

引用:
原帖由 B_Bucket 於 2019-1-11 10:24 PM 發表

關鍵係佢有無收慢, 而唔係衝咩燈, 係越過呢啲位, 唔收慢有事時就已經完全可以比人告。
咁要睇口供點落,同埋條片。

引用:
原帖由 平小小 於 2019-1-11 10:01 PM 發表
剩睇呢張相,你贏。
睇完整條片就未必喇。

反覆睇咗幾次條片,小巴係過埋第一個白箭嘴先轉黃燈 ,而同時間伯伯衝出馬路。試問點停得切?

先講衝黃燈,理據唔係咁成立。站在司機立場,過埋第一個箭嘴先見到轉黃燈就一定過埋佢。剎停其實仲危險。

之後伯伯係衝出來,基於反應 -- 行動時間,停唔切係有可能。

仲有,愈大既車停既距離愈長

剩睇相,你可以話司機錯曬。但要留意幾點:
剛剛轉黃燈
伯伯衝出來
小 ...
我答你,路中心。

假設仲有3米到路口, 時速40km/hr.
即40/60/60=11.1米/second.
如有3米, 即0.27秒。

再用0.1秘時間反應(已經好快)。
即仲有0.17秒將車剎停。

但0.1秒後, 距離只有1.89米。

架車要在0.17秒內停定, 
11.1/0.17=65.29m/s^2 =6.6 g

話有得停嗰班, 吾該返中學讀吓書。

RIP

引用:
原帖由 fbd51e3396c762 於 2019-1-11 10:34 PM 發表

我答你,路中心。

假設仲有3米到路口, 時速40km/hr.
即40/60/60=11.1米/second.
如有3米, 即0.27秒。

再用0.1秘時間反應(已經好快)。
即仲有0.17秒將車剎停。

但0.1秒後, 距離只有1.89米。

架車要在0.17秒內停定, 
11.1/0.17=65.29m/s^2 =6.6 g

話有得停嗰班, 吾 ...
終於有人明白停唔切既道理

引用:
原帖由 平小小 於 2019-1-11 10:19 PM 發表

阿哥,停得切先得㗎。

最重要係司機根本唔構成衝燈。至於話伯伯跑得快唔快就見人見智

你有無試過喺咁短距離完全剎停部車先(講緊係過咗白箭嘴至到白線前)。 ...
似乎係煞唔煞得停,係一回事,但有冇意識煞停,又係另一回事。
其實在片段初頭,視線已可以望到阿伯在遠處左邊跑過馬路。

引用:
原帖由 mstg1234 於 2019-1-11 07:31 PM 發表

無腦,得返一秒都一撚樣沖架啦
老實啲,架車就係去到線前先轉黃燈,個個就係咁話人衝黃燈,又話人揸得快,題旦如果有秒數睇到,佢就可能一早收慢左。

引用:
原帖由 平小小 於 2019-1-11 10:36 PM 發表

能力弱既剩返兩三米先剎車, 小心既司機我在十米前開始到車。

香港好多人喺自已視線範圍內見無車就亂過馬路,完全唔理是否有車喺十字路駛出來。好多老人家唔睇燈唔睇車就亂過馬路。

引用:
原帖由 平小小 於 2019-1-11 10:36 PM 發表

差佬吾會同你計, 傻概都吾會計。
如果司機睇到就搵個讀物理概計計。
上庭解釋比個官知, 數字無得呃。
不過檢控官會話你無資格。
我當年即場屌9個檢控官, 話只係係中學數學, 帶埋text book。
差佬吾識就係佢地訓練不如足。

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-1-11 10:37 PM 發表

似乎係煞唔煞得停,係一回事,但有冇意識煞停,又係另一回事。
其實在片段初頭,視線已可以望到阿伯在遠處左邊跑過馬路。
要睇口供同埋距離,有意識既時候可能已撞了。

警方已經告「危險駕駛導致他人死亡」,但不知道甚麼原因放條片出來,此條片其實對被告更不利,但報紙竟然話司機無辜,我就唔信法官會判佢不是上述罪行。
當第一個途人衝出時,司機仲無收慢已經死罪,當時視野清晰無遮擋,如果佢有拖brake 收慢,到亞伯衝出,其實已經可以剎停,根本架校巴無減速仲有加速動作

引用:
原帖由 fbd51e3396c762 於 2019-1-11 10:42 PM 發表

差佬吾會同你計, 傻概都吾會計。
如果司機睇到就搵個讀物理概計計。
上庭解釋比個官知, 數字無得呃。
不過檢控官會話你無資格。
我當年即場屌9個檢控官, 話只係係中學數學, 帶埋text book。
差佬吾識就係佢地訓練不如足。 ...
其實個sample係抄道路使用者守則
考筆試都要識(考完仲識唔識就唔知)
但查案以及檢控就一定要識
上到庭一俾辯方大狀問兩問一定瀨嘢

引用:
原帖由 樹上粉紅的流彈 於 2019-1-11 10:32 PM 發表

Over speed
speeding 啊大佬,要用 over 就 over speed limit

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]