• 瀏覽: 6,646
  • 回覆: 4
引用:
原帖由 中國香港001 於 2019-1-11 03:43 PM 發表
純科學討論,其實點解唔用實體傳輸而要用無綫,感覺風險高亦都唔需要刻意咁做。
5G的網路延遲時間降到一毫秒以下, 真係等同醫生在現場同步, 如果日後5G應用時真係達到這效果, 當然用無綫方便過有綫傳輸, 簡單例子, 你在家中用手提電腦, 你會選擇插條數據線還是使用WIFI ? 相信絕大部分選擇WIFI

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-11 04:44 PM 發表

你屋企無論用咩上網,你lag一下機無妨,但你在手術台,lag一下機是會死人的。
所以咪在5G來測試囉, 你見他們在4G時測試嗎 ?

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-1-11 04:47 PM 發表

近排好似華為5G頻傳捷報,,

其他愛立信,諾基亞,三星進展又如何???
我早排睇到一篇文章講三間公司的測試結果, 睇下搵唔搵到資料來分享下

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-11 04:53 PM 發表

任何網絡都有lag㗎。5G資料傳送只是全件事的一部份嚟咋。而且醫生對手對手術病人的觸感是好重要的。
冇人話冇lag喎, 而5G的網路延遲時間可以大大降低到少於1毫秒, 日後技術成熟, 相信會更進一步, 醫生對手的觸感係好重要, 但有時在緊急的情況, 醫生和病人分隔在兩地, 病人又急需醫生替他/她進行手術, 這遠程手術咪可以進行囉, 有多一個選擇不好 ?

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-11 07:13 PM 發表

5G是不會做手術的,5G只是資料傳送部份咋。你要做手術,要的是一對人手,或一副十分精巧的醫療機械設備,明顯依副設備會好貴。所謂的1毫秒,是建基於冇lag機下。 ...
人哋已實實在在做了測試而又成功, 這證明可行, 踏出第一步, 日後才有更進一步的技術發展.  你為拗而拗, 未做已話這唔得那唔得, 世界會有新技術 ?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]