• 瀏覽: 6,689
  • 回覆: 62
引用:
原帖由 中國香港001 於 2019-1-11 03:43 PM 發表
純科學討論,其實點解唔用實體傳輸而要用無綫,感覺風險高亦都唔需要刻意咁做。
一般當然用有線方式連線.

佢特登用5G 作實踐只係話比人知, 佢地5G 技術可靠度可以入手術室.

正如為賣藥而表演心口碎大石.

用老尾5G,病人會唔會命都無埋!

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-1-11 05:01 PM 發表
吊, HK d廢西以為5G 係打機爽d, DL快d, 月費貴架jar
日本NTT DOCOMO和華為試 INTEGRATED BACKHAUL (IBA),

又用三菱天線陣列試和車以27Gbps通訊..
應該係以5g作直播賽事信號轉駁,以8k video作直播..
一個8k信號要穩定 100Mbit/s, 廣播車同時間可能有十數個頻道要接上廣播中心再揀選合適頻道直播...

大把application,但唔夠快,delay大,疾下疾下,就唔夠人鬥...

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2019-1-11 01:47 PM 發表

係㗎,今後漢奸出街要小心。
漢國亡了仟幾年啦!

引用:
原帖由 liuche01 於 2019-1-11 12:29 PM 發表
可以遠程活摘及移殖器官
你小心啦,會利用遠程血滴子取你狗頭

引用:
原帖由 6seven 於 2019-1-11 05:07 PM 發表
一般當然用有線方式連線.
佢特登用5G 作實踐只係話比人知, 佢地5G 技術可靠度可以入手術室.
正如為賣藥而表演心口碎大石.
當然唔止賣藥..
好似常年汶川地震,有線震斷晒,
但無線網絡只要有一點連上光纖,
再以微波連去一定既4G基站,
就可以快速令如銀行等機構恢復服務...

同一道理,
災區如要即時展開救援,只要在數十公里外有據點連上光纖..
災區可以用無線5G連接,由軍人搭建臨時醫療帳篷..
醫生可以透過5G幫災區有需要既人做手術..
而唔駛冒險進入災區..

去好多國際無線電會議展覽,你會見到一些如流動發射站車輛,
緊急架設無線電基站,在天災人禍快速提供無線覆蓋,係通訊業近年一個市場...

引用:
原帖由 肥輝仔 於 2019-1-11 05:10 PM 發表
用老尾5G,病人會唔會命都無埋!
疾下疾下,睇唔清,醫生話做唔到手術...

白痴侵只求踩低華為,無視社會躍進的巨大益處,
就好似小dee dee咁幼稚低能

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-11 04:53 PM 發表

任何網絡都有lag㗎。5G資料傳送只是全件事的一部份嚟咋。而且醫生對手對手術病人的觸感是好重要的。
冇人話冇lag喎, 而5G的網路延遲時間可以大大降低到少於1毫秒, 日後技術成熟, 相信會更進一步, 醫生對手的觸感係好重要, 但有時在緊急的情況, 醫生和病人分隔在兩地, 病人又急需醫生替他/她進行手術, 這遠程手術咪可以進行囉, 有多一個選擇不好 ?

以後醫生痾緊屎都可以同人做手術了. 

大陸新聞相反看是常識吧

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-1-11 12:16 PM 發表

美國 AT&T 既 5G EVOLUTION 又做唔做得到...
用左會否手術成功,動物死亡

繼續努力,排除萬難,加油!

事實證明華為的5G非常穩定

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-1-11 05:24 PM 發表

當然唔止賣藥..
好似常年汶川地震,有線震斷晒,
但無線網絡只要有一點連上光纖,
再以微波連去一定既4G基站,
就可以快速令如銀行等機構恢復服務...

同一道理,
災區如要即時展開救援,只要在數十公里外有據點連上光纖..
災區可以用無線5G連接,由軍人搭建臨時醫療帳篷..
醫生可以透過5G幫災區有需要既人做手術..
而唔駛冒險進入災區..

去 ...
係,咁就說得通點解要用5G網絡做手術。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]