註冊 登入

華為立功:世界首例5G遠程外科手術測試成功

本主題由 socialwong 於 2019-1-11 07:15 PM 移動
5G果然犀利呀

回覆 引用 TOP

精選樓盤
因住美國又話中國偷我未發明的技術

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-1-11 12:16 PM 發表

美國 AT&T 既 5G EVOLUTION 又做唔做得到...
醫生開完刀,mark個5G就得啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 中國香港001 於 2019-1-11 03:43 PM 發表

純科學討論,其實點解唔用實體傳輸而要用無綫,感覺風險高亦都唔需要刻意咁做。
5G的網路延遲時間降到一毫秒以下, 真係等同醫生在現場同步, 如果日後5G應用時真係達到這效果, 當然用無綫方便過有綫傳輸, 簡單例子, 你在家中用手提電腦, 你會選擇插條數據線還是使用WIFI ? 相信絕大部分選擇WIFI

Superb. 

我認知的佛法 link

耳: Atrix/su ax7 + E4c/GMP 8.35D
音: CS-725+MA BX2
手: BALL CM1011c
機: MBP/iPad4

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 中國香港001 於 2019-1-11 03:43 PM 發表

純科學討論,其實點解唔用實體傳輸而要用無綫,感覺風險高亦都唔需要刻意咁做。
噉都問得出點解唔用有線電話,要用無線電話
知唔知寬頻最貴係乜嘢
鋪設網絡,要搞到成個手術都係先係咪,價錢會貴幾多,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-1-11 04:37 PM 發表

5G的網路延遲時間降到一毫秒以下, 真係等同醫生在現場同步, 如果日後5G應用時真係達到這效果, 當然用無綫方便過有綫傳輸, 簡單例子, 你在家中用手提電腦, 你會選擇插條數據線還是使用WIFI ? 相信絕大部分選擇WIFI ...
你屋企無論用咩上網,你lag一下機無妨,但你在手術台,lag一下機是會死人的。

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-1-11 04:37 PM 發表

5G的網路延遲時間降到一毫秒以下, 真係等同醫生在現場同步, 如果日後5G應用時真係達到這效果, 當然用無綫方便過有綫傳輸, 簡單例子, 你在家中用手提電腦, 你會選擇插條數據線還是使用WIFI ? 相信絕大部分選擇WIFI ...
近排好似華為5G頻傳捷報,,

其他愛立信,諾基亞,三星進展又如何???

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-11 04:44 PM 發表

你屋企無論用咩上網,你lag一下機無妨,但你在手術台,lag一下機是會死人的。
所以咪在5G來測試囉, 你見他們在4G時測試嗎 ?

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-1-11 04:47 PM 發表

近排好似華為5G頻傳捷報,,

其他愛立信,諾基亞,三星進展又如何???
我早排睇到一篇文章講三間公司的測試結果, 睇下搵唔搵到資料來分享下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-1-11 04:48 PM 發表

所以咪在5G來測試囉, 你見他們在4G時測試嗎 ?
任何網絡都有lag㗎。5G資料傳送只是全件事的一部份嚟咋。而且醫生對手對手術病人的觸感是好重要的。

Good Job ... 

+++ 以上言論, 純屬個人意見,「不喜勿插」!
+++ 對於「吹毛求疵、不友善」之發言, 一律不會作出回應 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 small_wah 於 2019-1-11 04:25 PM 發表

因住美國又話中國偷我未發明的技術
笑左
又真呀, 話大陸第一個登陸月球背面, 用左俄羅斯科技之ma...........5G最快又話抄美國

回覆 引用 TOP

美國都係用自己技術剪腸粉算吧啦

企硬,唔click嘢,向毒果說不。
教協人渣=洗腦專家=名師出膠徒

回覆 引用 TOP

吊, HK d廢西以為5G 係打機爽d, DL快d, 月費貴架jar

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。