• 瀏覽: 48,620
  • 回覆: 825
  • 追帖: 2
+29
引用:
原帖由 qqnokia 於 2019-1-11 11:59 AM 發表

其實你地究竟知唔知 支付寶系乜來噶?
街市菜販用A4紙印個二維碼出來 買菜人只要用電話掃一掃 輸入支付銀碼,確定,商家手機就會自動顯示有幾錢進賬
雙方交易無需任何手續費,亦無需好似八達通咁安裝一部機器
哩則新聞個街市大王 擺明系借支付寶過橋,實則收陀地,菜販應該打999搵O記 ...
D友一睇到係支付寶 唔睇內容 就九沖出嚟柒 個個都係林子健個朋友反白眼咁 冇得救

香港好多反中天才一見到大陸野就反,諗唔唔駛諗(不過佢地應該諗唔到)。根本支付寶係完全無收雙方費用,香港呢個案例同用盆吉(支付寶)收保護費一樣,你話問題係咪出係賣桔鋪頭度?

引用:
原帖由 aldonza 於 2019-1-11 10:53 AM 發表
又話支付寶唔駛比月費....
傻下傻下,個費用根本就唔係支付寶收

吸血鬼,害夠低層市民未

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2019-1-11 01:06 PM 發表

你用唔到whatsapp 唔會死
你畀唔到錢可以拉

有冇用個個腦諗野?
真正係欲加之罪,何患無詞。你電話無電俾唔到錢,八達通就算有自已動增值(每日一次),一樣可以無晒錢俾唔到。你話去隔離七仔增值,我都可以叫鋪頭借個USB充電。

拿!我就講道理唔會盲反。
八達通同手機支付根本唔同用處唔同市場,你叫我坐地鐵巴士買幾蚊麵包一定用八達通。八達通任何外國人一到香港買一張即用,用完又可全退乾手淨腳。外國人去幾日大陸旅行根本唔會用支付寶。

引用:
原帖由 p2plover 於 2019-1-11 10:46 AM 發表
支付寶邊有月費呢家嘢嘎?明顯建華從中掠水啦,萬惡的資本主義
商戶不如自己申請個支付寶啦,洗咩俾錢佢賺?
路過收陀地也電子化

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2019-1-11 13:06 發表

你用唔到whatsapp 唔會死
你畀唔到錢可以拉

有冇用個個腦諗野?
畀唔到錢會死??
你真係有用腦諗嘢架喎

引用:
原帖由 tpltcyk1 於 2019-1-11 11:38 AM 發表

係唔洗月費. 你識唔識野架.
同埋支付寶CHARGE最平.
咁佢宜家又收, 有個支字的都無好野

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2019-1-11 12:30 發表

真心 係最垃圾既交易方法
用過2次 感覺到收銀覺得你麻鳩煩 仲要手機要開到好光先認到 畀個錢要左搞右搞 超慢

一樣好處都無
你有無用過架其實,一按付款螢幕就自動變光啦。

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2019-1-11 11:45 AM 發表

好煩就真,之前去買少少嘢,有個呀叔攪成15分鐘以上未攪到,收銀姐姐叫佢用其他付款方式,個呀叔話冇,位姐姐叫呀叔望下後面條隊,個位呀叔先拎張八達通出黎,用呢啲既人,根本唔適合係香港,人多但店舖得一兩個收錢,陪佢慢慢玩既地方 ...
吹大D先夠震撼,搞左一個鐘先真

支付寶要建華裝?
正宗吸血鬼公司

引用:
原帖由 finalcountdown 於 2019-1-11 01:14 PM 發表

支付公司要養人養系統,收錢先係正常,
點解支付寶唔洗收錢架?
係咪洗黑錢累同行?
其實呢個問題唔止支付寶。靠帳戶餘額,例如你增值入帳戶,商戶收錢後未過落銀行的餘額。香港當然太少人用個額太細無野睇,但大陸幾億人用,每人帳戶入面有幾蚊都唔得了。所以可以發展餘額寶基金。
你覺得佢洗黑錢就一定拿拿聲去告發佢啦。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2019-1-11 12:33 發表

做生意 香港公司要有流水帳 銀行記錄
你當香港係大陸咩
你又錯喇,大陸咩洗費都要稅務發票,香港求其攞張手寫單已經可以入帳。假數好易做。

陀地費合法化最後又係消費者埋單

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]